Tänk på toaletten

Den här reklamfilmen är helt fantastisk. Om vi bortser från anspelningarna att det rika paret med perfekt smak verkar idka toalettsex så återstår frågan: vem har en toalett i sovrummet?Jag gillar dock idén med integrerad bidé, även om just bilderna här får mig att tänka på South Park-avsnittet där Eric Cartman får en analsond. Hur som helst är det betydligt mer hygieniskt med bidé än toalettpapper som vi kör med i västvärlden.

Fjärrkontrollen är lite för retro för denna futuristiska skapelse. Om man idag kan göra diadem med djuröron som man kan styra med tanken borde man kunna applicera samma på toaletten. Tankestyrd toalett. ”Jag behöver pinka, fäll upp locket” eller ”Jag är klar, skölj och spola tack”. Du sköna nya värld!

Straight Male Gamer

Screenshot från Mass Effect
Default-utseendet på den manliga huvudkaraktären i Mass Effect

Bioware, företaget som ligger bakom rollspel som Baldur’s Gate, Mass Effect och Dragon Age är ett av få bolag som har bättrat på sitt track record när det gäller att även tillhandahålla innehåll och karaktär för kvinnliga spelare, samt för manliga icke-straighta spelare. I Mass Effect var storyn till exempel neutralt skriven, så att man kunde spela såväl man som kvinna. Även videosekvenserna renderas med din karaktär, så du alltid får vara huvudpersonen. Du kan också skräddarsy karaktärens utseende, även om jag tycker att John Shepard i standardutseende är helt liggbar och följaktligen spelade med det. Det enda som är lite trist att enda homosexuella relationen man kan ha i både Mass Effect 1 och 2 är just som kvinna. I Dragon Age gick man längre, i första delen var vissa karaktärer bisexuella och både manliga och kvinnliga karaktärer kunde ha sex med bägge kön (man kunde också köpa prostituerade, frågan är dock hur länge till det är lagligt i Sverige). Det kanske inte är ett ”Fable”, men på god väg.

Homosexuellt sex i Dragon Age Origins
En kärleksscen mellan huvudkaraktären och Zivan, en av följeslagarna, i Dragon Age Origins

I Dragon Age 2 finns tydligen manliga följeslagare som är exklusivt homosexuella. Det retade upp en snubbe så pass mycket att han (tydligen upprepade) gånger postat på Biowares forum och skrivit långa texter om hur Bioware sviker ”the straight male gamer”. Hans argumentation bygger på att majoriteten är heterosexuella och att man inte ska lägga tid på att utveckla saker som bara tillför något för en minoritet. Hur han ställer sig till kvinnliga karaktärer utifrån det här är oklart, då han hävdar att ”the straight male gamer” är 80% av fan-basen för Dragon Age. Notera att Dragon Age 2 (självklart) innehåller heterosexuella romanser (dessa faller dock inte personen i smaken). Det är alltså inte frånvaron av heterosexuella möjligheter som stör personen, utan närvaron av homosexuella diton.

David Gaider, lead writer på Dragon Age och Dragon Age 2, svarar på ett utmärkt sätt. Han avslutar med något som sammanfattar det hela ganska bra: ”And the person who says that the only way to please them is to restrict options for others is, if you ask me, the one who deserves it least. And that’s my opinion, expressed as politely as possible.”

Uppenbarligen har Bioware slagit in på ett spår som de tänker följa. Jag tänkte hur som helst köpa Dragon Age 2 och nu känns det köpet än mer klockrent.

Originalinlägget, inklusive länk till bloggposten, kan du hitta hos No More Lost.

Breakfast of champions

Frukostar från hela världen
Frukostar från hela världen

Just nu pågår ett projekt på Facebook där frukostar från hela världen fotograferas och samlas på ett och samma ställe. Jag tror att det kommer att bli en ganska fascinerande samling, när man kan se hur olika frukostar kan se ut på olika ställen.

