Anmärkningsvärda länkar 8 april 2013

 1. Får jag fotografera dig naken och publicera på nätet?

  Om vi vill att samhället, och ungdomarna i synnerhet, ska kunna göra rätt – då måste vi anstränga oss att leverera en ledstång.

  Det här är väldigt bra. När jurister alltid säger “det beror på” (för att juridik är komplicerat) så sticker Jocke Jardenberg ut hakan och ger svar kring fotografering. Det behövs. Det här är också en bra start på en diskussion vi alla måste föra – för lagen kommer inte hinna ikapp: hur gör vi när teknik som livsloggarkameran Memoto och tekniska hjälpmedel som Google Glass blir tillgängliga för gemene man?

  Jag vill här också lägga in min invändning mot CC-BY-licensen. Jag har tidigare haft mina verk delade under CC-BY, men jag har sedermera ändrat mig på grund av fallet där ett homosexuellt par fick sin bröllopsbild använd i en kampanj mot samkönade äktenskap. I Sverige skulle det kanske ändå gå att släppa bilder under CC-BY, tack vare lagen om namn och bild i reklam. Frågan är dock om det skulle räknas som reklam eller samhällsdebatt om t ex Sverigedemokraterna använde en av mina bilder från Pride i propaganda mot HBT-personer. Dessutom är en CC-licens internationell, och i andra länder finns andra regler kring reklam och ansikten. Givet att en frånvaro av CC-BY-licens inte hindrar någon från att sno bilden ändå, men friktionen blir större, och det finns en liten möjlighet att göra rättssak av det. Därför kommer jag även fortsättningsvis som default ha CC-BY-NC-SA på mitt material och uppmana att kontakta mig om man vill ha en annan licens (t ex CC-BY)

 2. SR snedvrider konkurrensen | Brännpunkt | SvD

  Vad vi har här är alltså en statlig jätte med tydliga ambitioner att konkurrera med de fria marknadskrafterna, men där vi som ska konkurrera inte tillåts spela på samma planhalva.

  Något av det märkligaste jag läst på länge, dessutom från bland annat Bengt Ottosson, VD för Expressen. Tips: att ni inte spelar på samma planhalva har inget med finansiering att göra. SR spelar på planhalvan “kvalitetsjournalistik” medan Aftonbladet och Expressen spelar “sensations- och skandaljournalistik”. Jag säger som jag alltid gör: när någon skriker på pappa statens beskydd för sin affärsmodell, då är det dags att börja investera sina pengar någon annanstans.

  Läs också Daniel Alséns, i min värld helt korrekta, analys av Tidningsutgivarnas krokodiltårar.

 3. ”Mediecheferna har Spotify som förebild – men missar de viktigaste lärdomarna” – Dagens Media

  De var nämligen bara digitaliserade cd-skivor, precis som de flesta dagstidningar på nätet fortfarande bara är digitaliserat papper.

  Väldigt insiktsfullt om tidningskrisen, och hur de misslyckats. Det ska bli spännande att se hur länge DNs betalvägg håller.

 4. Eventkalender » API – Mashup.se

  Jag har själv saknat en kalender som samlar alla events som har att göra med APIer, Öppen data, Semantiska webben, Hackathons och Internetteknologi i allmänhet, så nu har jag gjort en själv.

  Andreas Kronh är veckans hjälte för det här. Snygg översikt över evenemang som kan vara bra att hålla koll på för alla oss som jobbar med “digitala medier”.

 5. Bäste Jasenko, du har fel. Låt mig förklara varför. | Politisk Filosofi

  Låt mig ger er ett exempel. Jag är mot sexism. Men jag är sexist. Till exempel så lyssnar jag mer på vad män säger än på vad kvinnor säger när jag är på fester. Till exempel så föreställer jag mig en man när jag tänker “läkare”, “filosof” och “geni” och en kvinna när jag föreställer mig “elallergiker”, “miljömupp” och “irrationell”.

  Ett utmärkt svar på Jasenko Selimovics märkliga och (i mitt tycke) nedlåtande svar till Jonas Hassen Khemiri.

 6. Blågul självgodhet | Fokus

  De är knappast främlingsfientliga. De är bara alldeles för principlösa för att i rådande situation, med sverigedemokraterna på över tio procent i opinionsmätningar, kosta på sig att försöka förstå det Jonas Hassen Khemiri försökte säga dem.

  Johannes Forssberg sätter huvudet på spiken när det gäller Reinfeldts, Asks och Billströms agerande i REVA-frågan. Valet 2014 blir återigen ett val av de jag tycker minst illa om, snarare än de som har den ideologi som bäst passar mig.

 7. ClickOk.se stämde mig i Tingsrätten för ett köp hos dem – Konsumenträtt – SweClockers.com

  ClickOk åtalade mig i Göteborgs Tingsrätt för att jag vägrat betala mer i efterhand för varor jag redan betalat och fått. I rättegången framförde ClickOk nya falska påstående. De påstod att varorna var lanserade bara några dagar innan jag köpte dem, vilket inte stämmer. De fanns på marknaden redan år 2011! De påstod även i Tingsrätten att priset var i Euro och inte svenska kronor.

