Hur snabbt kan man avfolka en Facebook-grupp?

Uppdaterad Gruppen ”2 kr till jordbävningsoffren på Haiti” är en fejkgrupp, skapad för att jävlas med folk som går med.

Det är inte länge sedan gruppen Control Your Info visade att man inte behöver kunna programmeringskunskaper för att ställa till med saker hos stora aktörer som Facebook. Det kommer alltid att finnas säkerhetsluckor, och som användare kan du bara sätta sin tillit till säkra lösenord som är unika för varje tjänst, och att de tjänster du använder dig av har ett gediget säkerhetstänk i botten.

Men det behövs också en dos kritiskt tänkande.

Dagarna efter katastrofen på Haiti grundades gruppen ”2kr per medlem till jordbävningsoffren i Haiti”.

Facebook-gruppen: 2 kr per medlem till jordbävningsoffren i Haiti
Facebook-gruppen: 2 kr per medlem till jordbävningsoffren i Haiti

Idag klockan 15:00 hade gruppen över 149 000 medlemmar. Just nu (21:49) har den över 180 000. Ingen av dem kan ha reflekterat mycket över gruppens beskrivning:

Vi har precis förhandlat klart med våra sponsorer och kommer för varje medlem som går med skänka 2 kronor. Vi klarar för tillfället att ta med 200 000 medlemmar men kommer förmodligen kunna ta in fler senare !

Enligt avtalet träder sponsorerna fram när donationen är klar.

Det finns flera indicier som pekar på att gruppen är fejkad:
1. Sponsring?
Man sponsrar saker av en anledning: att få synas med sitt namn. Varför skulle de gå miste om chansen att synas under tiden gruppen växer? Om de inte är intresserad av att synas, varför gör de då inte en donation direkt istället för via en Facebook-grupp?

2. Grundaren och hennes vänner
En annan som sett igenom det är Henric på Ingen är perfekt. Han skriver en del om grundaren, som kan vara en verklig person som fått sitt konto hackat och inte är medveten om det, eller en fejkad persona. Vissa av vännerna till henne har fejkade namn. Till exempel finns ingen med namnet ”von Rosenhög” i Sverige. Det finns visserligen många med fejkade namn på Facebook, så det i sig betyder ingenting, men det är en droppe till i bägaren.

Vidare har grundaren 67 vänner. Det är lätt att skaffa sig 67 vänner på Facebook, då många bara bara blir glada över en vänförfrågan (eller kanske skamsna över att de inte känner igen någon de tycker att de borde?) och klickar på ”accept” utan att tänka sig för. De tänker inte att de kan ge fejkpersonligheter av sin trovärdighet, som i sin tur urholkas.

Uppdatering Grundaren är en fejkad användare. Profilbilden föreställer Marika Hjertkvist på Smittskyddsinstitutet.

3. Flashback
Gruppen diskuteras flitigt på Flashback (i forum som rör just fejkgrupper på Facebook). Bland annat verkar det som om det inte går att byta namn och beskrivning på grupper som har så pass många medlemmar (siffran som nämns är 50 000), men man letar efter en annan väg att ställa till lite jävulskap för gruppens medlemmar.

Screenshot på kommentarer från Flashback om Haiti-gruppen
Screenshot på kommentarer från Flashback om Haiti-gruppen
Screenshot på kommentarer från Flashback om Haiti-gruppen
Screenshot på kommentarer från Flashback om Haiti-gruppen
Screenshot på kommentarer från Flashback om Haiti-gruppen
Screenshot på kommentarer från Flashback om Haiti-gruppen

(Länk till originalkommentarer 1, 2 och 3)

4. Nigeria-regeln
Om en deal är för bra för att vara sann, så är den det. I det här fallet finns det två tänkbara orsaker:
1. Gruppen har en sponsor som inte ger pengar direkt utan bara vill samla 200 000 personer i en Facebook-grupp först. Alltså en rik person med megalomani?
2. Det är ett lurendrejeri.
Occhams rakkniv. Den enklaste förklaringen är den mest sannolika.

Tillsammans är det här tillräckligt för att få mig att slå bakut. Personer som ingår i mitt nätverk, och inte är lika tech- eller social meida-savvy som jag kan jag lätt hjälpa genom att meddela dem just det här. Kanske hittar personerna bakom lurendrejeriet inget sätt att jävlas med medlemmarna, men troligare är att de gör det.

Jag tänkte slå två flugor i en smäll: hjälpa dem som gått med i ett uppenbart lurendrejeri (med de bästa av intentioner) samtidigt som jag utbildar dem i fallgroparna i sociala medier, och se hur snabbt man kan tömma en 180 000 medlemmar stark grupp. Hjälp mig genom att kolla gruppens medlemmar – har du vänner som är med där, meddela dem. Använd twitter, Facebook-status och länka dem gärna till det här inlägget. Om du snabbt vill veta ungefär vilka av dina vänner som är med i gruppen, ladda om sidan ett par gånger. Facebook slumpar alltid en eller ett par av dina vänner bland de sex medlemmar som visas med bild och namn på sidan.

Till dig som blivit drabbad: se det här som en nyttig läxa i vikten av källkritik, och att inte ens ditt nätverk kan filtrera bort uppenbara scams. Se till att meddela de personer som du bjudit in och ge dem besked. Lite som en digital version av smittspårning och ”the call of shame”.

Update: det är intressant hur virusartat snabbt det hela utspelar sig. Exakt två timmar sedan jag skrev den här posten har gruppen 190 000 medlemmar. Personer får förfrågningar från sina vänner och klickar ”accept” utan att läsa vad som står, eller reflektera över det.