Federley motionerar om att slopa FRA-lagen

Rubriken på det här inlägget är andra av två steg som skulle kunna förhindra Fredrick Federley från att användas som skolexempel på hur ett varumärke på ett par dagar kan gå från haussat till nedbajsat.

Låt mig analysera situationen:
Det finns få personer som är så mycket persona non grata som Fredrick Federley och Annie Johansson idag. Det unika är att besvikelsen inte kan avfärdas som politiska meningsmotståndare, då de flesta hör hemma i det blå lägret. I skrivande stund har Fredrick Federleys blogginlägg, där han deklarerar att FRA-kompromissen är ”Ett stort steg framåt”, 673 kommentarer. Det är tredubbelt fler kommentarer än Fredrick någonsin fått tidigare, och en förkrossande majoritet är besvikna, arga och ledsna personer som tidigare trott på Fredrick.

Ur Fredrick Federleys presentation på nätcommunityt Qruiser:

Är otroligt lojal med mina vänner och ställer upp på de sätt jag kan. Men vänskap bygger på förtroende och brutna sådana gör att man hamnar långt ut i de mer ovänskapliga ödemarkerna.

Det är svårt att missa ironin när denna presentation clashar med verkligheten just nu. En annan som befinner sig i samma ödemarker, utan karta och kompass, är partikollegan Annie Johansson. Även hon fått många kommentarer på sitt blogginlägg där hon gör ett tappert försök att hålla skenet uppe, samtidigt som hon försöker smita in i värmen under Camilla Lindbergs hjältegloria. Tyvärr lyckas hon inte. Tonen är inte lika hård som hos Federley, men kontentan av kommenterarna densamma.

Då har jag inte räknat med de otaliga blogginlägg de senaste dagarna, som uttrycker i stort sett samma sak: Fredrick och Annie ses som förrädare vars liberalism kan köpas för 30 silverpenningar.

Det har från olika håll gjorts försök att gjuta olja på vågorna, vilket dock inte har fungerat. Det är intressant att notera att de enda som ifrågasätter besvikelsen över JA-rösten från Federley och Johansson själva är aktiva – och därmed hoppas på en karriär – inom Centerpartiet eller CUF. De två mest framträdande är Johan Pettersson, vice förbundsordförande i CUF och Johan Lundgren, kommunkretsordförande för Centerpartiet i Linköping.

Besvikelsen är alltså påtaglig, och det värsta är att den kommer från gräsrötter i Alliansen. Jag är övertygad att en opinionsundersökning just nu skulle visa att Alliansen backat ganska kraftigt, och att Centern är det parti som tappat flest röstare. Att Centerpartiets kommunikationschef Lena Forsman försöker tysta kritiska röster som Richard Slätt (vilket för övrigt analyseras på ett bra sätt av Isobel) är bara ännu en spik i kistan för Centerpartiets liberala image. Vilken väljarbas Centerpartiet nu ska rikta sig mot är oklart. Den framgångsrika Stureplanscentern har i och med Centerpartiets – med Federley och Johansson i spetsen – agerande ingen som helst trovärdighet kvar.

Vid nästa val kommer Fredrick och Annie att vara obekväma för partiet. Jag blir inte förvånad om de innan valet ”väljer” en alternativ karriär, offiellt saknade av partiet, inofficiellt utknuffade som vore de leprasjuka. Hur Fredrick och Annie än vänder på sig har de rumpan, liksom den politiska karriären, bakom sig. Men det finns ett litet halmstrå som kan visa sig tillräckligt starkt:

Att blotta halsen fullständigt. Jag tror nämligen att människor som vågar erkänna att det blev galet och gör ett uppriktigt försök att rätta till det kan få förlåtelse hos de flesta. Det krävs mycket mod att göra så.

Steg ett: Erkänn att det här var ett av ditt livs största misstag
Erkänn att du är människa. Det funkade att sjunga ”there’s nothing here but flesh and bones” för George Michael när han hade åkt fast för att ha raggat på en polis i en publik toalett, det kommer att funka i det här fallet med. I extremt stressade situationer kan man göra misstag, och ingen tvivlar på att alla potentiella nej-sägare utsattes för stress dagarna innan omröstningen.

