Tips inför beach 2011 #4: släng ut vågen

2,3 kilo muskler (rött) och 2,3 kilo fett (gult)

Vikt som mått är förrädiskt, ändå är det något slags standardmått för väldigt många som tränar. Man vet vad man ”ska” väga, och håller sig slaviskt till det. Jag vet personer som blir förtvivlade varje gång de väger sig och väger mer än sin idealvikt.

Vikten är ett förrädiskt mått på framgång
Vikten är ett förrädiskt mått på framgång

Sen finns de som tror sig ha tagit det ett steg längre, och kollar på BMI. Det är ungefär som att använda hur många Big Mac du får för din lön som ett mått på huruvida du är framgångsrik eller inte. BMI är i första hand ett statistiskt verktyg.

Första anledningen till att vågen är ett galet verktyg när du börjar träna ser du nedan.

2,3 kilo muskler (rött) och 2,3 kilo fett (gult)
2,3 kilo muskler (rött) och 2,3 kilo fett (gult)

Det gula är 2,3 kilo fett. Det röda är 2,3 kilo muskler. Fettet tar nästan två gånger så mycket plats. Du kan alltså minska i storlek och öka i vikt, beroende på utgångsläge.

Anledning nummer två till att vågen är förrädisk är vatten, framför allt om du är kvinna. Vattenmängden i kroppen varierar. Dels beror det på mat, äter man till exempel mycket salt kan kroppen också samla på sig mer vatten. Dels beror det på hormonnivåer vilket kvinnor märker av vid PMS. Det är inte ovanligt att kvinnor pendlar 1-2 kilo i vikt under menstruationscykeln.

Om du använder våg, gör ett experiment. Väg dig på kvällen, innan du går och lägger dig. Ät och drick inte innan. Väg dig sedan det första du gör på morgonen. Har du en digitalvåg kommer du att se skillnad. Men det är inte så att du förbränt fett i sömnen. (Det är lika värdelöst att väga sig efter träningen på gymmet. Man har svettats ut en massa vätska och känner sig sjukt nöjd, ända tills man ställer sig på vågen hemma efter att vätskebalansen är återställd.)

Vill du absolut använda vågen så bör du väga dig vid samma tidpunkt varje gång, och göra det en gång i veckan. Till exempel varje onsdagmorgon, direkt efter att du vaknat och kissat. Skriv ner det och se det som en av faktorerna du tittar på för att mäta din framgång.

Skippa också ”impedansmätning” (våg som skickar en svag ström och på motståndet räknar ut fettprocent) av exakt samma anledning. Samma våg kommer att visa olika fettprocent på dig om du väger dig, dricker ett glas vatten och sen väger dig igen.

Använd istället:
– Fotografier. Ta ett foto i ett ljust rum mot en ljus vägg, framifrån och i profil. Antingen tar du hjälp av någon eller så använder du självutlösare. Att ta foton med en månads intervall ger perspektiv. När du jämför första fotot med fotot tre månader senare kommer du att se en skillnad själv.
– Måttband. Här behöver du hjälp av någon. Mät överarmen någonstans mitt på, bröstkorgen strax under armhålorna, midjan på det smalaste stället, rumpa/höft på det bredaste, och låret någonstans på mitten. Skriv upp måtten och jämför med samma intervall som fotona ovan.
– Kläder. Välj ut en outfit som du bär i en eller två dagar och sedan lägger undan. Kroppen har bra minne för hur kläder sitter. Ta fram samma outfit tre månader senare och prova den igen.

1 reaktion till “Tips inför beach 2011 #4: släng ut vågen”

Kommentarer inaktiverade.