En sammanfattning av historien kring Pedofil.se

Texterna på pedofil.se må vara osmakliga, obehagliga och upprörande. De uppmanar dock aldrig till brott och är således alltså inte olagliga. Ändå försvann sajten tack vare något som endast kan beskrivas som en virtuell lynchmobb. Det mest tragiska är att denna lynchmobb i efterhand är ivrigt påhejad av Bloggvärldsbloggen och Lotta Holmström. Nedan följer en sammanfattning av händelserna ur min händelsehorisont. Det som är viktigt att påpeka är att jag inte varit ensam att försvara yttrandefriheten. Blogge Bloggelito och Oscar Swartz är bägge kända yttrandefrihetsförespråkare och har såklart skrivit om det här. Maxibloggism har gjort en utmärkt sammanfattning av skillnaden mellan ”pedofiler” och ”folk som begår sexuella övergrepp på barn”.

Observera: Då Motherwitch-bloggen numera är raderad är länkarna till hennes inlägg här bara ögonblickskopior av inläggen och kommentarerna som ligger här som referens till debatten.

Måndag 28 juni
En Aftonbladet-bloggare, Motherwitch, hittar sidan pedofil.se och lägger upp ett inlägg där hon ber att ”någon ser till att få bort den vidriga sidan”. Det inlägget får inte tillräckligt uppmärksamhet och lägger tre timmar senare upp ett liknande inlägg. Inlägget får över 300 kommentarer och uppmärksammas av flera andra bloggare – de flesta från Aftonbladets bloggcommunity.

Tisdag 29 juni
Tabitha van Dinther från Stockholm startar en namninsamling för att få sajten nedsläckt. Anledningen är att sidan debatterar för saker Tabitha och undertecknarna finner obehagliga – men istället för att bemöta med debatt kräver man att ”de svenska myndigheterna tar sitt ansvar och gör allt i sin makt för att ta bort den här sidan från internet” (här finns en skärmdump från sidan om länken inte fungerar). Fram till idag har 630 personer skrivit på namninsamlingen, och kommentarerna innehåller kommentarer som: ”Om dödsstraff var lagligt i sverige vore pedofiler de första som skulle avrättas!”, ”Utrota de jävlarna!!!!” och ”Alla pedofiler borde gasas ihjäl! För barnens skull!”.

Motherwitch tycker att ”de ansvariga inte vill ta ansvar för pedofilsidan”. IIS, som är ansvariga för domännamn som slutar med .se, kan inte stänga domänen – vilket är uppenbart då ordet ”pedofil” inte är olagligt. Surftown, det danska webbhotellet som pedofil.se låg på vid tillfället, svarar

Tak for din henvendelse. pedofil.se er hostet af Surftown, ganske korrekt.
Vi skal dog ikke være smagsdommere overfor vores kunder, derfor blander vi os ikke i domænenavne eller indholdet på deres hjemmesider. Såfremt det selvfølgelig ikke overtræder lovgivningen. Bo B. Surftown Support

Det har gjorts försök att polisanmäla pedofil.se, eller rättare sagt, personerna bakom – det är dock oklart för vad och huruvida polisanmälan följdes upp.

Motherwitch gör ett inlägg i vilket hon sammanfattar adresser man kan anmäla pedofil.se till, bland annat Polisen, Ecpat, IIS. Samtidigt listar hon e-postadressen till ansvariga bakom pedofil.se. Jag antar att det är i detta inlägg hon uppmanar till mejlbombning, vilket hon senare ska bli tillrättavisad för av Aftonbladets moderatorer, varpå inlägget redigeras.

Motherwitch gör ett inlägg där hon avslutar med:

Det här handlar inte om att tysta en obekväm åsikt, och är inte heller en fråga om yttrandefrihet. Det här handlar om att förebygga brott. Ett försök att släcka ner en hemsida där man uppmuntrar sexuella relationer mellan vuxna och barn.

Onsdag 30 maj
Motherwitch blir tillrättavisad av Aftonbladet Bloggs moderatorer. Hon och hennes kommentatorer har uppmanat att mejlbomba och/eller hacka Pedofil.se. Bägge två är uppmaningar till brottsliga handlingar, vilket inte är tillåtet enligt Aftonbladet Bloggs regler. Motherwitch är upprörd och anser sig vara motarbetad av Aftonbladet Blogg. Tillrättavisningen väcker arga känslor även på Aftonbladets blogg-community, bland annat detta inlägg som uttrycker ilska över ”Aftonbladets censurhets”.

Expressen skriver om pedofilsajten. Artikelns vinkel är inte att försvara yttrandefriheten, tonen är snarare beklagande över att polisen står maktlös då vi har åsiktsfrihet. Motherwitch och de bloggare som håller med henne hyllar expressen och är arga på Aftonladet för att Aftonbladet inte nämnt historien.