Steg två: Motionera om att dra tillbaka FRA-lagen
Här kan man säkert säga ”men man gör inte så, praxis är att …” och komma med invändningar över hur det fungerar i praktiken. Frågan är dock inte vad praxis är. Det är görbart, och Fredrick och Annie behöver bara sträcka ut handen till Birgitta, Camilla, Karl och några andra så har man förhoppningsvis en majoritet tillsammans med oppositionen.

Efter det här har Fredrick och Annie förmodligen ingen politisk karriär inom något av de etablerade partierna efter 2010, men det kommer de inte att ha om de fortsätter på den inslagna linjen heller. Däremot kommer de att kunna gå ut från Riksdagen med rak rygg och en stabil grund att bygga vidare på.

Till Björn på Bloggen Bengt och andra liberala centerpartister har jag bara ett råd: hitta ett nytt parti. Det kommer att dröja länge innan ”Centerpartist” och ”liberal” kommer att kunna användas i samma mening utan en negation mellan. Att påstå att man kan reformera partiet inifrån är ungefär som att tro att en förkrossande väljaropinion kan stoppa en maktfullkomlig regering.

Andras blogginlägg om , , , , , , ,

17 reaktioner till “Federley motionerar om att slopa FRA-lagen”

  1. Vem är Bengt? Å andra sidan kan vi försvara det vi tror på, formulerat i det mest liberala partiprogrammet inom svensk politik mot riksorganisationen och politrukerna.

    I Centerpartiet är riks förhållandevis svag. Och det kommer att vara till hjälp. Håll ögonen öppna bara.

  2. @Björn: Sorry, var lite snabb där. Fixat.

    Hur som helst, det jag tror att du missar att se är att alla som påstår sig vara liberala och samtidigt centerpartister automatiskt tappar förtoende. Jag menar, innan det här skulle jag ha sagt att Federley var en av sverigest fem mest liberala politiker i de flesta frågor. Det handlar om förtroende, och sviket sådant vinner man inte i första taget. Fredricks svek drabbar även dig som centerpartist.

    Jag kanske inte får medhåll från andra, men jag har svårt att ta dig som liberal på allvar när du fortfarande titulerar dig centerpartist.

  3. Ah, ursäkta. Jag förstod inte. Alla vi individer som känner oss svikna är förstås egentligen medlöpare därför att vi håller fast vid det vi tror på. Vi är kollektivt skyldiga, hela bunten, därför att ett tiotal personer i vår organisation beter sig som idioter. :)

  4. @Björn: Jag förstår att du tycker att det är en kollektiv bestraffning. Samtidigt undrar jag hur du kan undgå att se att Centerns hela förtroendekapital förbrukats i och med Federleys, Johanssons och nu Forsmans agerande.

    Ja, intellektuellt är jag medveten om att det förmodligen finns vettiga liberaler kvar i partiet. Men känslomässigt är varumärket Centerpartiet för en lång tid framöver skadat. Och jag tror att du underskattar just det sista.

    Dessutom lär det dyka upp bättre liberala alternativ, vilket kommer att marginalisera er vettiga liberaler i Centern ytterligare (alltså inte inom centern, men inom svensk politik)

  5. ”Vi är kollektivt skyldiga, hela bunten, därför att ett tiotal personer i vår organisation beter sig som idioter.”

    @Björn: Missade du på något sätt att ditt parti stödde denna lag och att ingen av era riksdagsledamöter röstade emot? Så, ja, ni är som parti kollektivt skyldiga.

  6. Jag tycker att de debattörer som kommer med personangrepp och t.o.m hot mot enskilda ledamöter i riksdagen, på bloggar och via mail, skall skämmas! Här pratar man om FRA som ett hot mot demokratin och sen använder man själv odemokratiska metoder.