Här är mitt bidrag, samma frukost jag äter varje morgon.

Breakfast of champions
Breakfast of champions

– Gröt på rågflingor med mjölk, en näve blandade nötter (valnötter och cashewnötter) och två pepparkakor
– Två kokta ägg
– Nypressad apelsin- och jordgubbsjuice från Brämhults
(Pillren är omega-3, en multivitamintablett och en b-vitamintablett, typ Berocca)

Gröten är gjord på rågflingor istället för havregryn. Jag tröttnade på havregrynsgröt och insåg att rågflingor fungerar på exakt samma sätt: tre minuter i mikron och det är klart. Nötterna bidrar med viktigt och nyttigt fett. Pepparkakorna ger en svag sötma och en smak av kardemumma och kanel (tack till Anna Eriksson för tipset). De senare är kanske det bästa tipset jag fått för att snabbt och enkelt ge lite mer smak till gröt som annars kan smaka ungefär som den ser ut. Inget plock med sockerskålar och kryddburkar, ner med pepparkakorna och de löser upp sig nästan direkt.

Den här frukosten är enkel och snabb att tillaga, enkel att modifiera de morgnar jag behöver extra mycket mat (till exempel fredagar efter att jag kört dubbelpass Bodycombat + Bodypump på torsdagskvällar). Ett extra ägg, en dubbel portion gröt och lite mer nötter och frukosten innehåller mycket mer energi utan att jag egentligen behöver göra något annat än min vanliga rutin.

Om jag bara skulle välja med smaken skulle jag äta pannkakor med lönnsirap, äggröra och bacon, men frukosten behöver i min värld inte vara ”god”. De viktigaste kriterierna är att den ska vara ätlig och näringsriktig. Men mer om ”mat vs föda” i ett senare inlägg.

Den är här nu: världens mest avancerade stegräknare

Uppackning av Directlife Activity Monitor
Lådan som Directlive Activity Monitor kommer i

Förra veckan beställde jag en Directlife Acitivity Monitor från Philips. I grunden är det en avancerad stegräknare, men istället för att räkna på stegrörelsen mäter den aktivitet med hjälp av accelerometrar i tre ledder (fram-bak, upp-ner, höger-vänster). Den kan bäras i den medföljande lilla bältesväskan (som i sig är fånig, men det gäller alla bältesväskor), i en rem runt halsen som ett halsband eller i fickan.

Förutom själva monitorn ingår något slags coachingtjänst som ska bli intressant att utvärdera.

Uppackning av Directlife Activity Monitor

Den verkar rätt high-tech inuti och simpel utanpå. Inga knappar, ingen konfiguration. All kommunikation sker med hjälp av gröna lampor utanpå. Den kopplas till datorn via USB för att laddas och överföra information. Den hakar i USB-adaptern med magnet, ungefär som strömsladden till en Macbook. Jag ska nu kalibrera den i åtta dagar, och sedan testa den. Jag återkommer med en recension.

Uppackning av Directlife Activity Monitor
Uppifrån vänster: snöre för att hänga monitorn runt halsen, bältesväska, USB-adapter och själva monitorn

(Beställningen går bara att göra om man har tillgång till en adress i USA eller i Holland, men tjänsten och produkten går utmärkt att använda i andra länder. Tack Magdalena för hjälpen med leverans!)

Tips till dig som inte skaffat gymkort än

Reco har en deal hos Actic (gymkedja med anläggningar i tolv städer) där du får tre månaders gymkort och två timmar med personlig tränare för 1200. Det är en bra deal, och har du ett Actic-gym nära dig kan du testa på under tre månader utan att behöva binda upp dig på längre tid. De har gruppträning också, och mina favoritgrenar Bodypump och Bodycombat finns hos dem.

Actic-erbjudande hos Reco.se
Actic-erbjudande hos Reco.se

Det är dock bråttom, det finns begränsat antal presentkort och erbjudandet gäller bara idag, 4 januari. Köper gör du hos Reco.

