Anmärkningsvärt 2 januari

  1. Hur skiljer man på privat- och arbetsliv i sociala medier? | Bisonblog
    I höstas, på SSWC, gjorde Fredrik en intervju med mig om att skilja privat/professionellt i sociala medier. Framför allt det här med att faktiskt skilja på sitt eget och sin arbetsgivares konton. Det för oss också in på diskussionen kring e-postadresser: ska de ses som telefonnummer, så att man alltid kan ha sin egen mailadress som man sedan kopplar till sitt arbete? Om arbetsgivare hade roll@foretag.se istället för förnamn.efternamn@foretag.se så skulle man också slippa problemet med kontaktsvårigheter när någon slutar eller börjar. Något att tänka på.
  2. Fredrik Strage: Omskärelse borde inte tillåtas förrän pojkarna kan bestämma själva – DN.SE
    Fredrik Strage lyckas på ett lättsamt och pedagogiskt sätt förklara problematiken med omskärelse av småbarn i allmänhet, och att kalla debatten kring omskärelse för “ett frontalangrepp på judendomen” i synnerhet.
  3. Rather fat but fit
    Intressant läsning om medellivslängd och den förtvinande kroppen. Poängen är att det senare är bara sant i de fall den inte används, och det om något borde vara ett skäl att träna: pensionssparande i biologiskt format.
  4. Fick sparken – utsågs till ”Årets mäklare” – DN.SE
    Bjurfors verkar ju vara ett bra och skarpt gäng. Det känns lite som om de skulle kunna vara kompisar med Carema. Kanske ska de anlita Brunswick som PR-byrå?
  5. Caremas krishantering – lägger ut ”Caremaspelet” för nedladdning – Dagens Media
    Carema låtsas vara transparenta, men får byxorna snabbt neddragna. Det här är katastrof, helt plötsligt har deras blogg Carema Dokument Inifråntappat allt förtroende.Ett tips: det är smärtsamt att vara transparent under en kris. Det är som att såga av sig benet utan bedövning, för att dra en parallell från en känd skräckfilmsserie. Carema försöker sminka sitt ben så att det ser avsågat ut. Aj.

    Eller som @isobelsverkstad uttrycker det på Twitter:

    Inkompetensen i skadehanteringen är imponerande. “så gör vi det ännu lite värre”

    och @medelklassmans observation

    Värt att tänka på är att Caremas problem inte är ett PR-problem. Dom måste ändra i princip alla värderingar.

    Jag undrar om det är Brunswick eller Prime som ligger bakom den här totala härdsmältan (vilket i så fall bevisar att ingen av parterna förstår det nya PR-landskapet) eller om det är så att Carema agerat på egen hand (i vilket fall bägge byråerna behöver se om huruvida de ska fortsätta med en kund som beter sig så här)

  6. Outning – Kultur – Konst Litteratur Kulturartiklar | Expressen
    Johan Hilton skriver bra och nyanserat om outning som fenomen efter Se&Hörs outning av Kajsa Bergqvist. Väl värt att läsa utifrån det historiska perspektivet, och hur outning använts för att avslöja hycklare (jag är inte säker att jag skulle använda ordet “hämnd” när det gäller att dra ner byxorna på någon som hycklar)
  7. Ullenhag tävlar med Åkesson om att bevara svenskheten – Artikel av Eli Göndör – Newsmill
    Det bästa jag läst om regeringens toleranssajt. Framför allt Eli Göndörs analys av vad som gör en amerikan kontra vad som gör en svensk är något som vi än mer behöver utforska.
  8. Emanuel Karlsten: Vi behöver på­minnelser om människans otillräcklighet – DN.SE
    Det här tycker jag är intressant. Emanuel ser de fyra twittrande hemlösa som “utställda på zoo”. Själv ser jag fyra personer som fått verktyg att berätta om sin vardag, verktyg som annars är förbehållna dem som har det bättre ställt. Jag kan förstå synpunkten att det handlar om voyeurism, men det säger mycket mer om betraktaren än om objektet. Det jag kan tycka är synd är att @betalvaggen fått så mycket uppmärksamhet, medan de hemlösa fått mindre. För rent krasst, att ReadWriteWeb skriver om Stockholm Stadsmissions kampanj hjälper stadsmissionen föga.
  9. Läkartidningen – Friad – efter två år, åtta månader och nio dagar
    Det här är vidrigt. Om du är upprörd över riggade rättegångar i Etiopien, ska du läsa barnläkarens historia kring hur svenska rättsapparaten behandlat henne. Rättsmedicinalverket och polisen verkar var tagna ur en dokumentärfilm om en bananrepublik. Jag finner inga ord.
  10. Mediemiss: Vi glömde Googles makt – igen. – Kultur & Nöjen – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt
    Väldigt intressant och relevant kritik av hur medierna svalde Googles PR-kupp med hull och hår, och bad om mer – istället för att ifrågasätta. (via @Tobias_Brandel)