  7. @Daniel: Mitt parti var emot FRA-lagen, men riksdagsledamöterna och partiledningen bestämde sig för att torka sig i rumpan med det. Det får vi ta konsekvenserna av, och det kommer de att få ta konsekvenserna av.

  8. @Björn: Har du sett Centerns hemsida? Det finns inget där som antyder att *partiet* tycker något annorlunda än att det är fantastiskt bra att lagen blev klubbad som den blev. Såvida ni inte är väldigt nära att göra revolution och sparka ut partiledningen ur partiet och återta kontrollen över hemsidan så framstår ni fortfarande som quislingar hela bunten.

  9. ”Mitt parti var emot FRA-lagen”

    @Björn: Då kanske du skulle läsa ditt eget partis hemsida. Verkar inte som att du är särskilt bekant med vad ditt parti stödjer eller ej…

  10. @Daniel: Mitt partis hemsida fylls på av, ta dah, Lena Forsman och hennes stab.

    Men jag tycker att det är en intressant frågeställning det här, arvssynden. Fastän jag var upphovsman till den demonstration som tog plats utanför riksdagen. Ja, jag vet att piratpartiet ”fick en lysande idé” – låt oss ha en FRA vaka! – ungefär fyra timmar efter jag publicerade min grej.

    Värd var i alla fall gruppen Centerpartister mot FRA. Men eftersom vi nu har arvssynd inom liberalismen så…

  11. @Björn: Du verkar förvirra det som du står för med det som ditt parti står för. Det förra får du gärna försöka dryfta med mig, hur irrelevant det än är, men det senare, det vet jag redan. Det kan jag läsa på partiets hemsida. Det kunde jag se i Riksdagen.

    Du behöver bara komma till den insikten att du är med i ett parti som på intet sätt stödjer det du hävdar att du stödjer, men – och detta är ett stort men – så länge du är med i det partiet, så kan du inte gnälla på att du är associerad med deras värdegrund. Eller ja, brist därpå i detta fall.

    Fast, det är en sanning med modifikation, för visst du kan ju bevisligen rent förmågelsemässigt gnälla, och det är du väldigt duktig på måste jag säga, men du kommer se att det faller för döva öron, för lopporna du fått har du fått för att du sovit med hundar, inte för att vi andra smittat dig med dem.

  12. http://hackerztools.blogspot.com/

    Klart det är bra.
    Sen övervakning/integritet/peer review/juridisk kontroll över fra eller det juridiska systemet sa

    Allmänt så = finns skitstövlar som man skulle vilja blev drabbade av hacking och dylikt.
    Det går väl ”fortfarande”.
    Blir ju mer intelligent sas.
    Mer infiltration och mer teknik sas.

  13. For the record:

    Ja, det var Björn som först kläckte idén att hänga utanför riksdagshuset. Vi – några i Piratpartiet – spann vidare på idén för ge den en positiv inriktning och dra så mycket folk som möjligt – därför undvek vi ordet ”vaka” – och många andra vidareutvecklade konceptet, till exempel genom att anslå färgen vitt för klädsel.

    I enlighet med önskemålen i orginalposten så hade vi inte med oss några banderoller, för att inte göra det till en partipräglad tillställning (andra hade med sig banderoller, men det är en annan historia).

    Jag trodde att vi dels genom länken från vår hemsida till Björns blogg och dels genom min kommentar i posten, var tydliga nog med var samma folksamling som Björn startade. Det är dock svårt att locka andra än Centerpartister till ”Centerpartister mot FRA”, så vi skrev om det. Jag trodde syftet var dra ihop en så stor folksamling som möjligt för att påverka riksdagen, och där tycker jag att vi gemensamt lyckades bra. Vad det gäller folksamling alltså.

    Om jag missförstått något eller bidragit till att sprida missförstånd beklagar jag det.

    Björn, all lycka till i att vända Centerpartiet. Kasta ut den nuvarande ledningen, ni som är medlemmar i Centern förtjänar ett bättre parti.

    /Mårten Fjällström
    Partisekreterare, Piratpartiet

Kommentarer inaktiverade.