2010: nördarnas år

2010 blir året när nördarna blir mainstream. Jag menar, när Ullared Ellos säljer slut på iPod-påslakanset, trots att de placerat det i katerogin ”Barnrummet” istället för det mer korrekta ”Inredningsdetaljer för geeks”. Jag hann beställa ett. Förutom att jag tog ett steg närmare ”white trash” kan jag nu testa 2010 års mest korrekta raggningsreplik: ”Ska vi hem till mig och synca?”

iPod påslakanset, något för varje geek att drömma i
iPod påslakanset, något för varje geek att drömma i

Tröstpriset för dig som inte hann beställa iPod-setet är ett Hello Kitty!-set. Jag vet inte vilken raggningsreplik som det skulle ge upphov till. Möjligen ”Ska vi gå hem till och rollspela att jag/du är en tolvårig skolflicka?” (disclaimer: jag gillar Hello Kitty i vissa former. Påslakan hos potentiella ligg är inte en av dem.)

Det finns en enorm marknad av nördar som växt upp framför sina C64, Nintendo, Atari och Amiga, drömmandes om Han Solo/Prinsessan Leia i guldbikini (bara den senare alltså. Han Solo bär inte upp den där bikinin). Nördar som idag är köpstarka och nostalgiska. Adidas insåg det och gick ihop med George Lucas för att skapa en Star Wars-kollektion. Några av grejerna är snygga:

Star Wars-sneakers från Adidas, inspirerade av AT AT
Star Wars-sneakers från Adidas, inspirerade av AT AT

Star Wars-sneakers från Adidas, inspirerade av Luke Skywalker
Star Wars-sneakers från Adidas, inspirerade av Luke Skywalker

Men inget är riktigt mainstream förrän det kommer i Carpe Diem-version. Det har Adidas anammat och släpper sneakers med ett potpurri av Star Wars-scener. Very kinakopie-chic. Nu väntar vi bara på att Dana Dragomir ska släppa panflöjtstolkningar av the Imperial March och andra Star Wars-låtar.

Adidas-sneakers med Star Wars-potpurri
Adidas-sneakers med Star Wars-potpurri

Men det bästa är att Adidas i sin Star Wars-kollektion försöker ge slängkappan en revival (genom att mixa den med gangstarap-bling). Problemet är att det finns många personlighetstyper som vill bära en slänkappa (nördar i fjortisåldern, till exmepel) men bara två personlighetstyper som kan: karaktärer från Sagan om Ringen och onda sith-herrar med svåra andningsproblem. Nördar kommer undan med slängkappa om de är på direkt väg till en maskerad eller ett lajv (tautologi, jag vet). I övrigt kommer medeltiden och bitchslappar dig medvetslös om du försöker sno dess klädstil.

Darth Vader-jacka med huva, slängkappa och guldkedja
Darth Vader-jacka med huva, slängkappa och guldkedja

Andra blogginlägg om , , ,

7 reaktioner till “2010: nördarnas år”

  1. jag är djupt avundsjuk som inte hann köpa påslakanet. Du har fel om slängkappor, dock. Så länge det är en dyr variant i ull som tillräckligt mycket ser ut som en typ 40-talscape kan man som kvinna utmärkt väl vardagslajva utan att det blir fånigt. Tror jag. Hoppas jag.

  2. Shit – det hade jag missat. Såklart, kvinnor kan till och med se snygga ut i slängkappor. Fan, nu hittade jag min andra anledning till att vilja vara snygg transa. Gärna i kombination med den första: Agent Provocateur.

Kommentarer inaktiverade.