Fem saker jag gjort under mitt blogguppehåll

Upptäckt världens bästa teveserie: Torchwood. Ingredienserna i denna fantastiska BBC-produktion är
– en bunt sjukt charmiga geeks
– lite Men in Black
– en handfull Arkiv X
– ett uns Alice i Underlandet
– en del brittiskt relationsdrama
– massor med glimt i ögat
Boxen med säsong ett (släpps i november) är definitivt årets julklapp till alla sci fi-geeks. Serien gick på TV4+ i Sverige, såvitt jag förstår, vilket är synd. Heroes är ett högbudgetpekoral i jämförelse (och då gillar jag Heroes)

Funderat över vad jag egentligen ska jobba med när jag blir stor. Det enda jag är säker på är att det inte är samma sak som jag gör idag. Jag är en serviceminded filmälskare, en filmälskande pedagog, en pedagogisk tevespelare, en tevespelande gruppträningsinstruktör, en instruerande brättare. Några idéer på vad jag ska göra av det?

Våndats över fantasyböcker. ”Harry Potter”, där jag äntligen läst ut bok sex och sju och där fröken Rowling på ett snyggt sätt syr ihop hela historien ända sedan bok ett, har lämnat ett vakuum efter sig. Inte minst sen filmerna blivit sämre och sämre för varje del. ”Wheel of Time”, där författaren Robert Jordan har mage att gå och dö mitt i skrivandet av bok 12. Som kanske, eller kanske inte skulle varit den sista boken i serien.

Sett Stardust två gånger. Charmig pastisch på sagor i allmänhet, med fyndet Charlie Cox som skulle kunna charma underbyxorna av alla utom de mest frigida. Dessutom första gången jag ser Robert De Niro i en roll där jag gillar honom.

Varit i München på Oktoberfest. Det var en … intressant betraktelse av ett fenomen som för mig är den starkaste nära-helvetet-upplevelsen jag hittills haft.

Än du då, vad har du gjort?

29 reaktioner till “Fem saker jag gjort under mitt blogguppehåll”

 1. Tourchwood är en verkligen scifi för vuxna europeer, med sex, sprit och aliens inlindade i en ljuv väv av ironi. Det bästa som gjorts sen Firefly.:)

 2. Jag?

  Bevisat min inkompetens i mellanmänskliga relationer och åkt till Tyskland på tjänsteresa. Jag jag är inte klar i Tyskland än… men jag känner mig ganska done med det där med människor på ett tag.

 3. Skulle du tycka att det vore ballt att göra filmer? det finns en regissörsutbildning i Kalix, har jag för mig.

  Kanske är du näste Pogo pedagog? En Pogo som lär ut fallskärmshopp, klättring, bodypump eller nåt annat du tycker är kul?

 4. Åh, Torchwood gillar vi!

  Jag och sambon knarkade oss igenom hela säsong ett på ett par dagar. Väntar med spänning på Säsong 02, för den har väl inte börjat sändas någonstans än? (jag orkar inte googla just nu)

  För övrigt roligt att de valde att döpa den till ett anagram av ”Doctor Who” som ju serien är en spinoff på ;)

 5. Hhehehhe, Torchwood är… speciellt. Oh, Captain Jack. Du vet att det är en spinoff på Doctor Who, va? Intressant serie, fast jag blev lite irriterad efter att tag. Hela Doctor Who fandomet hatar dock TW, det är nästan mer intressant.

 6. Jo, Torchwood är riktigt bra. Coolt också att ”hjälten” i serien är öppet bi, det ger en annan dimension till all flörtande i serien. Inte lika heteronormativt som X-Files.
  Andra säsongen får premiär i BBC2 (Istället för digitala BBC3) i januari.

 7. Ang: Deverry: Ibland håller jag med, speciellt i trean och fyran. Ibland annars (åttan? Rhodry/Evandar iallafall) är det helt OK, och ibland verkar Kerr helt enkelt otänkande/förvirrad (sista boken har en flata som defenitivt hamnar i kategorin ’goda’, men hon är a) ful, b) singel m. död flickvän och c) bitter. (se punkt a. och b.)) Jag vet inte riktigt; personligen tycker jag att serien har en hel massa styrkor.

 8. Jag har inte läst hela vägen fram till bok 8 av Deverryserien. Det räckte liksom att de onda magikerna använde homosexuell våldtäkt som svartkonst för att jag skulle tappa intresset.

