Trygg-Hansa marknadsför sig genom att skrämmas om Facebook

Hej Trygg-Hansa! Jag är mycket nöjd med era tjänster, senast i september fick jag användning för min hemförsäkring hos er och fick hjälp på ett exemplariskt sätt. Men vi måste prata om det här med er Facebookskräck och ert trollande med siffror, där ni ljuger för att få uppmärksamhet. Det får mig att tappa såväl förtroende som respekt för er.

I er pressrelease som ni släppe precis innan jul, finns följande hårda fakta:

  • 2010 gjordes 19 800 bostadsinbrott, varav närmare två tredjedelar gjordes i villor och resterande i lägenheter.
  • 820 000 svenskar åker på semester i vinter
  • hälften av alla mellan 18-34 år skriver om sina semesterplaner i sociala forum*

Baserat på det här uppmanar ni människor att ”Ta ledigt från Facebook när du åker på semester”. Johan Eriksson, er PR-chef säger också

– Att dela med sig av sina semesterplaner på ett öppet socialt forum kan naturligtvis vara riskabelt om informationen når fel person. Under semestern är det säkrast att även ta ledigt från Facebook och inte heller skriva i andra sociala medier att du är bortrest. Det är förstås också bra att ha en granne eller bekant som kan se till bostaden, säger Johan Eriksson.

Jag vet inte om det är era egna rädslor och farhågor kring digitalt som speglas här, eller om ni är medvetet insinuanta för att rida på nyhetsvärdet i ”sociala medier” kryddat med lite Klintbergska anekdoter utan någon som helst verklighetsförankring. I vilket fall som helst är det osmickrande och ovärdigt agerande från en seriös aktör inom ”trygghet och säkerhet”. Hade jag arbetat med sociala medier-ansvar hos er hade jag skämts ungefär lika mycket som när jag första gången såg Fadde Darwichs ståupp-försök hos Aschberg:

Jag blir än mer ledsen på er när jag faktakollar ert påstående om att ”Under det senaste decenniet har antalet bostadsinbrott i Sverige ökat stadigt.” Hade ni skrivit ”de senaste 5 åren” hade det varit mindre fel, men fortfarande fel:

Statistik från BRÅ över inbrott i bostäder (lägenheter/villor) 2001-2010
Statistik från BRÅ över inbrott i bostäder (lägenheter/villor) 2001-2010

Utifrån denna graf kan man utläsa att:

  • 2009 skedde fler inbrott (20 463) än 2010 (19 774)
  • 2005 och 2006 pekade inbrottskurvan nedåt, och 2006 var året med lägst antal inbrott i bostäder i Sverige (15 005)

Tittar vi på statistiken över antalet svenska Facebook-konton kan vi se att det i maj 2009 fanns strax över 2 000 000 svenska Facebook-konton. I mars 2010 hade antalet växt med över 50% till ca 3,4 miljoner. (För mer läsning, läs Simon Sundéns blogginlägg där jag hämtat denna graf)

Antal svenska Facebook-konton 2009 och 2010
Antal svenska Facebook-konton 2009 och 2010

Om ert (mycket långsökta) antagande stämt så hade vi alltså sett en ökning av antalet inbrott till 2010. Det gjorde vi inte.

Vad som gör det än mer beklämmande är att ni gjort liknande saker förut. Förmodligen för att medier belönat er med publicitet när ni dragit till med det tidigare. Jag klandrar inte dessa journalister, eftersom de inte kan området och har förtroende för er. För mig har ni fram till nu varit trovärdiga inom allt med säkerhet och försäkringar, men baserat på det här undrar jag vilka andra områden ni insinuerar och indirekt ljuger om, där jag inte har sakkunskap och därmed inte kan se igenom det? Den gyllene regeln är ”be honest, do good shit”, och kriterierna är inte valfria utan bägge måste uppfyllas. Det spelar ingen roll hur mycket ”good shit” ni gör (till exempel er iPhone-app där ni crowdsourcar inventeringen av livbojar och er Twitternärvaro) om jag måste anta att ni misslyckas med att vara ärliga.

Jag rekommenderar er följande:

* detta är en undersökning via Yougov, och man kan ställa sig frågan hur statistiskt säkerställd den är då de har paneler bestående av rekryterade deltagare som får ersättning för att vara med i undersökningspaneler, och inte  paneler baserade på riktiga slumpmässiga urval.

Uppdatering: Trygg-Hansa svarar på Twitter (lite imponerande så här på en röd dag):
[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/Trygg_Hansa/status/155313462283747328″]
[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/Trygg_Hansa/status/155314664350302210″]

Svaret känns dock extremt märkligt. Sociala medier är en ”lite onödig risk” trots att det inte finns några som helst samband mellan brott och sociala medier. Dessutom använder ju Trygg-Hansa bevislingen statistiken fel när de hävdar att ”antalet inbrott ökat stadigt det senaste decenniet” vilket får mig att undra om de mer än skummat inledningen till detta blogginlägg. Ibland är ett snabbt svar inte detsamma som ett bra svar.