PS. Den där solariepoletten var en ytterst fånig detalj. Dels för att den är så liten i sammahanget, dels för att WHO uppgraderat cancerrisken för solarier till samma nivå som cigarretter. Det fick bland annat SATS att ta bort solarierna från sina anläggningar, trots att dessa drog in en hel del pengar.

Champagne lychee – en bögisk cocktail

Det är snart nytt år, och jag ska iväg på nyårsmiddag. Till den har jag förberett en lista bestående av

– Årets största personliga kulturupplevelse (Crazy Pictures filmer gav mig hoppet åter för svensk film)
– Detta förändrade världen mest under 2010 (Wikileaks)
– Årets viktigaste händelse i Sverige (Valet, där Socialdemokraterna blev decimerade och Sverigedemokraterna kom in i riksdagen)
– Årets viktigaste personliga händelse för mig 2010 (Jag löste relationsgåtan för min egen del. Påminn mig om att berätta om det!)
– Det här önskar jag mest ska hända 2011 (vi får fredligt sinnat besök av en civilisation från en annan planet)
– Den här personen vill jag helst ligga med 2011 (Jake Gyllenhaal)

Men framför allt har jag förberett den bästa cocktail jag vet som för-fördrink: champagne lychee. Den är champagnefräsch, lite sötsyrlig och alldeles … alldeles underbar.

Du behöver:
Champagne
200-300 gram lycheefrukt per person

600 gram lychee och en halv flaska Veuve Cliquot
600 gram lychee och en halvflaska Gula Änkan

Skala bären och kärna ur dem. Det är lite meckigt och tidskrävande, men ack så värt det! Tänk på att det kan skvätta om bären, så om du har finkläder vill du bära ett förkläde. När de väl är skalade och urkärnade är det dags att mixa dem.

Lycheebären är skalade och urkärnade, redo att mixas
Lycheebären är skalade och urkärnade, redo att mixas

När de är mixade är det dags att sila bort allt fruktkött genom en finmaskig sil. Använd en sked eller liknande för att pressa ut den juice som fruktköttet sugit åt sig. Det som är kvar i silen ska vara torrt fruktkött. Jag hade ungefär 600 gram lycheebär och det gav tillräckligt för tre cocktails, med lite juice över.

600 gram bär gav efter silning tillräckligt med juice för ungefär 2 cocktails
600 gram bär gav efter silning tillräckligt med juice för ungefär 2 cocktails

Blandingen bör vara nånstans 35-50% juice och resten champagne, beroende på hur söt du vill ha cocktailen (jag föredrar mer champagne). Fyll på juicen först, och häll sen försiktigt i champangen. Försiktigt därför att champagnen reagerar med juicen och skummar väldigt mycket. Gör du tvärt om kommer champagnen att rinna över.

Färdig champagne lychee-cocktail
Färdig champagne lychee-cocktail, aka Dexo

Jag har letat på nätet, och ingenstans hittat något annat namn än champagne lychee. Det är för långt, så jag döper den till en Dexo efter min vän som introducerade mig till denna fantastiska cocktail.

Gott nytt år, jag hoppas att det blir för oss bägge vad varje år varit hittills för min del: det mest bögiska året hittills.

Bonustips inför beach 2011: det bästa gymmet

Vilket är det bästa gymmet? Svaret är enkelt: det som ligger närmast din bostad eller ditt jobb/din skola, beroende på dina rutiner. I brist på anläggningar nära hem eller jobbet är ”på vägen mellan bostad och jobb/skola” bästa svaret. Närheten till gymmet är en av de viktigaste trösklarna att hålla låga för att få in träningen i sin vardag.