  Fascinerande historia. Det här är ett praktexempel på när man borde ha insett “shit, vi gjorde en miss, men vi kan inget göra”. Istället går ClickOk till kronofogde och domstol för att driva ett fall som de sen förlorar. Men värre är att den här tråden på forumet Sweclockers tagit fart – sån fart att ClickOk svarar, men lyckas bara framstå som än mer förvirrade. Lägg därtill att de raderar negativa kommentarer från sin Facebook-sida så har du ett företag som uppenbarligen försöker dölja något.

  Lärdom att dra: det krävs en klok general att inse när ett slag kommer kosta dig mer i PR och goodwill än vad det kan dra in. Ibland är det bättre att dra ett djupt andetag och inse att slaget är förlorat redan innan du ger dig in i det.

 8. Jo. Du måste faktiskt flytta på dig. | Vian Tahir

  Vet du varför du inte har märkt av något av allt det här? För att det är du som är normen. Det är helt naturligt för dig att bli behandlad bättre. Det är normalläget i samhället. Det är klart att du inte märker det. Det är det avvikande som märks. Jag ser orättvisorna, för att de drabbar mig.

  Vian Tahir skriver utmärkt. Här är svaret på frågan “Varför ska jag [som vit, heterosexuell man] stå tillbaka när jag kämpat lika hårt som [person i minoritetsgrupp]?”

 9. Weird Science » Öppet brev till HBO Nordic

  Mitt råd till er, HBO nordic: Byt PR-byrå. Byt till en som förstår att ta till vara på fansen och nördarnas energi och entusiasm, och ni kommer få ett mycket mer givande event. Ett event som kommer ge er mycket mer goodwill och mycket mer cred än några blaserade stureplansprofilers närvaro någonsin kommer generera.

  Nu tror jag visserligen att MSL Stockholm, som är HBO Nordics PR-byrå har bra kvaliteter, men jag skulle definitivt ta hjälp av en byrå som förstår de nya tiderna lite bättre. Att bjuda in en bunt blasé-kändisar till en nördig premiär av det här slaget är mer än tjänstefel. Det är idioti.

 10. Muslimska hotet är en paranoid fantasi

  Den muslimska invandringen är inte ­annorlunda än tidigare vågor. En grupp av ofta fattiga men ambitiösa människor som genomgår en tuff omställning. Ofta från landsbygden till moderna städer allt trots nationella och språkliga barriärer.

  Det bär hårt emot att länka till Aftonbladet, eftersom jag tycker att alla länkar dit bidrar till allt skräp de skriver, men det här är väldigt läsvärt: Katrin Kielos tar kål på European Defense Leagues samtliga argument om att det skulle ske en “islamifiering” av Europa.

 11. Fortfarande har dock människor idag betydligt större möjligheter att nå utanför sina egna kretsar och få intryck och kontakter långt utanför de sociala gränser som förr utgjordes av fysisk närhet och fysisk begränsning i kommunikationsmöjligheter (fysiska möten, telefon, brev och andra tidiga kommunikationssätt hade inte alls samma möjligheter att hålla kontakt och kommunicera med människor utanför ens närhet).

  Tobias Brandel skrev i SvD om Twittercensus och filterbubblan, och Fredrik bemöter vissa delar på ett skarpt sätt. Jag tycker dock att det är viktigt att problematisera och synliggöra filtrena. Jag är mindre rädd för filterbubblan på Twitter, där jag aktivt väljer vilka jag följer och mer rädd för Facebooks EdgeRank, som aktivt väljer ut inte bara vilka vänners uppdateringar som visas för mig utan även vilka uppdateringar från dessa vänner (t ex “länkar men inte bilder från X”). Det går egentligen inte att jämföra dessa.

  Och bubblan finns även i Tobias branch, där den får större konsekvenser. Det här är en intressant betraktelse om när Yahoo! News bestämde sig för att en läsare gillade att läsa om barnmord.

  Filter är i sig varken goda eller onda. De är ett verktyg, som kan användas på olika sätt. Men det är viktigt att vi är medvetna om när de appliceras. Jag skulle vilja se en märkning på alla produkter som filtreras, typ Facebooks flöde eller Yahoo! News.

 12.  

  • 6 171 929 twitterkonton analyserades för att göra undersökningen
  • Det finns 475 474 svenska Twitterkonton
  • Av dessa är 219 732 aktiva (har twittrat minst en gång de senaste 30 dagarna)
  Jag skulle ha varit där, men åkte på en rejäl förkylning. Som tur är sammanfattar Fredrik årets Twittercensus från Hampus Brynolf och Intellecta. Väldigt intressant läsning.
 13. Pappas kompis N som hittades av en polispatrull och blev instängd i en fyllecell eftersom han sluddrade och först dagen efter märkte poliserna att något var fel och på akuten upptäckte de hjärnblödningen och på begravningen sa hans tjej: Om de bara hade ringt mig så hade jag ju kunnat berätta att han inte drack alkohol.

  När #homoriot gick på Twitter var det någon som sammanfattade problemet: “de tusen och åter tusen små skärsår som omedveten homofobi delar ut”. Det är exakt samma med andra strukturer, som här till exempel rasism. Beatrice Ask är den politiker som jag uppfattar som mest omänsklig i hela kåren (tätt följd av Tobias Billström). Jag har röstat borgerligt förut – 2014 finns det inte en chans att jag lägger en röst på ett parti som samarbetar med Moderaterna.

