Tips inför beach 2011 #6: den bästa träningsformen

Den absolut vanligaste frågan jag fick när jag jobbade som personlig tränare, och som jag fortfarande får är ”vilken är den bästa träningsformen?”

Till en början ställde jag alltid motfrågor för att kunna ta reda på vad personen ville uppnå. Vill du bli starkare, snabbare, större, åka Vasaloppet eller gå ner i vikt? Varje svar gav upphov till några nya frågor och det blev som ett komplicerat flödesschema som skräddarsydde träningen för personen. Problemet var att trots att svaret var skräddarsytt utifrån målen föll många bort från träningen.

Det var då jag lärde mig det rätta svaret på den frågan. Den bästa träningsformen? Den som blir av.

Motivationskurva över tid
Motivationskurva över tid

När du sätter igång att träna är du hur pepp som helst. Framför allt om det är januari. Ditt nya liv börjar, du har hur mycket energi som helst. Den här motivationen kommer över tid att sjunka, och framåt mitten av februari kommer den att vara lägre än den är i början. Då gäller det att de träningsformer du valt är så pass roliga att de blir av även när du inte har den här ”jag ska börja mitt nya liv”-peppen.

Ta vara på peppen du känner och testa så många olika träningsformer du kan medan du har motivationen uppe. Tänk utanför boxen: träningen behöver inte ske på ett gym om du inte vill. Klättring är en utmärkt form av träning. Om du testat styrketräning, och det inte riktigt varit din grej testa styrketräning i grupp (till exempel Bodypump). Gillar du boxning, men faller på att du inte alltid kan få med en vän, testa Bodycombat (där man skuggboxas istället för att slå på mitzar. Gör dock inte misstaget att tro att det är lättare bara för att du slår i luften. Jag vet många boxdeltagare som gått kaxiga in på ett Bodycombat-pass för att sedan släpa sig ut med de sista krafterna.

Fördelen med just Bodypump, Bodycombat och andra pass från Les Mills är att de är likadana oavsett om du går på dem hos SATS, World Class eller Sportlife. Tar vi Bodycombat som exempel är det alltid 10 låtar. Låt 1 är uppvärmning, sedan varvar man combat-låtar (slag + sparkar) med powertraining-låtar (slag och fotarbete). Låt 9 är alltid styrka, ofta en kombination av armhävningar och magträning, och låt 10 är stretch och nedvarvning. Kombinationerna i varje låt är likadana mellan gångerna, så även om det känns rörigt första gången kommer du snabbt att lära dig. Tredje gången brukar det sitta.

Nedan ser du några korta klipp från just ett Bodycombat-pass. Jag filmade mig själv här om veckan för att kolla tekniken på mig själv, och här är korta sekvenser från låt 3, 4, 6, 7 och 8.

6 reaktioner till “Tips inför beach 2011 #6: den bästa träningsformen”

  1. enligt paolo roberto är det löpning (artikel i aftonbladet för ett bra tag sedan, i kombination med tallriksmodellen, allt annat var förkastligt tydligen) ;)

  2. Per: Paolo är säkert duktig på sitt, men när någon kommer med en allmängiltig sanning för alla kan man vara ganska säker på att personen har duktigt fel.

  3. Micke: Det jag känner också. Han ansåg i artikeln att LCHF bara skapade blodsjukdommar. Men kan vara misstolkning av tidningsreportern det vet ju inte jag. Dock så har jag ändå större risk att dö i förtid så det rör mig inte om ryggen, mår ju bättre. Då måste det väl vara värt det? :) (har alltså hjärtopererat mig, därav jag har större risk att dö i förtid).

  4. Det är lite min pet peeve med friskvårdsbranschen och de flesta skriverier om den. Det handlar hela tiden om allmängiltiga sanningar, och ett krig däremellan (ungefär som mac vs pc). Jag hyser ingen tvekan om att LHCF är utmärkt för vissa, att löpning är bästa träningsformen för andra och så vidare. Men när det blir religion av det, när andra måste göra som jag gör för att bekräfta att mitt val är rätt, då blir det galet. Jag är för att tipsa folk om många olika former och låta dem välja rätt själva.

  5. Och jag håller med dig fullt ut! Skulle vara nice att gå ett pass med dig men det är lite långt med 35 mil framkörning på ett träningspass :)

Kommentarer inaktiverade.