Torsdag 31 maj
Motherwitch gör ett försök att sammanfatta kommentarerna i debatten, även de som inte varit till hennes fördel. Det som utkristalliserar sig är hennes argument till varför sidan ska stängas:

Det finns röster som försöker göra gällande att den här diskussionen handlar om yttrandefrihet. Att alla ska ha rätt att uttrycka sin åsikt. Det stämmer bra. ALLA har rätt att uttrycka sin åsikt. Och MIN ÅSIKT är att en webbsida som uppmanar sexuellt umgänge mellan barn och vuxna inte är annat än fruktansvärt vidrig förnedrande och kränkande. Den uppmuntrar även till lagbrott, dvs sexuellt umgänge med mindreråriga barn.

Den sista meningen i texten innehåller faktafel, då sajten inte någonstans direkt uppmuntrar till sex med minderåriga. Däremot kan man på sin höjd läsa in det som en förlängning av argumentationen – osmakligt, visst, men inte olagligt.

Surftown, det danska webbhotell där pedofil.se låg, stänger ner sajten. Av vilken anledning är oklart. Motherwitch och kretsen runt henne firar segern.

Jag skriver en fejkad intervju med Motherwitch, där jag ändrar hennes motiv från att censurera sidan till att värna om yttrandefriheten. Motherwitch känner sig mycket kränkt och ser det som att pedofiler vill komma åt henne. Hon överväger att offra sin anonymitet och ställa upp på en intervju (citat) i en RIKTIG intervju med en RIKTIG journalist i ett RIKTIGT forum (slut citat).

Lotta Holmström, Sigge Eklunds efterträdare på Bloggvärldsbloggen skriver ett inlägg där hon förklarar dels varför Motherwitch blev tillrättavisad av moderatorerna, och dels uttrycker sin gläde över att sajten nu är censurerad. Notera att Lotta vid det här laget är medveten om att det enda olagliga på sajten var upphovsrättsintrånget med bilderna som föreställde (påklädda) unga flickor.

Det är med glädje jag konstaterar att den vidriga pedofilsajten nu är stängd. Bloggarna här på Aftonbladet Blogg har stor del i det, och ni ska ha all heder.

Motherwitchs blogg har vid det här laget förstaplatsen på Knuff.se:s ”Aktuella bloggar just nu”, liksom förstaplatsen bland ”Mest länkade bloggar” på Bloggportalen.se

Fredag 1 juni
Jag skriver en fråga till Lotta Holmström, som är om hur hon förenar yrkesetiken som journalist och författare, med glädjen över censur av en sajt som inte var olaglig. Lotta svarar och ifrågasätter samtidigt min fejkade intervju med Motherwitch. Svaret från Lotta är en kvarts pudel samtidigt som hon fortsätter undvika kärnfrågan, varför jag skickar en uppföljningfråga. Jag får svar, och ber Lotta förtydliga även det varpå hon anser debatten avslutad – medan jag tycker att hennes trovärdighet starkt kan ifrågasättas.

Världen Idag skriver att sajten stängdes ner tack vare dem.

Pedofil.se är åter online igen, denna gång hos webbhotellet PRQ.

Tisdag 5 juni
DN upptäcker Pedofil.se under måndagen och publicerar en artikel som har samma tongångar som Expressens artikel från 30 maj.

SvD publicerar TT:s telegram, vilket i sin tur citerar DN.

Även Aftonbladet publicerar TT:s telegram.

Debatten börjar återigen rasa i bloggar och kommentarfält.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

24 reaktioner till “En sammanfattning av historien kring Pedofil.se”

 1. Hm, med tanke på ”intervjun” Micke tidigare i veckan gjorde rekommenderar jag andra läsare att ta bloggen med en stor nypa salt, alternativt kontrollera källmaterialet noga.

  Hoppas du hjälper mig bättre denna gång Micke. Förra gången sög nämligen redigt ordentligt.

 2. Proxy: Mina läsare vet var de har mig. Jag är inte ett dugg orolig.

  Historiken är mig veterligen helt korrekt.

 3. ”Mina läsare vet var de har mig. Jag är inte ett dugg orolig.”

  Texten var inte riktad åt dig, tack. Inte den övre av dem iallafall.

 4. Polisen har i alla fall inte kontaktat mig så jag har ingen aning själv ens.

  Men det kan vara värt att påpeka att info@pedofil.se sammanlagt fick 35 mail, utöver 2 från media, bestod det av dödshot och annat nonsens. Detta enligt den person som tog emot mailen.

  Hela hetsen är ett storm i ett vattenglas och hysterikerna måste förstå att desto mer de uppmärksamar sidan desto mer besökare får den och därmed fler besökare från dess målgrupp.

  Hemsidan hade som mest 20 besökare innan Motherwitch började göra reklam för sidan, första dagen var det 370 besökare, därefter 900 och slutligen över 3500 när Expressen skrev om hemsidan. Vad skall man säga, tack?

  I övrigt tyckte jag din genomgång kändes väldigt bra.

 5. För övrigt anser jag att barn är äckliga. Varför någon skulle vilja vara pedofil övergår mitt förstånd. Införskaffa agning i skolan igen tack, nu när jag har slutat där.

  Till fröken/herr Helena: Skulle vara intressant om 3000 är unika besökare eller enbart 3000 besökare.

