Öppet brev till Jan Myrdal

Käre Jan,

Det var som ett potpurri av känslor jag kände när jag läste ”Kalla mig gärna heteronormativ”. Redan i ingressen lyckas du med bara några ord argumentera ner dina motståndare i debattens motsvarighet till knock-out: ”Att tillföra äktenskapsformen nya samkönade men barnbesittande relationer blir kränkande mot förnuft och känsla”.

För varje stycke stegrade sig känslostormen jag kände, och den nådde nya crescendon när du så kärnfullt uttryckte vad det är som gör det heterosexuella förhållandet specifikt och överordnat:

”Kvinnan kan bli gravid, föda barn.”

Det finns en sån skönhet i den kraftfulla enkelhet med vilken du formulerar dig att jag vill börja gråta. Titeln ”Skriftställare” som du så anspråkslöst undertecknar din artikel med är bara halva sanningen. Jag vill gå så långt som att kalla dig speciell.

För det krävs onekligen någon speciell för att i dagens progressiva samhälle med nyliberala tendenser såväl i sängkammare som i arbetsliv och politik, ryta till och sätta ner foten när nämnda tendenser hotar Familjens existens och Barnets rättigheter.

Jag tycker att du på ett utomordentligt sätt framställer de traditioner vårt samhälle är uppbyggt på. När du nämner gamla principer får du också mig att vandra i minnet till tider när det var mer ordning.

Jan, jag har bara ett enda förslag som skulle kunnat förbättra din text. Jag vet inte om det är du, eller redaktionen på Brännpunkt som valt rubriken ”Kalla mig gärna heteronormativ”. Att kalla dig för heteronormativ vore som att kalla Gudrun för en västanfläkt.

Rubriken skulle självklart ha varit ”Kalla mig gärna för ärkereaktionärt kukhuvud”. För det gör jag så gärna.

Med vanlig hälsning,
Micke Kazarnowicz

PS. Det nostalgiska stråket i din text fick mig också att längta tillbaks i tiden, till den sköna, vackra värld när ärkereaktionära kukhuvuden vräktes utför ättestupan innan de blev så gamla och gaggiga som de tillåts bli idag.

Andra bloggar om: , , ,

17 reaktioner till “Öppet brev till Jan Myrdal”

 1. Först tänkte jag, men så ändrade jag mig. Kukhuvud är nog trots allt för ärkereaktionär kukänkling låter lite som en tautologi.

 2. Ban~ken, vilken äcklig människa du är. Att du använder Myrdals stora förlust för att trycka till honom. Det är nästan lika lågt som skribentens sätt att liera sig med pedofillobbyn i frågan om ”vuxnas rätt till barn”.
  Barnets rätt till sitt ursprung är en grundläggande rättighet som finns inskriven i genevekonventionen.

 3. ”ärkereaktionär kukänkling.” Hans fru gick bort igår. Något även en meningsmotståndare borde kunna respektera

 4. Nu ligger det till så här, lilla gubben, att ”ärkereaktionär kuk”-delen var inte mina ord utan fanns i den ovanstående bloggposten. Jag bytte ut ”huvud” mot ”änkling” i frasen ”ärkereaktionärt kukhuvud” mest för att sätta saker i perspektiv. När jag började läsa posten ifråga visste jag bara att Kessle var död och kände inte till att Myrdal hade publicerat någon artikel. Märklig tajming för övrigt.

 5. Lysande. Precis sådär skriver man sarkasm, så att läsaren tror att det är sarkasm men inte är riktigt säker förrän på slutet.

 6. Jag FÖRSTÅr inte varför de ska envisas heteroparkangörabarn-argumentet, allat annat aside har det ju påpekats tretusen ggr att knappast alla kan det. Så 1952, Myrdal få minuspoäng.

 7. Micke, om du vill diskutera Myrdal-å-bevaraäktenskapet.nu-å-dylikt, och dessutom är nog morgonpigg för att kunna göra det nu på fredag kl. 07.30, med en samling snacksaliga människor (de flesta hetero, några normativt sådana) så fråga mig om var.
  Would love to have you there. Framför allt eftersom i alla fall två av de närvarande kommer plädera för äktenskapet-sådant-som-det-är.

 8. Ja, för barnet har ju ingen AAAAANING om sitt ursprung om det inte lever med (heterosexuella) föräldrar i ett (heterosexuellt) äktenskap.

  Hej Logik!

  (I övrigt skiter jag i om Myrdals fru dog eller inte, det är inte det min text handlar om.)

 9. Är det Sub Rosa vi pratar om? I would LOVE it. Jag måste ta reda på vilken tid jag måste åka för att vara på konferensen (jobb-konferens woohoo!) men jag ska göra mitt bästa för att komma med.

 10. För att göra en pastisch på en av mina favorit-Tarantinorullar: ”I must warn you, young man, I am susceptible to flattery”

 11. Ja, plus att en väldigt stor del av barnen idag föds utanför äktenskapet och de verkar ju inte tagit någon skada av det. Men det är inte logik, det är ”förnuft och känsla”.

Kommentarer inaktiverade.