Häftigaste gymmet i stan

Hur ofta händer det att en kompis ringer dig och föreslår att ni ska hänga på gymmet halva dagen imorrn? Såvida du inte känner folk som är borderline ortorektikter så händer det förmodligen inte så ofta. I Sverige är gymmet generellt sett något nödvändigt ont, ett ställe man går till och lämnar så fort man är klar.

I några andra länder är gymmen sociala företeelser, ställen där man kan hänga en halv dag tillsammans med kompisarna. Mars Athletic i Kanyon, Istanbul är ett sådant ställe.

Ett problem när man ska träna med kompisar är att man kan ha olika syn på vad som är kul träning. På MAC behöver man inte kompromissa så mycket. Förutom det vanliga gymutbudet med konditions- och styrketräningsmaskiner har man bland annat en studio med pilatesmaskiner, område för utövning av kampsport, pool med tre banor och en basketplan

Konditionsträning och basketplan

Självklart finns det en träningsstudio för dans-, step- och styrkepass i grupp, ljudisolerad yogastudio och spinningsal komplett med discobelysning och pulsmätare. Om det inte skulle räcka finns också en skidbacke, som ser ut ungefär som ett överdimensionerat löparband med lutning och speciell beläggning som simulerar snö.

Soldäck och skidbacke

Juicebar i gymmet, där du kan beställa färskpressad juice med ingredienser efter behag, kombinerad med restaurang på bottenplanet är långt ifrån svenska gymmens proteindrinkar i tetrapak, bananer och Pripps Energy. En annan sak som skiljer MAC från svenska gym är att de har levande DJ i princip hela tiden, som står strategiskt belägen med utsikt över hela gymmet:

Konditionsträning och DJ-bås

Gymmet är till stor del datoriserat. På terminaler kan du logga in med ditt medlemsnummer och kolla ditt program, komplett med beskrivningar och bilder på övningarna. Vid varje maskin kan du slå in din kod, varpå din träning registreras så du – och din instruktör – kan följa din utveckling. När du loggar in på terminalerna i gymmet kan du också läsa meddelanden från din instruktör, som uppdaterar ditt program när det är dags.

Självklart håller omklädningsrummen hög standard. Mycket utrymme vid speglarna (med förstoringsspegel!). Hårvårdsprodukter och hudvårdsprodukter ingår. Tyvärr var det Nivea som sponsrar med produkterna, och Niveas hudvårdsprodukter är precis lika billiga i kvaliteten som de är i priset.

Omklädningsrum

Duscharna är privata bås, då man ogärna visar sig naken inför okända människor i Turkiet, men MAC är så pass västerländskt att folk inte verkar ha problem med att andra är nakna. Duschmunstyckena simulerar regn, vilket är en behagligare upplevelse än hårda duschstrålar, och vill man lyxa till det finns såväl turkiskt bad som ångbastu och torrbastu.

Handduk och badrock lånar du på plats, och ”att glömma låset” är en okänd företeelse på MAC, där man har kodlås på skåpen. Stäng skåpet, tryck # följt av en kod du väljer själv och skåpet låses. Upprepa samma procedur när skåpet är låst och du låser upp det.

Stora skåp i omklädningsrummen

Priset? Strax över en tusenlapp i månaden eller 1950 dollar per år ligger de dyraste medlemskapen på. Med svenska mått mätt är det billigt med tanke på vad man får. Med turkiska mått är det astronomiska belopp. En intressant detalj är att man inte tillämpar inskrivningsavgifter, vilket visar på ett självförtroende som många svenska anläggningar saknar.

Det kommer dröja ett bra tag innan vi har den här typen av sociala anläggningar i Sverige. Friskvårdsbranschen är fast i ett och samma spår samtidigt som branschorganisationen (FRISK) är trög, bara inriktad på jättarna och har gjort föga nytta de senaste fem åren. Kombinerat med Friskis & Svettis skattesubventionerade konkurrens gör det här att vi kommer få vänta åtskilliga år innan vi ser den här typen av klubbar med så pass låga priser som en tusenlapp i månaden. Men om du åker till Istanbul rekommenderas ett besök på MAC i Kanyon.

Andra bloggar om: , , ,

8 reaktioner till “Häftigaste gymmet i stan”

  1. Jag vete fan vad det är med mig (jag som blev uttagen som friskisledare efter HÅRD tester, jo jo, men lyckades bli på smällen istället) och träna. Jag gör allt eller inget. Oftast inleds inget-peridoen med några krampaktiga tag om kakburken.

  2. Det är fantastiskt. Vi skulle kunna hänga där. Och vill man inte träna kan man bara hänga på soldäcket och dricka färsk juice.

  3. Sandra, du är bara sann Ben & Jerry-ist och har ännu inte hittat rätt form. När du gör det, kommer du tycka att det är så kul att du kommer träna!

  4. @johan: jag har för mig att priset låg på runt 14 000 om året. Det var omräknat från dollar, så det borde vara billigare nu med den låga växelkursen.

Kommentarer inaktiverade.