 14. Dessutom verkar vi gilla att det är så här. Vi rankar högt bland de lyckligaste länderna i världen. För att inte tala om att många andra länder tittar på med avund på vår enormt starka ekomomi.

  Martin Palacios listar en radda saker varför Sverige är ett av världens bästa länder att leva i. Ibland är det bra att bli påmind!

   

   

Anmärkningsvärt 17 februari 2013

 1. Hatet växer i språket « Port Freedom

  Men är det ändå inte en genusfråga? Kvinnor som deltar i samhällsdebatten möts av tusenfalt fler och värre kommentarer än män som gör samma. Men det är inte bara en genusfråga.

  Väldigt klokt och insiktsfullt av Malin Nävelsö om näthatet, orsakerna och lösningen (och precis som Lisa Magnusson – och jag – tror Malin inte på någon quick fix)

 2. Kampanjen #nätkärlek trivialiserar internethat

  Inom kriminologin finns en hypotes som kallas Broken Windows: Om en byggnad har ett krossat fönster ökar risken för fler krossade fönster. Så tror jag det är också med de internetmiljöer vi bebor.

  Lisa lyckas återigen sätta fingret på det problematiska med en så enkel lösning som #nätkärlek. Det är inte en våg där det gäller att få kärlek att utväga hat. Det är två separata vågar.

 3. Från min vinkel » Spelet bakom WyWallet

  Och våra operatörer är mycket väl medvetna om att deras verksamhet sannolikt inte skulle tåla en granskning av finansinspektionen. T.ex. skulle deras hutlösa villkor för kontantkort behöva ändras.

  Mycket bra genomgång varför WyWallet egentligen inte behövs, och den egentliga anledningen till att operatörerna ändå tvingat igenom det. Det är ett smutsigt spel de spelar, våra mobiloperatörer. Och sen är de förvånade när folk ogillar dem.

 4. Feminismens disclaimers | Ulrika Good

  Min förhoppning och önskan är att man i fortsättningen ska få omnämna sig som feminist utan att behöva förtydliga att man inte är:

  • Manshatare
  • Ointresserad av sitt utseende
  • Aggressiv
  • Hårig
  • Vänster (eller höger, genustänk är inte partipolitik)
  • Ful
  • Någon som anser att det inte är någon skillnad på män och kvinnor

  Det här borde vara en självklarhet, men det är det inte. Därför är det bra att Ulrika skriver det.

 5. Svenska kan vara lite svårt

  […] ett par veckor mer eller mindre så kommer mitt avträde inom kort nu.

  Erik Almqvist, avgående järnrörsdemokrat, skriver en text på en svenska han inte riktigt hanterar. Men det ska man ge herr Almqvist, att åsikter som platsar i ett avträde är det han är bäst på att leverera.

Anmärkningsvärt 12 februari 2013

 1. Resumé: Rewir fakturerar 350 000 för ”Nya Hornstull”

  – Det är jättetråkigt att det har blivit en så negativ effekt av kampanjen i sociala medier. Men vi deltar inte så mycket i diskussionen.

  Pernilla Sollander, kommunikatör på SL, gör självmål i hela SLs strategi kring sociala medier och avslöjar exakt hur djupgående SLs förakt för alla kunder är. Hon hade lika gärna kunnat säga “Vi skiter högaktningsfullt i vad folk tycker”.

 2. Öppet brev till Idiot Nerd Girl och hennes followers.

  Douchebag rating: Sex Uffe Brunnberg av fem möjliga, plus en Marcus Birro.

  Nördkulturen är klassiskt manlig, och det är ett intressant fenomen att se straighta män utesluta kvinnor ur sin gemenskap för att … ja, varför gör straighta män så här? Relevant reflektion: Jag har sett mer inklusion av kvinnliga gamers i /r/gaymers (som alltså är ett forum för homosexuella gamers) än jag sett i det stora gamingcommunityt.

 3. Posten ska inte vara censor | Journalisten

  Om Posten tvingas distribuera oadresserade försändelser med uppenbart brottsligt eller på annat sätt mycket stötande innehåll riskerar detta att leda till omfattande negativ publicitet som skadar Postens varumärke och renommé.

  Posten försöker smyga undan budbärarimmuniteten och säger att det kan drabba deras varumärke om de vidarebefordrar “mycket stötande innehåll”. Jag tror – och hoppas – att det snarare är detta uttalande som skadar deras varumärke. Posten AB: jag finner inga ord för hur stötande jag finner er inställning.

Photo Credit for header image: Julia Manzerova via Compfight cc

Anmärkningsvärt 4 februari 2013

 1. Bögministeriet

  Ni har väl inte missat att jag och några vänner har en podcast där i pratar om allt möjligt ur bögig synvinkel? Senaste avsnittet handlar om porr och vår relation till det.
 2. Den stora myten om crossfit! Del 1. « Jonas Colting – Hälsokonnässör

  Det innebär att hart när alla mänskliga fysiska aktiviteter är CF, inklusive att gå snabbt och tugga tuggummi samtidigt. Det innebär på samma gång att CF har lagt beslag på allt. Och kritiserar man CF så får man frågor om huruvida det betyder att det alltså är dåligt att göra armhävningar, springa fort eller lyfta tungt.

