Blodet är tyvärr slut. Får vi bjuda på lite homofobi istället?

Om man skulle uppdatera Idas sommarvisa till något som är ett säkrare sommartecken så här i klimatförvirringens tider så skulle den kunna se ut ungefär så här:

”Du skall inte tro det blir sommar
om blodbristen ej kommer snart”

Det finns få så säkra tecken på att sommaren är i annalkande som larmen om ”akut blodbrist”. Det brukar komma någonstans mellan hägg och syrén, så även i år.

Jag vet, jag har skrivit om det här förut. Det är inte en tidig släng av senilitet som gör att jag nästan upprepar mig, jag ställer frågan varje gång dessa larm kommer:

”Men varför låter ni inte homosexuella män lämna blod enligt samma karensregler som heterosexuella män?” och varje gång är svaret något slags extended discoversion av ”MSM 1 är en riskgrupp (We Are Not Homophobes, We Are Just Scientifically Rational-remix)” med tre refränger av ”Det är ingen mänsklig rättighet att ge blod”.

Antag att homo- och bisexuella utgör 5 procent av befolkningen. Antag att hälften av dessa är män. Antag att dessa män skulle ge blod i samma utsträckning som resten av befolkningen. 2,5 procent av 247 000 (antalet blodgivare under 2005) är i runda slängar sex tusen personer. Sex tusen påsar blod. Sextusen nya blodgivare över hela landet löser inte hela problemet, men det skulle vara en sjujävla start.

1 Män som har sex med män är en omskrivning som används när man med HIV-prevention vill nå även de män som klassificerar sig som ”heterosexuella” men ändå har sex med andra män, eller när man vill säga ”bögar” utan att säga ”bögar”, för ”män” som har sex med ”män” är trots allt inte ”män”.

Andra bloggar om: , , , ,

9 reaktioner till “Blodet är tyvärr slut. Får vi bjuda på lite homofobi istället?”

 1. Snubblade in på din sida & upptäckte att du tycker precis som mig. Alla blodgivare får ju sitt blod testat innan det används – så varför skulle homosexuella män inte få lämna blod? Det är ju blodbrist. Kris. Alla behövs? Ehh, nä.

 2. ALLT blod som doneras testas mot HIV, så jag ser inte riktigt var problemet ligger med homosexuella män och bloddonationer ligger. Skulle det finnas ev HIV-smitta, så upptäcks det vid denna kontroll… Då kontrollen alltid görs så innebär det inget extraarbete, däremot ett extra tillskott av bloddonatorer.
  Är inte ”kontrollen” tillräckligt tillförlitlig? Eller är det ”tiden-mellan-smitto-tillfället-till-hiv-upptäcks-i-kontrollen” som spökar?
  Det borde räcka med en ”tre-månaders regel” sedan är ju problemet ur världen….

 3. Handlade inte allt om att det skulle bli svårare att SÄLJA blodet utomlands om de tillät oss bögar bli blodgivare? Och att de inte var villiga att förlora den inkomsten?
  Har för mig det var något sådant…

 4. socialstyrelsens regler om blodgivning säger inget om att hs/bs män inte får lämna blod. livstidsförbudet gäller alla män som *någon gång i sitt liv har haft sex med en annan man*. en stor del av alla heteromän åtminstone i min bekantskapskrets kan räknas in i den skaran.

  livstidsförbudet gäller för övrigt för alla som någon gång i livet betalat eller tagit för sex också.

  det mest underhållande i hela historien är väl att någon på socialstyrelsen verkligen sitter och tror att alla män som någon gång knullat med en man, liksom alla som någon gång blandat sex och pengar, verkligen berättar detta när de ska ge blod.

 5. Skrev om det här för nått halvår sedan när de ny reglerna för blodgivning kom. Reglerna har ju till och med ändrats så att sex partners till msn gruppen är exkluderade från all framtid med.

  Ett problem som drabbade mitt ex (den som var tjej alltså) att helt plötsligt gick hon från att vara en blodgivare till att inte någonsin få ge blod. Så alla tjejer som haft en bisexuell pojkvän är nu mera körda.

 6. Så…tragiskt. Och patetiskt. Jag har gladeligen ljugit de gånger jag givit blod. Eller undanhållit sanningen då. Det strider verkligen mot gud och sunt förnuft.

 7. Sandra: Det är bara normalt blod man vill ha :D

  iProb: Det är just det jag menar, som ”MSM” är man tydligen mer benägen att ljuga – straighta tros kunna säga sanningen och klara sig med karensregler.

  Oswald: Det var blodplasma. Och det var ”kanske”. Jag tror inte att medicintillverkarna skulle sluta köpa blodplasma. Det var en svensk tjänsteman som befarade det. AstraZeneca verkar inte ha några issues med sexuell läggning överhuvudtaget när de kör medicinska tester, till exempel.

  bögen i backen: Gäller det torskar också? Jag trodde att regeln på livstid bara gällde folk som sålt sex – de som köpt trodde jag bara fick karens. Och det är väl självklart att man alltid kryssar för ”Ja, jag har varit hos en prostituerad” när man får frågan, för är man hetero (normal) så är man ärlig (normal).

  Peter: Det var intressant. Det hade jag ingen aning om. Tack!

  Calle: Jag skulle också ljuga, mest för att jag kan avvara blod och endera dagen kan jag behöva det själv. Jag lyckades ju spräcka skallen under curling, så … Men nu förhindrar karensreglerna mig på grund av ”nya sexualpartners”.

 8. micke: enligt de gamla reglerna var det som du säger med dem du kallar ”torskar”. men det kom nya regler 2006 och i dem sträcktes karensen för dem som någonsin betalat för sex ut till livstid. partners till personer som sålt/säljer sex verkar dock klara sig undan så länge de inte betalar. liksom partners till dem som köpt/köper.

 9. HIV-kontrollerna är inte 100%-iga och tydligen så smittas HIV mest via man-man sex, så homosexuella män får inte lämna blod för att man vill minska smittriksen.
  Jag förstår lite bättre nu varför dem inte får lämna blod. Men är det verkligen såhär ? Det är jävligt diskiminerande iaf
  / EMMA

Kommentarer inaktiverade.