  Jag gick själv in där första gången av nyfikenhet. Andra gånger har det varit för att se vad de eventuella hackarna skulle fixa. Tyvärr var väl surftown för säkert. Ska bli intressant om det är någon som kan knäcka PRQ istället.

 6. Ja hon lyckades bra Motherwitch med att göra reklam för den sidan, hade aldrig uppmärksammat den annars :-)
  Yttrandefrihet vad är det? Verkar som om många tycker att det enbart gäller dem som kör med gulligullstilen, men tyvärr är inte livet sådant.

 7. Jag å min sida har inget problem med att sidan ligger uppe, så länge den fortsäter att följa lagen. Men jag förundras över varför ingen utom jag har bemödat mig om att bemöta det kvasi-akademiska tugg som webbplatsens författare har kokat ihop. Lägga locket på är som att säga: ”Jag är för dum i huvudet för att förklara varför pedofili är sjukt, så jag vill inte att någon skall säga att det är friskt.”

 8. Sockervadd: Jag tror det är precis det som gjorde henne så upprörd – faktumet att jag påpekade att hon gjort reklam för sidan. För oavsett vad hon mer har gjort, så har pedofil.se får mycket mer uppmärksamhet den här veckan än de fått på en månad utan hennes hjälp.

  Tobias: Precis min mening. Problemet, gissar jag, är att folk som ville stänga ner sidan inte KUNDE argumentera mot. Det krävs eftertanke för argumentation, men till och med ett mufflonfår kan blunda.

 9. Efter att ha läst allt dravel härinne så är mitt bestående intryck att detta är en klubb för inbördes beundran. Akademiker som tror att de kan uträtta storverk med pennan..
  I min värld är det ganska enkelt, den man som gav sig på min dotter (hon hade ej hunnit fylla 14 år) fick båda armarna och båda benen brutna. Ett i mitt tycke billigt straff, så här i efterhand..
  Sätt svinen tillsammans med ”vanliga” fångar på anstalterna, och inte i en skyddad verkstad med frikostiga permissioner..

 10. Lupus: det är hemskt tråkigt att din dotter blivit utnyttjad, men det är också anledningen till att du inte får uttala dig i straff-frågan. I ett civiliserat samhälle ska inte offret eller såna som står offret nära vara inblandade i själva frågan om dömande och straff. De är nämligen, precis som du visar, inte rationella eller logiska (vilket är en normal reaktion).

 11. Deras röst är inget som borde få bli skyddat!
  DOM är ett GIFT!

  Era sjukhuvuden måste bli mosade bort från denna jordens existens, ni skall icke få förgifta andra med era satans perverserade ord.

  Jag struntar fullständigt i era glorifieringar när det kommer till hur ni tycker och tänker, eran röst borde inte få höras nånstans, era ord borde inte få läsas nånstans.

  Ni pedofiler måste alla brinna till aska, erat blod skall flyta ner till helvetets avgrund, där ni är komna från.

  Eran fakta och sinnessjuka forskningar som ni stödjs av måste även dom brinna i helvetet.

  Ni pedofiler är inget annat än en cancer svulst i samhället, JAG svär att om ni någonsin blir skyddade av lagen i sverige ska jag starta ett uttrotnings läger för er!
  Jag ska fiska upp er och sätta kniven i magen på er så ni inte dör för fort.

  NI är ett gift för människors tankevärld som sprider er som böldpesten, det är ingen som vill ha nåt med böldpesten att göra och inte heller vill man förstå den.

  Pedofiler ska raderas från existensen, ni skall inte kommas ihåg.
  Man skall döda er i tystnad utan andras folks medvetande om att ni existerade.
  Ert såkallade liv skall försvinna från planetens yta.

  Man vill inte höra ert gnäll, man vill inte lära känna er, man vill inte veta av er, man vill inte förstår er, man vill inte se er leva, man vill inte att ni ska få ha en trygg existens.

  Gör barn en tjänst i världen och ta erat liv med ett skutt framför ett tåg eller varför inte dränka er själva i bensin och tänd på.
  Eran existens förgiftar barn och unga, ni är inget annat än djävulens verktyg för att besudla människorna.

  NI skall bli dräpta av befriarens svärd vid tidens slut, för ni är för tvistade i erat huvud för att kunna förstå.

 12. Bara att komma på tanken att starta en ”pedofilsajt” oavsett syfte, och sedan hänvisa till yttrandefrihet säger det mesta om skaparen av denna sajt.
  Du Micke, kan du inte skriva om säldöden eller något annat istället..?

 13. En kommentar på ett gammalt inlägg, känner att jag måste efter att ha läst igenom kommentarerna.en fråga till ’micke’: varför är de så farligt med känslor? Varför får inte människor reagera känslomässigt på pedofilsidan? Att reagera med hjärtat ger en inte absolut rätt, men det är grunden för den livsviktiga empatin. Och att reagera med principkramande och intellektuell distans är verkligen inte synonymt m objektivitet.

 14. Syftar på inlägg nr 17 där du menar att de som inte är personligen involverade i fallet är ’logiska och rationella’.
  Ungefär som om att vara berörd av något personligen automatiskt är synonymt med irrationalitet. Så är det ju inte tycker jag.

Kommentarer inaktiverade.