  Otroligt läsvärt för alla Crossfit-fantaster. Det finns få saker som är så tragikomiska som någon som är religiöst nyfrälst på en hälso- diet- eller träningstrend. Jag råkade ut för dem på min Youtube-kanal, där jag visar korrekt teknik i Bodypump. Den tekniken skiljer sig markant från Crossfit, vilket dessa tomtar inte kunde få in i sina huvuden. Jag vet att Crossfit kan vara bra träning, men jag har så svårt för den religiösa biten så jag låter bli.

 3. #svpol – Om allas vår Bildombudsman

  Först när en rådman förklarar för honom att han finner honom och hans argument irriterande kan han tänka sig att börja en förlikning. Det absolut främsta beviset för detta är hur han lät sig själv användas som ett verktyg för hämnd mot den ärevördige Genusfotografen med ett speciellt litet trick som han själv hjälpt till att ta fram.

  Det här måste upprepas om och om igen: Staffan Teste, bildombudsmannen, är sinnesbilden av hur beteende kan vara helt lagligt och samtidigt fullständigt oetiskt. Jag vill inte ha något att göra med varken honom eller företag som arbetar med honom.

 4. Ytligt sett om tonårstjejer

  Det är oklart var de arga männen drar gränsen för att vara en äkta nörd (Vid pungen?). Det framgår inte heller om de vid varje möte med en manlig frände börjar med ett quiz för att säkerställa hans kunskap om Starwars.

  Väldigt bra om utställningen “Girl Culture” på Malmö museer och hur tjejer är damned if they do, damned if they don’t.

 5. #Blogg100 – Avtal: 3 (Tre) gjorde mig till WyWallet-kund. Utan att fråga först.

  WyWallet är på allas läppar dessa dagar och jag vill med det här #Blogg100-inlägget beslysa det faktum att mobiloperatören 3 (Tre) valt att ansluta mig till WyWallet.

  WyWallet-historien är full av väldigt många hjärnsläpp. Det som gör mig så förvånad är att Erik Hörnfeldt, som är en av Sveriges bästa kommunikationschefer, ser det som “kundernas problem” i sin kommunikation, och inte som telekombolagens problem. Hur som helst är negativ avtalsbindning riktigt fult och det här gör inte Tre så mycket attraktivare som mobiloperatör direkt.

 6. Våldtäktsmannens rätta namn. (Om en i grunden rasistisk debatt.) – Lisa Magnusson | Rodeo Magazine

  Genom att till exempel påvisa att “svenska namn” är vanligare än “invandrarnamn” godkänner man uppdelningen i “svenskar” versus det godtyckliga “invandrare”.

  Lisa Magnusson skriver briljant om problemet med den där listan över de vanligaste namnen i våldtäktsdomar: det finns en god vilja bakom men den är bara rasistisk och konstig. Det är den här typen av goda intentioner som vägen till helvetet är kantad med.

 

Som alltid finns också min samling av engelska länkar, med bland annat din egen privata drönarkamera som svävar runt och fotograferar eller filmar och andra nyheter!

Anmärkningsvärt

 1. Sätt att förhålla sig till Klout och mätning av influens

  Klout mäter – objektivt – hur mycket räckvidd du kan skapa och vilken ryktbarhet du har utifrån hur mycket av ditt innehåll som engagerar andra. Det är en indikator på hur bra du lyckas med detta. Att använda Klout som ett värde i att benchmarka ditt varumärke mot andras är en av de saker som kan vara värdefullt.

  Deeped skriver intressant och läsvärt om Klout och andra tjänster som mäter “influens i Sociala Medier”

   

 2. Känner du Fritjof?
  Fritjof Andersson, frilansande konsult och upphovsman till Relationdesk.com tar ett annorlunda grepp för att få ut budskapet om vad han egentligen gör. Det ser kallt ut!

   

 3. Färsk fiskporr, kom och köp | Genusfotografen

  VARNING. Jag är ganska säker på att bilderna i det här inlägget skulle kunna orsaka mardrömmar. Jag föreslår att du kollar på dem i sällskap med någon annan eller ser till att du har någon att prata med efter att du sett dem.

  Jag har länge varit av synpunkten att Danmark är bra på mycket, men inte kvinnosyn. Ta till exempel den här videon från konsultbolaget “Enabling” (varning: skämskudde krävs). Det här inlägget av Genusfotografen är deprimerande. Och skräckinjagande.

   

 4. Annonsörer överlåter alla rättigheter till Blocket – privatfotografi i bankannons inte olagligt | Dagens Juridik

  Mannen från Småland hade skapat en annons Blocket för sin motorbåt. I annonsen fanns tre fotografier som mannen hade tagit av båten. Ett av dessa fotografier dök plötsligt upp i en bannerannons för en bank.

  Folk rasade när gratistjänsten Instagram ändrade sina villkor så att annonser skulle kunna börja synas. Facebook har flera gånger fått gå tuffar ronder kring bilder och annonsering. Ingen av dem har mig veterligen använt privata bilder i reklamsammanhang. Blockets beteende är i mina ögon helt förkastligt. Det finns ingen som helst ursäkt för det här. Att man dessutom måste betala extra för att ladda upp extra bilder (vilket mannen gjort) och sen få dem sålda är pricken över i:et i den här soppan. Dags att bojkotta Blocket. UPPDATERING: Blocket har svarat och säger att det handlar om annonser för lån för att finansiera just detta köp. Annonsen för banklånet visades alltså intill annonsen för båten. Det gör det hela lite lindrigare, men fortfarande tveksamt. Framför allt som det kostar mig som annonsör att lägga upp bilder, och sen kommer en annan annonsör och betalar för att använda dem – utan att jag får ett öre.

