Let’s talk about sweat, baby

Svettpöl

Jag svettas enorma mängder. Faktum är att än så länge har jag inte träffat någon som svettas lika mycket som jag gör. För att visa ett konkret exempel: i lördags körde jag först en Bodycombat, följd av en Bodypump. Här är golvet där jag stod under Bodypumpen (notera då att det inte är all svett, då man till exempel ligger ner under två låtar, och jag stod på ett annat ställe under axellåten)

Svettpöl
Svettpöl efter två timmar träning

Det är inte ovanligt att folk säger ”du måste förbränna en massa” eller ”jag önskar att jag svettades lika mycket som du”. Bägge två baseras på antagandet att mängden svett skulle vara en indikator på hur vältränad man är, eller hur hårt man kört.

Det är inte fullt så enkelt.

Först och främst: ja, en vältränad version av dig svettas mer än en otränad version av dig. Däremot svettas olika individer olika mycket. En gissning är att den individuella normaltemperaturen spelar in. Normaltemperatur hos människor kan variera flera grader mellan (friska) individer. Har du låg kroppstemperatur normalt kommer du också börja svettas tidigare när du är i varma miljöer, än en person med hög kroppstemperatur.

Det man är säker på är att män och kvinnor svettas olika. Kvinnor behöver bli varmare innan de börjar svettas jämfört med män. Jämför man män som anstränger sig på, säg 75% av sin maxkapacitet,  med kvinnor som anstränger sig lika mycket (relativt sin kapacitet) så kommer männen svettas dubbelt så mycket ändå.

En annan sak som händer när du blir ”vältränad” är att svetten får en annan sammansättning. Den kommer att bestå av mer vatten och mindre salt och andra ämnen. Det innebär att dels får du mindre saltfläckar på kläderna, dels att din svett luktar mindre.

När det gäller svett som förbränningsindikator är det en myt som behöver avlivas. Svett är en dålig indikator på hur mycket du har ansträngt dig. Hur mycket du svettas beror också på hur varm omgivningen är och hur bra dina kläder är på att hjälpa till att kyla dig. Huruvida du är van med varma eller kalla klimat påverkar också svettningen, våra kroppar anpassar  nämligen svettmängd och sammansättning till klimatet vi bor i . Det kan också vara en kombination av faktorer: simmare svettas till exempel mindre på land då deras kroppar är vana vid att inte behöva svettas lika mycket vid motsvarande ansträngning i vattnet.

En annan myt vi kan avliva när vi ändå pratar svettning är att 2% vätskeförlust (alltså 1,4 kilo vätska för en 70-kilosperson) skulle leda till 20% prestationsminskning. Det är en grov missuppfattning av en studie. Faktum är att en måttlig vätskeförlust inte påverkar prestationsförmågan speciellt mycket. Drick när du är törstig, men inte mer än nödvändigt.

Det är vanskligt att använda svettning som ett mått på något annat än hur mycket man svettats och hur mycket vätska man behöver ersätta. Vill du veta hur vältränad du är finns tester du kan göra (beroende på vad du vill mäta). Vill du veta hur mycket du förbränner under ett pass är en pulsmätare som tar hänsyn till din syreupptagningsförmåga det närmaste du kan komma. Men mer om det i ett annat inlägg.

Källor:
http://ep.physoc.org/content/95/10/1026.full.pdf+html
http://traningslara.se/vatskeintag-vid-traning-del-iii-vatskenivaer-och-prestation/
http://en.wikipedia.org/wiki/Normal_human_body_temperature

6 reaktioner till “Let’s talk about sweat, baby”

Kommentarer inaktiverade.