  Flatan i bok 8 har jag alltså inte stiftat bekantskap med, men å andra sidan låter ju skildringen av henne ganska realistisk ;-D :-D :-D

 9. Att försöka lista ut vad man ska göra med sitt liv är sannerligen lättare sagt än gjort. Önskar dig lycka till med det..

 10. Jag är så ledsen att den inte kommer tillbaka igen förrän 2008. Och jag hoppas den gått hem hos publiken i Europa. USA är nog inte mycket att räkna med, den är för vuxen för dem. Jag menar, om de knappt fixar How I Met Your Mother så lär de storkna åt Torchwood.

  Jag tycker om att karaktärerna är så genomsympatiska. Och att det inte serveras så mycket moralkakor.

 11. Hur har du gjort då, när du bevisat din inkompetens i mellanmänskliga relationer? Det låter som en intressant historia. Du kanske har bloggat om det? Jag måste läsa ikapp alla bloggar, jag har inte läst så mycket under min frånvaro heller.

 12. Haha. Jag är nog snarare Pogo Pedagog än regissör. Jag har fått upp blodad tand för fotograferandet, men jag är nog mer manusförfattare än regissör.

 13. Säsong 2 börjar 2008.

  Jag undrade just varför den hette Torchwood. Språk-nörd som jag är så älskar jag serien ÄNNU mer nu när jag vet att det är ett anagram på Doctor Who. (Jag visste att Torchwood var en spinoff på den.)

 14. Är det sant? Hatar Doctor Who-fansen Torchwood? Undrar varför. Jag har visserligen läst lite på IMDb, och där har folk blandade kommentarer, men jag trodde den gick hem hos alla Doctor Who-fans.

  Vad var det som irriterade dig i serien? Jag hittade bara grejer jag gillade.

 15. Jag ska definitivt läsa Neil Gaiman så fort jag är klar med Pandora’s Star (vilket är ett projekt i sig). Katherine Kerr’s Deverry-serie har stått på min lista ett bra tag, mest för att jag gillat namnet Nevyn ända sen jag hörde det nån gång -96 eller -97. Det är mitt stående alter ego i RPG:s.

  Philip Pullman, det är Gyllene Kompassen va?

 16. Jag tycker att alla hånglar lite till höger och vänster. Det fanns väl inte en enda karaktär som inte nån gång hånglade med nån av samma kön? Det är just frånvaron av moralkakor och heteronorm som är en av höjdpunkterna med serien.

  Det är väl ett snäpp upp också, att den får premiär i BBC2, vilket borde betyda att den totalt sett är framgångsrik? Eller missförstår jag?

 17. Jag läste din kommentar om Jordan, och jag ser vad du menar, men jag håller inte riktigt med. Han är heteronormativ, men inte värre än Average-Joe Writer. Alla kan inte vara en Le Guin (jag älskar henne!)

  Däremot har han ju, utan att mena det, lyckats skriva om ”att komma ut”. Manlig kraftbrukare, bög – same same, but different.

  Jag är lite trött på hans ”män är män” och ”kvinnor är kvinnor”, men som sagt, totalt sett så gillade jag bok 11 en massa. Det är just intrigerna Forsaken – Aes Sedai som är de mest intressanta. Rand känns mest som en bifigur jag inte bryr mig så mycket om.

 18. Harry Potter är ju folkligt. Jag gillar det. Den har i alla fall mer substans än Da Vinci-koden. Framför allt som film.

 19. Tur att jag har lång tid på mig. Ibland önskar jag att jag behärskade ett världsspråk lika bra som jag behärskar svenskan. Det är så mycket lättare att försörja sig som författare om man skriver på engelska, mandarin, indiska eller något annat språk som har en större marknad än svenska.

 20. Micke, re Jordan:

  Han är definitivt en average Joe men hans ambitioner gick lååångt utanför det. Och jag har inte tålamod att läsa mig igenom oändliga förförelsescener, pågränsentillnervsammanbrottscener och klänningsbeskrivningar för att komma fram till något intressant i bok 11. Jag tror jag gav upp vid bok 7 eller 8 och det var i avsmak.

  Å andra sidan är jag rätt kräsen. Robin Hobb håller heller inte måttet tycker jag, och hon är ju ansedd som en bra fantasyförfattare.

  Håller nog Robert Holdstock som min fantasyfavvo. Det är verkligt nyskapande fantasy som luktar dåligt garvat läder, ruttna löv och svett.

Kommentarer inaktiverade.