Anmärkningsvärt 10 november

 1. Mobila datatrafiken ökade 92 procent « internetstatistik.se
  Kurvan över mobil datatrafik är galen. 2006 var den nästan obefintlig, idag är den uppe i 42 000 terabyte per halvår. via @jocke
 2. 104 procent kött i korven – Mat & Dryck – www.gp.se
  Det är skrämmande när lagmakarna inte kan grundläggande matematik. Hur kan något innehålla 104% råvara?
 3. JMW Kommunikation » Ajour är inte en journalistisk revolution
  Jag vet inte om jag håller med Brit om att Ajour bara är ett exempel på klickjournalistik, det finns en hel del där som är bra. Jag tänker på Mymlans artikel om välgörenhet via nätet som är utmärkt. Dock att jag ser att en liknande artikel kunnat skrivas på DN eller SvD.Med det sagt måste jag säga att en del av Brits kritik är befogad. Samtidigt hoppas och tror jag att Ajour kan göra en hel del skillnad och nytta, och är beredd att hjälpa dem att göra just det.
 4. .SE har satt ner foten – nu ska Skatteverkets rätt att ”fiska” prövas | .SE
  Hurra för .SE! De står upp mot Skatteverket när de senare är ute och försöker hitta potentiell beskattningsgrund via .SE:s register över domäner och innehavare. Det är alltså inte frågan om namngivna domäner/innehavare där misstanke finns utan ett generellt “fiske” där man släpper ner nätet och ser vad man får upp.
 5. ”Allt värre för judar i Malmö” – Sydsvenskan
  Det är helt sjukt att så få politiker öppnar munnen kring det här. Har debatten kring Israel-Palestina blivit så infekterad att man numera inte ens vågar öppna munnen här, eller är det bara annan flathet som ligger till grund?
 6. Länkar till alla webbtjänster från 24HBC | 24 Hour Business Camp 2011
  Här är samtliga tjänster som föddes under 24 Hour Business Camp. Många är inte live än, men den här listan är något att hålla ögonen på. Några av mina favoriter är

  • Svensexa och Möhippa – kombinera med tips på vad man kan göra och enkla planeringstjänster som doodle.com och det här kommer att vara en gudasänd gåva till alla som ska ordna svensexor/möhippor
  • The Tournament Application – som Doodle.com fast för turneringar.
  • Riksdagsrösten – att enkelt kunna gå in och få en överblick på hur riksdagsledamöterna röstat, och vilka frågor de röstat i, är något som underlättar transparensen i samhället.
  • Giwagawa – Denna är ännu långt ifrån klar, men om den är så bra som jag föreställer mig (t ex inte bara saker som kan köpas online, utan även i fysiska butiker) så är det här super.
 7. Svensk mjölk är snart ett minne blott | Brännpunkt | SvD
  Arla lyckades aldrig till fullo bemöta anklagelserna som Gunnar Lindstedt förde fram i sin artikel “Den köpgalna kon” (jag skrev lite om det ur ett kommunikationsperspektiv) och nu har fusionen gått igenom. Kritiken Gunnar för fram på SvD Brännpunkt är svidande för både Konkurrensverket och Arla. Det är trist att han blandar in genmodifierad gröda i kritiken, eftersom det inte nödvändigtvis behöver vara dåligt, men i övrigt ska det bli intressant att se om Konkurrensverket och/eller Arla bemöter kritiken.
 8. Snart har vi alla fått pedofilernas blick | Brännpunkt | SvD
  Per Hagwall sätter fingret på problemet med det sluttande plan vi sitter på när det gäller barn och nakenhet, som en förlängning av Uppdrag Granskning förra veckan.
 9. Den förändrade bloggosfären – PromeMorian
  Jonas skriver intressant om förändringen i bloggosfären, och hur “länkhorande” påverkar bloggare att länka mer, men läsa mindre. Allt för att med kollektiv anstränging hamna högt upp på olika sammanfattningar. Det är här tjänster som Summify kommer in, eftersom de baseras på tips på Twitter, Facebook och (i alla fall fram till nyligen) Google Reader. Det är alltså saker som någon läst och tyckt var tillräckligt intressanta för att dela, snarare än något som man slentrianmässigt länkar till bara för att tillsammans klättra på topplista X.

3 reaktioner till “Anmärkningsvärt 10 november”

Kommentarer inaktiverade.