 

Om det här var intressant, dela gärna eller Flattra inlägget. Missa inte heller mina samlade länkar på engelska om bland annat ateism som den nya fundamentalismen, hur man skapar lycka och organisationen som kan tvinga Facebook att bli bättre på integritet genom att ta Facebook till domstol på Irland.

Photo Credit for header image: Julia Manzerova via Compfight cc

Anmärkningsvärt 16 januari 2013

 

 1. När mäns fettförakt får juridiska konsekvenser – Genusfolket

  När twittraren Lady Dahmer för några veckor sedan twittrade ut en önskan om att vi ska sluta använda sociala medier som allmän stödgrupp för viktnedgång, under hastagen #hälsohets, dröjer det inte många minuter innan kollektivet fettskräck attackerar henne.

  Mycket bra om fettförakt och fettskräck, och om hälsohetsen som följer med några kilos övervikt.

 2. Beröm? Mje, sånt gillar vi inte på SATS. | LA LINDA | www.lalinda.se

  Min kommentar blev alltså inte godkänd eftersom jag länkat till mitt blogginlägg. Förlåt mig SATS, men get with the program.

  Skriv feedback till SATS, och de publicerar det inte om du länkar till ett blogginlägg där du utvecklar ditt resonemang. Det sinnesjuka är att det dessutom rör sig om beröm. SATS är bra på mycket, men digitalt och sociala medier är inte en av de sakerna.

 3. 9 delar som bör finnas i ditt nyhetsbrev | evelinaander.se

  Avregistreringslänk En självklarhet. Men var inte rädd för att göra den tydlig, kanske lägga den i sidhuvudet istället för i sidfoten? Du vill inte ha prenumeranter som inte vill ha ditt nyhetsbrev. Och du vill framförallt inte ha prenumeranter som inte vill ha ditt nyhetsbrev men dessutom inte hittar avregistreringslänken.

  Evelina Ander är mycket grym på nyhetsbrev. Här är en lista med 9 punkter som du ska se till att ha med i dina. Min personliga favorit är just att lägga “unsubscribe”-länk högst upp. För vem vill ha ovilliga prenumeranter?

 4. Digital downshifting årets trend | Bisonblog

  Trenden att stänga ner, koppla ur, logga av kommer antagligen att bli lite av en elitmarkör till en början. Ungefär som de som koketterar med att de inte har någon tv (eller aldrig kollar på tablå-tv) utan bara ser smarta amerikanska HBO-serier typ.

  Jag tror att Fredrik har rätt i det här. Jag inser själv att jag redan kör downshifting, till exempel spenderad jag betydligt mindre tid – och framförallt i mycket snävare forum (i betydelsen en begränsad krets av mycket nära vänner) – på ‘sociala medier’ under min julledighet.

 5. No more babies | Ottar

  För oss som inte skaffade barn, eller planerade att göra det, kändes det som om staden inte längre erbjöd oss något andrum. Som att det rådde en sorts konsensus att antingen skaffar du barn och anpassar dig eller också ligger du jävligt lågt. För med barnen kom också den nya synen på livet. Krogen var en ytlig köttmarknad. Rockklubben var ett irriterande fyllehak. Och dansstället var fullt av desperata knarkare. »Jag kan inte fatta nu att det där brukade vara mitt liv«, sa de alla i kör, och för oss som fortfarande levde kvar var det bara att svälja och ta emot och återigen gratulera åt underverket som spydde upp lite äppelmos.

  Väldigt läsvärt om barn/inte barn av Tomas Hemstad.

 6. Tänk om DN: 24h-länkarna förstör internet och debatten (och affären) | jardenberg unedited

  Jag fattar verkligen inte hur DN tänker. Det känns som om de ville kopiera New York times framgång med en mjuk betalvägg. Men för att man till folk som jag, som påpekar att de kopierar, kunna säga “vår vägg är faktiskt annorlunda” så har man istället för x antal sidor per månad en 24-timmarslänk. Varför skulle jag länka till en 24-timmarslänk? Som det är nu är jag restriktiv med länkar till SVT Plays grejer som ligger ute sex månader. Sorry, DN, ni är helt förlorade här. Det kommer att bli en flopp, vi ses igen om tolv månader när ni insett det.

 7. Generaliseringarna alltid vidriga | Eric Rosén | Nyheter24

   

  Eric har en full poäng här. Det som är så tråkigt med hela Judar vs Muslimer / Israel vs Palestina är att så många av förespråkarna är ointresserade av att debattera sakligt eller se individer från “andra sidan” som annat än onda. Jag gillar Paulina överlag, men hon har verkligen ett problem med att göra sig förstådd (samma som jag har för övrigt): bara för att man har rätt i sak, så får man inte folk med sig. Det handlar om att framstå som sympatisk också. 

 8. Fantastiskt Twitter-case. Tack @henke

   

  Mycket rolig historia. Kul att @henke bjuder på den!

 9. Världens 50 fulaste skivomslag | Musik | Nöjesbladet | Aftonbladet

   

  Så otroligt fult av Olle Kvarnsmyr på Aftonbladet att sno någon annans blogginlägg, inte ge cred och dessutom hävda att man gjort jobbet själv. Snacka om att parasitera på andras arbete [EDIT: källan har sedermera lagts dit. Bra att Aftonbladet lyssnar på kritik.]