5 reaktioner till “Trygg-Hansa marknadsför sig genom att skrämmas om Facebook”

  1. ”Sociala medier är en “lite onö­dig risk” trots att det inte finns några som helst sam­band mel­lan brott och soci­ala medier”
    – Hur ska man kunna bevisa dessa samband? Såvida tjuven inte själv säger att det är genom sociala medier denne jobbar är det väl mer eller mindre omöjligt. Visst du kanske skulle kunna göra en undersökning, ta samliga inbrott, gå ner på individnivå och kolla varje enskilld person som blivit drabbad av inbrott och jämför mot dennes aktiviteter i sociala medier och vad denne eller boende i samma hushåll skrivit om ”att resa bort” eller likannde. Detta känns lite väl långt borta.. Vad kan man annars göra för att bevisa sambandet?
    Även om bevisen inte finns där är, håller jag med Trygg Hansa om att det, i vissa fall, är en ”onödig risk”. Har du inte koll på dina sekretessinställningar, om vem eller vilka som får läsa dina inlägg är det klart en större ”risk”.
    Jag har svårt tänka mig att en tjuv börjar att reka potentiella hushåll genom sociala medier. Kanske genom vänner och vänners vänner, vad vet jag. Däremot kan jag tänka mig att dom kan ha nytta av det ibland. Tjuven kanske står vi ett hus, spanar lite :) Kanske inte heller omöjligt att denna står med en telefon och verkar upptagen för att det ska se ”oskyldigt ut”. I huset bor famlijen ”Terbaz”(exempel), ett ganska ovanligt namn. De är bortresta. Att söka på Terbaz och hitta profil är inte så svårt. Har denna en ”öppen profil” är det inte svårt att bekräfta familjens frånvaro.
    Kanske ett komplement till den tomma brevlådan som grannen tömmer varje dag.
    Jag är ingen expert men enligt mig är det inte helt dumt att vara lite extra försiktig, eller?

    Det var lite tankar jag hade så här på en lördag :)

  2. Håller med Jbf_jacke. Trygg-Hansa skriver ju bara att det KAN vara en risk, och de menar ju såklart inte att sociala medier är en risk i sig. Mer att det isf är att göra jobbet allt för enkelt för tjuvarna, eftersom även de blir mer och mer sofistikerade i sitt arbetssätt. Tack för mig och för en schysst site =)

  3. Det är inte så inbrott funkar, vilket du också skriver: inbrott görs inte efter research i sociala medier, inbrott görs efter research hur enkelt det är att bryta sig in. Dessutom visar jag ju på att siffrorna om något tyder på Trygg-Hansas totalt motsatta tes: antalet Facebook-konton ökade (vilket därmed ökade antalet som delar med sig av sina semesterplaner, om Trygg-Hansas undersökning stämmer) men antalet inbrott minskade. 

    Det blir en snuttifiering av inbrottssäkerhet: det är inte sociala medier du ska akta dig för, det är snarare så att du ska skaffa en säkerhetsdörr och se till att ha andra (oftast fysiska) inbrottsförebyggande åtgärder på plats. 

    Med argumentationen att ”man kan inte säga att det inte förekommer inbrott pga uppdateringar i sociala medier” är en FUD-taktik. Det finns inte tillräckligt med evidens, och man skrämmer upp folk i onödan. 

    Jag skulle ju kunna argumentera för det totalt motsatta: familjen Terbaz åker iväg och grannarna vet, tack vare Facebook, att de är bortresta och håller ett extra öga när de går förbi. Vips, så har familjen Terbaz bättre säkerhet än innan. Jag skulle däremot aldrig använda dessa fantasier för att fabricera en nyhet som säger att det är en ”lite ökad säkerhet” att posta i sociala medier om sin semester.

  4. Jag tror att allt är en risk. Det är en risk att gå utanför dörren, du KAN ju bli överkörd av en bil när du korsar gatan. Och när du går hemifrån så ökar du risken för att det ska bli inbrott – ditt hus är ju obevakat! Det ter sig lite absurt dock att ett försäkringsbolag skulle varna dig för att gå hemifrån, pga dessa risker, och lika absurt är det att prata om att inte dela med sig av saker i sociala medier pga semester.

    Kul att du gillar bloggen (:

  5. Jo det stämmer att det menar att det ”kan vara en risk”. Men med tanke på att de presenterar ett åtgärdsprogram på 9 punkter för mig som åker på semester kan man ju få intrycket av att det är en ganska stor risk. 

Kommentarer inaktiverade.