Tips inför beach 2011 #3: välj det lägsta målet

När jag jobbade som personlig tränare var en standardfråga:

”hur många gånger i veckan vill du träna?”

Personerna tänkte en stund och svarade sen ett antal. Längre fram under första samtalet brukade jag ställa en annan fråga:

”Hur många gånger i veckan kan du avvara för träning?”

Nästan alltid var dessa två siffror olika. Man skulle sätta igång att träna och var taggad och det var inte ovanligt att personen kunde tänka sig att träna 3-4 gånger i veckan på gymmet, plus lite extra hemma.. Men när vi tittade på den tid som faktiskt fanns för att träna blev svaret oftast 2-3.

Minimera risken för besvikelse genom att sätta lägsta målet
Minimera risken för besvikelse genom att sätta lägsta målet

Man kan så klart sätta målet högt och säga ”3 gånger per vecka”. Problemet är att man då riskerar att bli besviken och stressad varje vecka som målet inte uppnås. De gånger man tränar 3 gånger har man uppnått målet och inte så mycket mer. Sätter man istället målet på ”2 gånger per vecka” så är chansen större att man varje vecka uppnår målet, och varje gång man klämmer in den tredje gången blir det en positiv bonus.

Ta varje chans att känna dig duktig. Det minskar tröskeln ytterligare.

För att inte belöningen skulle bli mer godsaker brukade vi också jobba med mål: när man hade tränat ett antal pass fick man en belöning av sig själv. Det kunde vara en helkroppsmassage efter 30 gånger, eller ett par nya skor efter 50. Kunderna fick sätta målen själva, och när det blev så påtagligt var det en belöning i sig att lägga till ett streck och komma närmare belöningen.

2 reaktioner till “Tips inför beach 2011 #3: välj det lägsta målet”

Kommentarer inaktiverade.