I övrigt:
Tittar vi rent krasst på det är kedjorna idag väldigt lika varandra. World Class, gymkedjan där jag instruerar, skiljer sig egentligen inte så mycket från SATS som är största kommersiella aktören i Stockholm. Friskis & Svettis är ett utmärkt alternativ, de har ofta fräscha och stora gym för styrketräning och ett annorlunda gruppträningsutbud. Sen finns en uppsjö mindre kedjor: Sportlife, Actic, simhallarna har ofta gym, Saga Motion, nJoy och en bunt andra.

Det du behöver fundera på är: vad vill du träna. Individuell styrketräning? Tänker du stå på löpbandet? Lockar gruppträningen? När du har svaret, leta efter det gym närmast ditt hem eller din arbetsplats som har det utbudet. Fördelen med ett gym nära jobbet är att man kan dra iväg på lunchen. Många gymkedjor erbjuder idag pass som är kortare än en timme för att man ska hinna duscha och vara klar på en timme. Fördelen med att hitta ett gym som är nära hemmet är att du lättare kommer iväg även på helger. Vissa erbjuder barnpassning, vilket gör att du kan träna även om du har barn. Är ni två föräldrar hemma kan ni träna tillsammans medan barnen är på barnpassningen.

Tricepsarmhävning under Bodypump-pass på World Class Hornsgatan
Jag och deltagarna gör tricepsarmhävningar under ett Bodypump-pass på World Class Hornsgatan

De flesta gym erbjuder någon form av provträning så att du kan testa innan du skaffar ett kort. Gör det. Kolla att du är nöjd med anläggningen i övrigt. När du väl tecknar avtal finns det få gym som erbjuder kortare bindningstid än ett år. Ett annat tips är att förhandla bort inskrivningsavgiften när du väl köper kortet. Det är en fiktiv avgift som täcker säljarens provision (i de fall de har provisionsbaserad lön), men om du kommer in på ett gym och säger ”jag vill ha ett kort” behöver säljaren inte göra speciellt mycket mer än att fylla i ett avtal. De gånger jag har skaffat gymkort har jag alltid förhandlat ner inskrivningsavgiften till ett minimum, men så har jag inte heller behövt provträna eller kolla in gymmet då jag vid något tillfälle besökt de flesta gymmen i Stockholm.

Det du behöver hålla i tankarna: du behöver lägga pengar på att träna på gym, men det är inte så mycket en kostnad som en investering i dig själv. Jag har tappat räkningen på hur många som säger att det är ohemult dyrt att betala 600 per månad för att träna på samtliga av SATS anläggningar. Bryter vi ner det på två gånger per vecka blir det 8 gånger per månad, eller 75 kronor per gång. Fundera på om det är rimligt att lägga 75 kronor på att få tillgång till alla maskiner på alla anläggningar, alla gruppträningspass, varm dusch och möjlighet att byta om. Lägg till de extratjänster som finns: instruktörer som visar hur maskinerna fungerar, eventuell barnpassning, generösa öppettider …

Den enda gången gymkortet blir en kostnad är när det inte används.

Just nu har Gruppi i Stockholm ett erbjudande där du under två månader får testa samtliga World Class anläggningar för 280 kronor. Erbjudandet kan köpas fram till 24:00 på nyårsafton. Köper du det, kom gärna och träna med mig. Berätta om du är nybörjare på något så ska jag vara extra snäll pedagogisk. Jag kör:

Bodypump:
Söndagar 17.10 på World Class Hornsgatan
Torsdagar 19.40 på World Class Hornsgatan

Bodycombat (här är en video som visar några sekvenser från Bodycombat):
Torsdagar 18.30 på World Class Hornsgatan

Bodyjam
Söndagar 16.00 på World Class Hornsgatan
Tisdagar 17.20 på World Class Nybroplan

Tio tips för att lyckas med nyårslöftet ”beach 2011”

Det är snart nyårsafton 2010, och jag tror att många kommer att lova sig själva att 2011 är året då de kommer i form. Precis som många gjorde nyårsafton 2009 och 2008 och …

Graph Jam illustrerar det hela utmärkt:
Nyårslöften på gym

Här är tio tips som hjälper dig att bli en del av den lilla gröna klicken. Använd ett, några eller allihop. Modifiera dem så att de passar dig, eller använd dem som de är. Och berätta gärna om hur det går för dig!

