Åsiktstorped live: hälften protest, hälften experiment

Det är dags för en helt ny nivå av interaktion med mina läsare.

Jag har en sån här:
Thomas, den lille övervakaren

Det är en kamera som sänder live-video tillsammans med ljud. Den kan panorera runt, och styrs av den som tittar genom den. Ungefär så här kan det se ut när jag sitter framför datorn:

För instruktioner och för att koppla upp dig mot kameran, klicka på ”Livekamera” i menyn längst upp.

Idén har växt fram gradvis, och det finns två syften med det hela.

Det första är att göra så många som möjligt medvetna om vad som håller på att hända. I jakten på trygghet från brottslighet, terrorism och för att ”skydda barnen” offrar vi mer och mer av vår personliga integritet. Datalagringsdirektivet är ett exempel, och FRA-propositionen ett annat och mycket allvarligare.

Övervakningen med kameror blir alltmer utbredd. Blir vi tryggare av det, eller är det en falsk trygghetskänsla? London är den stad i världen där kameraövervakningen är mest utbredd, men det finns inget tydligt samband mellan uppklarade brott och antal kameror.

Var går gränsen? Hur mycket av vår personliga integritet är vi beredda att offra? Är du beredd att låta kameror övervaka ditt hem? Ditt sovrum?

Argumentationen är att ”den som har rent mjöl i påsen, behöver inte oroa sig”. Känns det bekvämare att veta att man är övervakad bara för att man har rent mjöl i påsen? Jag tror inte det. Det finns många som har skrivit intressanta texter kring övervakning i allmänhet och FRA-förslaget i synnerhet, till exempel Rosetta Sten.

I juni röstas det om FRA-förslaget, och vill det sig illa kan det börja gälla från och med första juli i år. Jag kommer att låta kameran vara uppkopplad ända tills dess. Jag gissar att många kommer att tänka ”Jag skulle aldrig vilja göra samma sak”, och det är första steget till att börja ifrågasätta alla inskränkningar i den personliga integriteten. Även de som till synes kan verka små.

Jag tycker också att det är enormt viktigt att inte göra det här till partipolitiska skyttegravskrig. Det handlar inte om vem som startat vad, det handlar om att vi har en Riksdag som långsamt suddar ut den personliga integriteten medan de flesta i befolkningen inte orkar engagera sig. Jag hoppas att det är så, för alternativet att de flesta är beredda att offra den personliga integriteten skrämmer mig på riktigt. Scenariot i ”V for Vendetta” känns inte helt overkligt i det ljuset.

Det andra är ett rent experiment från min sida. Ända sen jag såg första säsongen av Big Brother har jag undrat hur jag skulle bete mig under konstant kameraövervakning. Till en början kommer jag att vara medveten om kameran och regissera mitt beteende. Men hur känns det efter två veckor? En månad? Kommer ”hemma” att kännas mindre tryggt? Kommer relationen med mina bloggläsare att bli annorlunda?

Andra bloggares inlägg om , , , , , ,

8 reaktioner till “Åsiktstorped live: hälften protest, hälften experiment”

 1. Aah, min inre stalkare känner sig extremt tillfredsställd. Och bra musiksmak har du.

  En grej som skulle kunna vara lite spännande vore en chat-kanal så vi stalkare kunde diskutera dig.

 2. Intressant. Kameror är dock bara en liten del av den totala övervakningskakan. Pär Ström har skrivit (och sagt) en hel del om ämnet. Lyssnade på honom senast i fredags. Både underhållande och ruggigt.

 3. Men vad creepy man känner sig när man testar och där är du i bara underkläder, och man får en close-up på ditt paket (snyggt, by the by!) för att du ska hämta nåt från en hylla bredvid kameran. Som en ofrivillig fluktare som ändå vill se vad du gör härnäst.

 4. @Ilia: Haha. Tack. Vilka av låtarna var det du gillade? Jag har haft ett sjukt potpurri idag, jag håller på att digitalisera hela min skivsamling.

  @Fredruk: Såklart är kameror en liten del, och det finns värre. Fast jag tror att de flesta hellre kan tänka sig att bli spårade via sändare än filmade hemma. Det är onekligen rätt lärorikt för min egen del.

  Creepet: Jag skulle förmodligen dra ner rullgardinen. Kallingarna kommer från Granit och är imho sjukt fula, men kul att du gillade dem. Jag ska ha snygg-kallingarna nästa gång.

 5. Men du, jag gör mig besväret att öppna ful-explorer och installera och allt, och så är det mörkt! Vad säger din inre entertainer om att du sover på nätterna när jag behöver eftermiddagsunderhållning, huh :)

 6. Ingen hemma, men det kanske beror på att glassbilen hörs i bakgrunden. I bet glassbilen levererar Ben & Jerrys till Mörby, only for you.

 7. @Tätortstimotej-Anna: vi bokar en dejt, så lovar jag att dansa för dig :-)

  @Pojkfröken: I wish. Eller inte. Då vore jag smällfet. Alltså om Hemglass levererade Ben & Jerry’s hem till mig. Jobbar det feeders på Hemglass förresten, tro?

Kommentarer inaktiverade.