  Missa inte heller min sammanställning av länkar på engelska.

  Photo Credit for header image: Julia Manzerova via Compfight cc

Anmärkningsvärt 27 mars 2012

 1. curator’s ǝpoɔ
  Det här är fantastiskt. Ett sätt att standardisera cred: “via” (ursprungskällan) och “hat tip” (hittat genom x). Det här kommer jag att använda mycket i framtiden. 

   

 2. Homofobi ≠ Yttrandefrihet > Stoppa Sizzla på Slakthuset
  Nu håller jag inte mer om formuleringen att “homofobi” inte är “yttrandefrihet”, för det är precis vad yttrandefrihet är: möjligheten att säga saker som är obekväma. Däremot är direkta uppmaningar till att döda folk inte okej, och det är det senare Sizzla, en homofob rapartist från Jamaica, sysslar med. Hans texter innehåller bland annat raderna

  Fire fi di man dem weh go ride man behind (burn the men who have sex with men from behind)

  och

  Shot battybwoy, my big gun boom (Shoot queers, my big gun goes boom)

  Jag är ett stort fan av att avskaffa hetslagstiftningen i sin existerande form, därför vore det extra roligt om Sizzlas spelning ställdes in på grund av marknadskrafter (konsumenter). Det vore roligt om bojkottningsevenemanget på Facebook fick tiofaldigt fler deltagare än Slakthusets officiella evenemang för Sizzlas spelning. Gå med och bjud in vänner!

   

 3. Maria Larssons krig mot narkotika är ideologiskt
  Det är otroligt synd att den svenska debatten kring narkotikapolitik är så religiös. När man blundar för fakta och siffror och blint följer en tro blir det sällan bra. Maria Larssons svar (som det här är ett svar på) är ett tydligt bevis för det. Svensk politik har sällan känts mer hopplös.

   

 4. Den tjuvlyssnande riksdagen « Full Mental Straightjacket:Det här är ett briljant embryo till civil olydnad. Det skrämmande är att läsa svaren från vissa politiker, det är så tydligt att den nya världen styrs av den gamla politikern.

   

 5. Pinterest, farligare än cigg? | beta75
  Det här är mycket pedagogiskt och läsvärt om Pinterest och de upphovsrättsliga följderna. Läs, för sjutton! (Och Karl, lägg upp en Flattr-knapp på din blogg, nu var jag tvungen att Flattra ditt Twitter-konto istället)

   

 6. Bahnhof motarbetar datalagringsdirektivet | Inrikes | Nyheter | Nyheter24
  Det här är stort. Bahnhof förtjänar en eloge, och hade jag bott i Sverige hade de varit mitt förstahandsval som internetoperatör. Det handlar inte om kronor och ören man kan spara, hellre dyrare bredband från en operatör med integritet än billigt bredband från fega ynkryggar

   

  .

 7. En vädjan till alla journalister | Journalisten
  Jag har missat det här drevet, men det som gör mig extra beklämd är Cissi Wallins svar till Kjell Haglund. Det finns få exempel på riktig ondska, det mesta folk misstar för ondska är egentligen självgodhet. Om dessa citat stämmer är Cissi Wallin ett praktexempel på just självgodhet på gränsen till ondska. EDIT: Jag har pratat med Cissi om det här, och hon har postat en – i min värld halvhjärtad – rättningstweet. Det intressanta är 1. reflexen att retweeta ett rasistiskt budskap från någon som har 45 följare och därmed sprida budskapet till många fler, och 2. bristen på källkritik. En snabb titt på killens flöde i övrigt gjorde det för mig tydligt att det var en tweetrape.

   

 8. Lagrådet avvisar förslaget om kränkande fotografering – Läs mer – Nyhetsarkiv – sjf.se
  Lagrådet avvisar förslaget om kränkande fotografering. Tack och lov! Galen lagstiftning på många plan. Dock har nuvarande regering en tradition av att ge blanka fan i vad Lagrådet anser, därför är det extra illa att vi inte har en konstitutionsdomstol i Sverige.

   

 9. Babel | svt.se
  “Självbiografen”, Aron Flam och Petra Mede läser valda delar ur svenska memoarer. Först ut: Björn Borg. Lågmäld humor. Jag gillar det och ser fram mot nästa avsnitt.(Full disclosure: Robin Olsson som producerar är en mycket nära vän till mig)

   

 10. Jonas Gardell och 299 till är mest inflytelserika på Twitter i Sverige – hela listan. | Aitellu Blog
  Aitellus ansats att kvantifiera och mäta svenska twittersfären förtjänar både push och eloge. Det är ett transparent arbete med ett tydligt syfte, till skillnad från “den där Facebookundersökningen”.

   

 11. Shit jämställdister say.
  Den här bloggen får mig att vilja avliva hela världens befolkning. Med den mängden idioter vi producerar för vi avlivas för vårt eget, jordens och universums bästa.

