Lolcats för VD:ar

Att jobba med ”sociala medier” i en organisation som grundades på förra sidan 2000-talet handlar för mig inte bara om att sätta och implementera strategier. Det handlar också om att få organisationen att förstå vad vi gör och varför vi gör det. Ett sätt är att förse människor med konkreta verktyg som underlättar deras vardag. Till exempel att införa Evernote för mötesanteckningar.

Ett annat är att på ett kortfattat och enkelt sätt utbilda om den kultur som finns på internet. Idag fick jag tillfälle att författa ett mail om lolcats. Det skickades till hela organisationen, inklusive VD och ledning. Jag återkommer med reaktionerna.

Tanken var att sammanfatta lolcats i ett mail som tar max tre minuter att ta till sig. Så här blev det:

Hej,

Jag hoppas att det här är värdefullt för dig. Jag ser att en av sakerna jag kan hjälpa till med i organisationen är att sprida kunskap om verktyg och internetkultur. Om du känner att du inte behöver hänga med i internetkulturen och de mem den ger upphov till så kan du definitivt bortse från det här mailet. Hur som helst får du gärna ge feedback till mig. Även om ämnet i sig är humoristiskt på gränsen till fånigt så är fenomenet gigantiskt och värt att känna till om man befinner sig på internet.

LOLCATS
Någon försöker lansera 24 februari som ”internationella om-nom-nom-dagen” och när jag nämnde det för mina kolleger här uppe kom vi kom in på lolcats. Jag insåg att många inte känner till detta gigantiska mem. Här kommer en kort sammanfattning så ni kan hänga med i slangen på teh interwebz (vilket är lolcat-slang för “the internet”)

“Om nom nom” kommer från lolcat-kulturen. Lolcats är bilder på katter i roliga/annorlunda/extrema situationer med en beskrivande text skriven på något som numera kallas lolcat-slang. Den första virala lolcat-bilden hade ”i can has cheeseburger?” som text.

I can has cheeseburger?
En av de första stora virala lolcat-bilderna

Texten är har grammatiska fel (det borde vara “Can I have a cheeseburger?”) som sedan plockats up i lolcat-slang, som i princip bygger på grammatiskt felbyggda meningar (tänk lite åt Yoda i Star Wars-hållet) och fonetisk stavning där man ofta ersätter “S” med “Z”. Till exempel:
Why = Y
Your/you’re = ur
Is = iz
New = nu

Lolcat

Lolcat

Lolcatkulturen behöver nödvändigtvis inte längre vara katter. Den har utökats till att innehålla alla möjliga djur. Genren heter dock fortfarande “lolcat” även om djuret är till exempel en panda:

Lolcat-bild med panda

Det finns även rörliga videos med lolcats. “om nom nom” är en fonetisk omskrivning som låter som om någon äter något gott, till exempel denna kattunge:

/M

EDIT: Daniel Swedin påpekar i kommentaren att Kakmonstret från Mupparna så klart är en del av det hela.

3 reaktioner till “Lolcats för VD:ar”

  1. Nästa grej att förklara blir väl rage comics. Säg till om du lyckas, för jag är inte säker på att jag själv riktigt begripit dem än trots mitt reddit-beroende.

Kommentarer inaktiverade.