Bodypump-skolan del 2: rodd

Andra övningen ut i Bodypump-skolan är rodd. Rodden tränar ryggen och core-muskulaturen, med fokus på bröstryggen. Den förekommer i uppvärmning (låt 1) och rygg (låt 4). Vi utgår alltid från grundposition, men ibland greppar vi stången med handflatorna framåt. Instruktören kommer att berätta när vi gör detta undantag.

En rodd förekommer också ibland också i låt 6, biceps, och kallas ”biceps-rodd”. Den skiljer sig lite teknikmässigt. Här går vi igenom den vanliga rodden. Denna övning kan ses som en utveckling av marklyft.

Bodypump, grundposition inför rodd
Grundposition

Från grundposition, böjer du lätt på knäna och fäller i höften tills stången är i nivå med knäna, sedan sträcker du på dig igen. Armarna är raka hela rörelsen, längst ner hänger stången precis framför knäna.

Bodypump, framfällt läge i rodd
Framfällt läge i rodd

Därefter drar du upp armbågarna mot taket, med överarmen tätt intill kroppen. (Om vi håller ett brett grepp på stången, vilket instruktören tydligt markerat i sina instruktioner, går överarmarna istället ut från kroppen. Dessa bilder visar grundpositionen.) Sänk tillbaka stången till knäna, och sträck på kroppen.

Bodypump, högsta läge i rodd
Högsta läget i rodd

Tre saker att tänka på:
– rak rygg med neutral svank hela tiden
– dra ihop skulderbladen, framför allt skulderbladsspetsarna när du drar stången upp mot magtrakten
– spänn magen medvetet genom hela rörelsen

Överkurs:
– håll handleden neutral hela tiden. Blir du trött i underarmarna av rygglåten, kan just vickande av handled i rodden vara en stor bov.

Nästa gång: knäböj.

4 reaktioner till “Bodypump-skolan del 2: rodd”

  1. Då inleder jag kommentars-kaskaden med en fråga om BP över lag:

    Vilken grundkondis/grundstyrka krävs för Bodypump? Kan man vara HELT otränad och sätta igång?
    Är passen uppdelade på något sätt eller är det noviser och erfarna blandat?

  2. Det är gjort för att alla – från noviser till folk som tränat i åratal ska kunna träna. Du bestämmer själv vikten på stången, så alla kör samma övningar, men utifrån sina egna förutsättningar. Det svåra från början är tekniken, vilket förhoppningsvis detta tar udden av då jag kommer att gå igenom de mest invecklade rörelserna (som egentligen inte är så invecklade, men det är många intryck på första passen). Sen gäller det att hitta rätt vikt, där är just det där med papper och penna viktigt.

    Vill man vara lustig kan man säga så här: att träna annat för att sedan kunna gå på ett Bodypump-pass är som att lära sig franska för att kunna gå på franskakurs (:

Kommentarer inaktiverade.