  1. Förhandla aldrig om träning samma dag
  2. Fortsätt istället för att börja
  3. Välj det lägsta målet
  4. Släng ut vågen
  5. Ät mat
  6. Träna den bästa träningsformen
  7. Dubbla träningsmängden genom att avrunda uppåt
  8. Belöna dig själv i väntan på att resultaten syns
  9. Se dig själv som en person som tränar
  10. Se dig själv om ett år

För dig som vill ha mer, eller läsa tips ur ett annat perspektiv, rekommenderas Linna Johanssons träningsskola varmt. Jag upptäckte henne via Isobels tips på Twitter.

Tips inför beach 2011 #10: sätt dig i tidsmaskinen

I de 9 föregående tipsen har jag sammanfattat delar av den erfarenhet jag fått i min roll som styrketräningsinstruktör, personlig tränare och gruppträningsinstruktör. Det tionde tipset kommer från när jag började träna för sista gången i mitt liv. Jag har börjat träna många gånger i mitt liv. Den sista gången jag började var 2001. Då hade jag tappat lite av vikten jag samlat på mig av att jobba ”med data” och leva på en diet bestående av kaffe, Jolt, cigarretter och snabbmat.

Jag när jag vägde som mest när jag var 20. Fotot är taget under ett tequila-race, därav den tomma blicken och lite saliga minen. Som tur är finns inga kroppsbilder på mig från den tiden.

Jag minns att tanken som slog mig var hur snabbt ett år passerat när jag tittar på det i backspegeln. Det är lite som att lägga sig på kvällen och vakna morgonen senare, jag vet rent logiskt att tid har passerat men samtidigt känns det som om det gått på ett ögonblick.

Jag tänkte också: ”Vad skönt att stå där, på andra sidan ett år och vara sådär vältränad som man kan bli om man tränar fem gånger i veckan under femtiotvå veckor. Känslan måste ju vara densamma, att det känns som om tiden flugit fram, samtidigt som man fått grymma resultat av träningen.”

Jag skaffade ett gymkort och började träna 5 dagar i veckan (inget jag rekommenderar att du tar efter – med dagens kunskap hade jag hållit mig på 2-3 gånger i veckan och sluppit den stora skaderisk en sån rivstart innebär). Perspektivförändringen, att jag skulle se alla resultaten om ett år bara jag fullföljde varje träningstillfälle, gjorde att varje tillfälle bara var ett steg mot målet. Jag hade inga förväntningar på resultat om en månad, tre månader eller ens ett halvår. Samtidigt visste jag att varje tillfälle var nödvändigt om jag skulle passera mållinjen.

Det var magiskt. Jag kunde släppa allt som hade att göra med resultat för stunden. Jag tyckte inte att styrketräningen var speciellt kul, men motivationen att möta mitt framtida, vältränade jag gjorde att jag tog mig igenom varje pass, varje uppvärmning (fast jag fuskade en hel del med stretchen). Träna tre dagar, vila en, träna tre dagar, vila en. Jag gjorde uppehåll när jag var sjuk, men det var enda gången. Någonstans på vägen inträffade mycket av det jag skrivit om i mina tips: jag fick en identitet som tränande, jag hittade träningsformer som jag verkligen gillar (helt ärligt så tycker jag att styrketräning på egen hand är tråkigt, men ibland ett nödvändigt ont) och jag insåg hur förrädisk vågen var (jag väger idag lika mycket som jag gjorde 1997 när fotot ovan togs).

Det här tipset kanske är det svåraste att applicera i praktiken, men jag ville gärna dela med mig av det eftersom det ledde till att jag idag är i bättre form än jag någonsin varit.