Spermadonation

Jag har länge funderat över det, och nu gjort slag i saken. Jag ska bli spermadonator. Det finns en massa att berätta om det, vilket jag ska göra.

Något som är intressant:
Ungefär hälften av alla fertila män kan inte bli spermadonatorer eftersom deras spermier inte klarar av nedfrysningen. Tillsammans med dagens regelverk, och brister i donationsinfrastrukturen förstår jag varför det är brist på donatorer.

Jag trodde att man kollade donatorerna för genetiska sjukdomar. Det gör man inte. En stor anledning är att det i så fall skulle föras in i avkommans journaler (liksom donatorns). Försäkringsbolagen får ta del av medicinska journaler och att ha donatorns eventuella genetiska avvikelser i journaler kan göra det svårt, dyrt eller omöjligt att få vissa försäkringar.

Hur som helst är jag både fertil, fri från blodsjukdomar och har spermier som klarar nedfrysning. Nu ska jag in till kuratorn och se om jag är psykiskt stabil nog att bli donator.

Andra blogginlägg om

8 reaktioner till “Spermadonation”

 1. Är man för cynisk och negativ om man undrar vad risken är att kuratorn kommer att sätta stopp för detta projekt när h*n får veta att du är homosexuell?

 2. Homosexuella får donera sperma, så det är inga problem. Däremot undrar jag vad Sverigedemokrater & andra likasinnade tänker om att ta emot sperma från spermabank vetandes att det kan få homosexsperma.

 3. Väldigt intressant inlägg.

  En bekant till mig gjorde det när han var yngre och jag är inte 100% insatt i hur det funkar men man kan väl välja ifall det är ok att blivande barnet kan söka upp pappan när de blir myndiga. ?

  Hans fru är totalt emot detta och han är väldigt nervös inför framtiden eftersom han inte berättat om detta.
  som sagt väldigt spännande inlägg och gällande homosexsperma så står det inte skrivet att barnet kommer att bli homosexuell bara för att sperman kommer från en homosexuell person =)

 4. Grattis lyllos. Jag ville donera ägg, för det finns en massa kvinnor med fungerande livmoder men trasiga ägg som skulle kunna få en del av mina, tyckte jag och försökte göra detta 2001. Jag var redan för gammal för detta, därborta i det stora landet i väst – hade faktiskt funderat på det mycket genom åren, men det var först då jag började kola aktivt. De villa hellre ha ägg från asiater, typ överallt, och helst ingen äldre än 27 år. Jag var inte där så länge då, och några år senare (2003) blev det äntligen lagligt för kvinnor att donera ägg i Sverige. Äntligen! Igen när jag läste infon så var jag för gammal, aaarrghh!

  Nu när jag kollade har åldern höjts till 36 år. Vet inte när det skedde, men, too late again.

  (fatta att det var olagligt i Sverige, men sperma fick doneras hej vilt. wtf?)

 5. Vore ju helt underbart om det blev du som befruktade en barnlös SD-kvinna!
  Sprid din säd, Micke! Ett regnbågsbarn i det fördolda.

 6. Jag är nyfiken på väldigt mkt kring dina tankar i det här inlägget. Kan du kontakta mig på min mail så skulle jag bli väldigt glad. Man kan nästan läsa ut vad jag längtar efter via min mail =) fast bara nästan va?!

Kommentarer inaktiverade.