En mardröm

Just nu har jag en återkommande mardröm: Jag är ensam kvar på jorden med två andra individer. Jag måste återbefolka jorden med en av dem. De ser ut så här:

Alternativen i årets valrörelse illustrerade

Det är tyvärr inte så mycket ”madröm” som ”metafor för valrörelsen 2o10”. Vem av dessa fula monster som är Alliansen, och vem som är de Rödgröna lämnar jag till betraktarena att avgöra. För mig är de samma dåliga val. Thomas Bodström och Beatrice Ask skulle lika gärna kunna kandidera för samma parti – det skulle inte förvåna mig om de lade grunden till The Norsefire Party.

Jag har bokat en resa till New York över valhelgen för att slippa klimax på den här orgien i allt som är inåtsnopps-skapande (och då menar jag både mentalt och fysiskt). Jag förtidsröstar, och efter mycket ångest har jag bestämt mig för att rösta på följande kandidater:

Riksdag: Personröst på Amanda Bridhed (Folkpartiet). Kan stava till ”liberal” till skillnad från majoriteten av politiker i Sverige. Är aktiv i Liberati, vilket även det är en kvalitetsstämpel i min bok. Förstår integritet och yttrandefrihet. Egentligen tänkte jag rösta på Piratpartiet, men när Rick Falkvinge visade sig vara den makthungrige despoten och inte den liberale befriaren föll de bort.

Kommun: Personröst på Anders Wallner  (Miljöpartiet). Jag håller inte med Miljöpartiet i alla frågor, och är livrädd för vad Yvonne Ruwaida ställer till med om hon får makt, men jag ser att Anders står för en förnyande och intellektuellt hederlig falang (dit jag alltså inte räknar Ruwaida) som har potential. Om inte annat bor Anders nästan granne med mig; jag vet alltså var hans brevlåda bor så att säga.

Landsting:  Här är det oklart om jag kan lägga en personröst på de person jag vill rösta på: Erik Wassén (Folkpartiet). Om jag förstår val.se rätt ska jag kunna rösta på honom eftersom han ställer upp i mitt län, även om Folkpartiet delat in länet i regioner och jag är registrerad i en annan region än den vars valsedel Erik står på. Enligt valpejl.se håller vi inte med varandra i alla frågor, men han jobbade för sprutbytesprogram trots att han riskerade utfrysning av partiet. Det är såna krafter vi behöver i Landstinget, och färre som köper in baldakiner för att skydda elöverkänsliga.

Uppdatering: det var som jag trodde. Så här skriver Erik Wassén när jag frågar honom:

Jag är valbar i hela Stockholms län. Dock finns mitt namn bara på listor i Stockholm stads tredje krets (Östermalm, Norrmalm, Gamla Stan). I de andra vallokalerna utanför tredje kretsen går det dock alldeles utmärkt att ta en blank Folkpartivalsedel och skriva ”Erik Wassén” på valsedeln. Så tillgodoräknas jag den personrösten.

8 reaktioner till “En mardröm”

 1. jag tror att du tyvärr inte kan rösta på någon i en annan region i landstinget. var på röstmottagarkurs förra veckan och de sa nåt om det. rösten blir isf på ettan på Fp:s lista i din krets vilket ju eventuellt kan suga norsefire.

 2. Jag kollade med Erik, och det går i landstinget. Som jag trodde: du kan rösta på samtliga kandidater i länet, även om partiet delat upp det i valdistrikt. Uppdatering med Eriks svar ovan.

 3. Tråkigt att vi inte får ditt förtroende, men jag förstår dina motiv eftersom det har dryftats förut. Amanda är ett bra personval, det är jag övertygad om. Däremot litar jag inte på hennes parti. Men, skulle vi komma in så behöver vi bra folk att samarbeta med, som till exempel Amanda Brihed.

 4. Det är synd, som jag skrev på Facebook fick Falkvinge-incidenten mig att tänka att det förmodligen är naivt att hoppas på att ett nytt parti ska förnya politiken i Sverige. Om Falkvinge kommer in finns inga som helst garantier för att han inte agerar som en yr höna och i efterhand gör avbön. Den dagen PP väljer bort honom, eller den dagen han självmant avgår kommer de att segla upp på min lista igen.

 5. Halloj

  Om du vill så kan du ju se det på samma sätt som jag gör (jag gillar inte heller Rick överdrivet mkt) även om han i sak ofta har rätt är han klantig, obetänksam och alldeles för högljudd. För mig är det viktigare att pp kommer in än vem som håller i rodret. Oavsett om det är Rick, Anna eller någon annan kommer dom ha ett begränsat inflytande efter valet. Detta innebär att det bara kommer bli 2-3 punkter som kommer att tillgodoses. Troligen DLD, IPRED och FRA kanske lite till vid sidan om.

  Detta begränsar Ricks rörelseutrymme högst betydligt. Sedana kan vi alltid ha disskusionen vad vi skall göra med honom efter valet.

  Mvh
  Fredrik Larsson

  (för övrigt kryssar jag nog Josh)

 6. Jag trodde också att man kunde personrösta med ett handskrivet kandidatnamn, men efter att ha läst 13 kap. 8 § vallagen börjar jag misstänka att jag (och därmed även Erik) haft fel. Där står nämligen:

  ”Ett kandidatnamn på en valsedel skall anses obefintligt om

  2. kandidaten skrivits till på en valsedel som gäller för ett parti som registrerat partibeteckning och anmält kandidater enligt 2 kap., …”

  Detta gäller alltså alla handskrivna kandidatnamn, vare sig de avser kandidater som partiet självt anmält eller helt andra personer (punkt 3 i samma lagtext handlar specifikt om ej anmälda kandidater, som anses obefintliga även om de står på en tryckt valsedel).

  Med ”anses obefintligt” menas i vallagen helt enkelt att det namnet inte räknas; valsedeln får samma betydelse i rösträkningen som om namnet inte hade stått där.

  Jag ser däremot ingenting i vallagen som hindrar att du hämtar en tryckt valsedel från Eriks valkrets och röstar med den, oavsett var du bor. Ditt personkryss på honom skall då räknas i din valkrets, men här uppstår ett praktiskt problem: Personkryssen räknas per valkrets, inte i hela landstinget, och därför hjälper inte enstaka kryss i andra valkretsar Erik att bli uppflyttad vid valet i sin hemmakrets (Norrmalm-Östermalm-Gamla Stan). Om den tryckta valsedeln med hans namn på inte distribueras i stor mängd till väljare i andra valkretsar, så är chansen att han skall få mandat i någon av dem försumbar, med eller utan personkryss.

 7. Jag kommer också att resa bort från valet, inte för att jag inte är intresserad, men för…jag orkar fan inte med mer pajkastning. Min tillflykt blir dock djupaste bergslagen där inte ens telefonen kan nå mig, good on ya som flyr fältet när asen slåss om makten

Kommentarer inaktiverade.