   

 12. Därför vinner Apples nya Ipad surfplattekriget
  Jag brukar inte länka till Ajour, eftersom jag tycker att projektet som sådant uppmuntrar mobbing genom sitt kollektiva beteende när Damon Rasti löper amok, men den här gången är det @claes som skriver och det är mycket läsvärt. [För att förtydliga kring Ajour: jag gillar individerna – förutom Damon som jag inte vill ha något att göra med – men projektet som sådant har gett mig extremt besk smak i munnen och jag vill inte förknippas med det eller främja det mer än nödvändigt. Det säger kanske hur bra jag tycker att Claes text är lika mycket som vad jag tycker om Ajour.]

Anmärkningsvärt 2 mars 2012

 1. Narkotikahundar i Landskronas skolor – hd.se
  Jag tror inte mina ögon när jag läser den här nyheten. Nog för att jag de senaste åren tappat förtroendet för svenska polisväsendet, men jag trodde inte att jag på allvar skulle använda termen “fascister” med poliser. Nu gör jag det. Skolor är inte “allmän plats” (bara det att en polis inte har koll på det känns ofräscht) – och att behandla ungdomar på det här sättet är helt jävla vidrigt. Hur många vuxna skulle vara okej med att poliser gick omkring på arbetsplatserna med knarkhundar?
 2. När könet är okänt | Nöjesguiden
  Margret Atladottir skriver om ordet “hen” i Nöjesguiden. Det som slår mig som intressant är att det mest är män som kommenterar negativt om det ordet. När något upprör heteromän som läser Nöjesguiden, då känner jag en obstinat längtan att göra det än mer. Från och med nu ska jag använda hen mycket oftare.
 3. Järnnatt – Södra Teatern
  Om du har möjlighet att se denna pjäs, gör det. Jag såg första publikrepetitionen, och den är riktigt jävla skitbra.
 4. Ladbrokes är superkackiga på att vara sociala
  En av de stora poängerna med MyNewsDesk är att det ska vara ett socialt pressrum. Man kan kommentera pressreleaserna, se vilka bloggar som skrivit om dem, dela etc. Jag kommenterade felaktigheten om antal tweets per sekund i Ladbrokes pressrelease den 23 februari, och kommentaren är fortfarande inte publicerad den 1 mars (och faktafelet kvarstår). Riktigt pinsamt.
 5. Bögministeriet
  Sveriges bögigaste och mest bögiska podcast – och jag är med i den! Första två avsnitten är ute nu. Första handlar om ”Bögresan” och andra om bögklichéer
 6. Pressmeddelande: Dödshotad regimkritiker utvisad under stort hemlighetsmakeri | Jonas Bergström
  Alliansen är jäkligt duktiga på att sköta Sveriges ekonomi. Men medmänsklighet? Det finns ingen. Det hjälper inte hur mycket fru Reinfeldt dyker upp i puttinuttiga reportage i tidningar när hon vägrar intervjuas av kritiska journalister, och det hjälper inte regeringen när Migrationsverket gör så här.

Anmärkningsvärt 24 februari

 1. Ladbrokes – Twitter går om Facebook?
  Det är minst sagt pikant att Ladbrokes, som sysslar med statistik, inte har koll på just det i sin pressrelease. De skriver att rekordet i tweets per sekund (tps) innehas av Beyonces förlossning. Sanningen är att den siffran (8868) bleknar i jämförelse med TPS under den traditionella visningen av “Castle in the Sky” i Japan; då skickades 25 088 tweets per sekund. Även i USA finns händelser som slagit Beyonces förlossning, till exempel under Superbowl då själva matchen toppade på 12 233 tps, och Madonnas uppträdande på 10 245 tps.
 2. Det här är så roligt att det inte behöver någon vidare beskrivning.
 3. ETC’s kör tomt uppslag där intervjun med Filippa Reinfeldt skulle ha legat
  Det är helt sjukt hur Filippa Reinfeldt kommer undan gång efter gång med att inte ställa upp i kritiskt granskande intervjuer. Det är extremt besvärande för Alliansen.
 4. LIKE A BAD GIRL SHOULD: LRF, what the fuck?
  Oj vilket praktexempel på dålig fingertoppskänsla för närvaro på Twitter. Att sen se dem försvara tweeten ger en känsla av att se en olycka i slow motion, en olycka som en krockkudde inte hjälper. Men väl en skämskudde.
 5. ACTA – var står den svenska regeringen i frågan? | .SE
  IIS är verkligen duktiga på hur de tar upp frågor som rör internet i allmänet och internet i Sverige i synnerhet. Detta är ett typiskt exempel när de belyser en problematik. Jag tycker att Sveriges regering (och politikerna) är fega i den här frågan. Ta ställning, men ha en bakväg ut kan ses som diplomati, men jag ser bara feghet.
 6. Misshandeln som försvann
  Poliskåren i Sverige har ett riktigt stort problem med en osund kåranda, där man skyddar varandra på ett sätt som närmast för tankarna till maffian. Problemet är att polisen har rättsväsendet på sin sida. Det är inte konstigt att folk inte har förtroende för polisen. Jag har väldigt lite förtroende för polisen som helhet, även om jag har tillit till enskilda poliser.
 7. Röda Korset vann överklagan – fortsätter vårda torterade
  Ibland kommer det goda nyheter. Som denna. Det är extremt märkligt att någon som inte ens har personal kompetent inom ett område kan vinna en upphandling från någon som uppenbarligen har kompetens. Inom vård och andra offentliga tjänster är det mycket problematiskt att upphandla det billigaste. Isobel Hadley-Kamptz skriver bra om det dilemmat.
 8. Oskyldigt utpekad som snattare
  Det är ju tur för MQ att de varken finns på Twitter eller på Facebook, för då hade de ju tvingats bemöta det här pinsamma debaclet. Som det är nu kan de bekvämt välja att bemöta det med klassisk PR-tystnad. Jag, som stadigvarande kund på MQ , blir extremt illa berörd av det. Synd, jag gillar MQs märke Bläck, men det är inte så svårt att hitta alternativ.
 9. Fler reser kollektivt men färre är nöjda
  En elak gissning är att SL ensamt står för majoriteten av bristen på information. Det är helt galet hur ineffektiv SL:s organisation är på information. Exempel:Förra veckan skulle jag åka från Slussen – Telefonplan runt lunchtid på torsdagen. Tåget mot Fruängen ska komma om några minuter, men tiden passeras och tåget försvinner från skylten utan att något tåg kommit. Samma med nästa tåg. Jag går upp för att höra med spärrvakten vad som händer. Han har inte ens någon aning om att det är något fel på trafiken. När han försöker ringa för att ta reda på hur det ligger till lyckas han  få reda på att en olyckshändelse inträffat vid Mörby Centrum, och att linje 14 därför dras med förseningar. Han lyckas dock inte nå fram för att få reda på var nästa tåg befinner sig. Ridå!
 10. ”Ni retar upp folk i onödan”
  Jag har sagt det förut (i Debatt) och jag säger det igen: det ska heta QX-galan, inget annat. Alla andra namn gör anspråk på ett representantskap som jag vet att QX gärna vill ha, men aldrig kommer att få mandat att ha.

Anmärkningsvärt 30 januari

 1. Studier stärker argument mot omskärelse av pojkar | Ottar
  Jag är principiellt mot omskärelse av småbarn. Jag tycker att man ska få göra det själv när man uppnår vuxen ålder, men föräldrar ska inte ha rätt att ta det beslutet för småbarn. Gustav Nilsonne skriver bra om argument mot omskärelse av småbarn i västvärlden.
 2. Hittat på Blocket
  Kuratering av innehåll/inredningstips på en ny nivå: Malin samlar saker hon hittar på blocket. Om du gillar liknande saker som Malin behöver du inte längre leta själv. Jag älskar’t: Blocket får mycket nytt innehåll hela tiden och en mänsklig kurator är guld värt.
 3. Jättemånga nya bra ord till Svenska Språkrådet – Lägg till och sprid!
  Hanna Fridén pwnar Språkrådet. Att “tjejsamla” tas med som ett ord är onekligen konstigt. Jag vet inte hur frekvent använt det är, men jag har aldrig hört det innan det hamnade i listan över nya ord, och Hanna har onekligen en poäng. Det vore intressant att höra Språkrådet svara på kritiken.
 4. Förvirrade sossar gick på Moderaternas skitsnack
  Det här är deprimerande läsning, mycket för att den är sann. Hur kan Alliansväljare läsa det här och hävda att Moderaterna inte är ute efter att göra de rika rikare på skattebetalarnas bekostnad?
 5. Stockholmare, ni är blåsta på er bio | Kultur | SvD
  Det här är en stor pet peeve för mig. Jag sa upp mitt medlemskap i Bioklubben redan när SF blockade sajten som listade biotider. Jag brukade gå på 20-30 biobesök om året, men sedan SF blivit det enda alternativet när de fick köpa upp Sandrews (efter att de med maffiametoder tagit över enda AMC-biografen i Stockholm, Heron City) har jag i princip lagt ned och går kanske 3 gånger om året. jag passar på när jag är utomlands.Det här är bara ytterligare en bekräftelse på att vi har en monopolsituation som stöds av politiker. Det är i såna här stunder jag vill ta upp debatten om kulturhöger vs kulturvänster – för oavsett hur illa jag tycker om “kulturvänsterns” svar på Bengt Ohlssons krönika, så har jag otroligt svårt att se annat än “kulturhögern” bakom denna idiotiska fadäs.
 6. Brudar i försvaret
  Det som är galnast med denna historia är inte att det hänt. Det som är galnast är att tränarna är så blinda att det inte ens fattar vad de har gjort förrän någon utomstående ifrågasätter. Det är så otroligt sorgligt att Svenska Idrottsförbundet totalt abdikerat i såna här frågor.
 7. Anställd avskedades efter larm – nu stäms Telenor – DN.SE
  Det här är helt sjukt: Telenor hävdar att en anställd agerat illojalt när han anmält dem till Arbetsmiljöverket (som stängde arbetsplatsen för att den faktiskt var osäker).Jag har tidigare skrivit om operatörer och hur lite som egentligen skiljer dem, och Telenor är lika dåliga/bra som andra. Men om det här är deras etik, så rekommenderar jag alla att avstå från Telenor. Jag själv måste skaffa ett abonnemang för min telefon nu när jag slutar på Björn Borg, och jag lutade åt Telenor fram tills att jag läste detta. Nu blir det någon annan operatör.
 8. Videovåldsdebatten startades av manipulerade barnintervjuer
  Åttiotalets videovåld, nittiotalets dataspelsvåld … ofta används nya företeelser som syndabockar när en äldre generation ska förklara det obegripliga beteendet hos en yngre. Det här är en intressant inblick i hur man manipulerade intervjuer i SVT för att spetsat till debatten.