”Det Globala köket” missbrukar nyckelhålsmärkningen

Lins- och bulgursallad med falafel från Det Globala Köket

UPPDATERAT Jag håller på att försöka hitta sätt att så exakt som möjligt mäta hur mycket energi min kropp gör av med, och hur mycket jag fyller på med. Jag har övergett Philips Directlife för Fitbit (jag kommer att skriva om det framöver) och en sak jag gör är loggar vad jag får i mig.

Igår köpte jag en Bulgur & Lins-sallad med falafel från ”Det Globala Köket”. Den har nyckelhålsmärkning, och jag reflekterade inte över det förrän jag skulle logga den. Då insåg jag att de dels inte anger totalenergin för hela portionen utan per 100 gram. Dessutom anges inte totalvikten, utan vikten på ingredienserna i sig. Det krävs ganska avancerad huvudräkning för att komma fram till hur mycket energi den här portionen innehåller.

Lins- och bulgursallad med falafel från Det Globala Köket
Lins- och bulgursallad med falafel från Det Globala Köket

Man skulle kunna tänka sig att en nyckehålsmärkt rätt skulle ha en hyfsat bra energibalans för en genomsnittlig person? Fel. ”Det Globala Kökets” sallad innehåller 877 kalorier. Det är fler kalorier än en Big Mac med en liten pommes frites och en apelsinjuice från McDonalds (som innehåler 835 kalorier tillsammans). Nu struntar nyckelhålsmärkningen i det totala energiinnehållet, så rent formellt gör ”Det Globala Köket” inget fel, men etiskt är det väldigt tveksamt. Nyckelhålet har ett krav att färdigförpackad mat av den här typen har en fördelning där 30% av energin kommer från fett. Det är alltså ett direkt brott mot livsmedelslagen som ”Det Globala Köket” gör.

Salladen från ”Det Globala Köket” hittade jag i Vi-butiken i Hornstull, men de verkar också sälja en hel del till COOP-butikerna. Jag tycker att även handlarna har ett ansvar här och kommer att ställa frågan till dem hur de ser på att en nyckehålsmärkt portionsförpackning innehåller 44% av energibehovet för en genomsnittlig vuxen.

Det Globala Köket har inte svarat på e-postförfrågan. COOP svarade ganska omgående på en e-postförfrågan med en följdfråga, varpå Henrik Malmsten, biträdande kategorichef för färdiglagat svarade så här:

Hej Micke,

Denna produkt skall inte vara nyckelhålsmärkt!

Efter samtal med leverantören som beklagar det inträffade, man har använt fel gördel till fel produkt, så är detta nu korrigerat.

Naturligtvis så skall man som kund kunna lita på den märkningen som varorna i butiken har.
Dom flesta utgår också ifrån att det är korrekt, men när det blir fel är vi tacksamma för de uppmärksamma kunderna som påtalar när något inte stämmer!

Henrik Malmsten

Coop Inköp & Kategori AB
Biträdande Kategorichef Chark/Färdiglagat/Fisk/Deli

VI-butikerna svarade först inte på mailet, men efter att jag postat på deras Facebook-sida fick jag följande svar:

Hej

Jag heter Bengt Blom och är bl.annat ansvarig för färsk färdigmat hos Vi-Butikerna

När det gäller Globala köket som leverantör är det ej en leverantör som vi centralt godkänt
Men den lokala Vi-butiken som är sin egen handlare kan mycket väl förhandla leverantörer lokalt
Då åligger det butiken att ta fullt ansvar i alla lägen..

COOP däremot har denna leverantör förhandlat centralt

Man kan ha synpunkter på bristande information på den aktuella förpackningen

Jag trots allt detta tillskrivit leverantören att se över sin märkning samt informerat COOP centralt i denna
fråga

Med vänlig hälsning

Bengt Blom
Produktchef färskvaror

Jag friar hellre än fäller, och ger ”Det Globala Köket” en andra chans. När jag undersöker deras övriga sallader finns det inte en enda produkt från dem som innehåller mindre än 30% energi från fett. Deras sallader är direkt onyttiga (det är inte LHCF-mat då de innehåller kolhydrater). De har dock wok-rätter som håller sig inom ramarna för nyckehålsmärkning utifrån fettperspektiv, och de verkar vara förpackade i samma typ av förpackning som salladerna. Jag följer upp och återkommer!

15 reaktioner till “”Det Globala köket” missbrukar nyckelhålsmärkningen”

  1. Alltså hur orkar du kolla vad du stoppar i dig hela tiden och vad gör du med det sedan? Ändrar du intaget eller ökar du träningen? Jag kör lazy-varianten: äter och kollar om jag blir tjockis. Tips på vad jagf ska äta om jag vill få bort lite fett men behålla muskelmassan?

  2. Länken var knas, men googla på ” LIVSFS 2009:6″ så hittar du dit.

  3. Fitbit.com använder jag för att logga energi in. Den tjänsten kan man använda gratis även om man inte har hårdvaran Fitbit. Och jag använder en Fitbit (hårdvaran alltså) och en pulsmätare för att hålla reda på energi ut. Problemet med äta och kolla om man blir tjockis är att det är sån eftersläpning på det (och på korrigeringen). På det här sättet är jag säkrare på att det stämmer varje dag. Kommer ett blogginlägg om det. Vore jag du (och du och jag är nog rätt lika i kroppsbyggnad) så skulle jag köra på slow carb, low fat och högre andel protein.

  4. Dels blir kolhydrater långsammare av högre andel protein, dels genom att välja långsamma källor. Rågflingor istället för havregryn. Linser, quinoa och bönor istället för potatis och pasta. Inget bröd, inga produkter som har tillsatt socker och absolut ingen fruktos.

  5. Ah Tack! Rågflingor ska jag genast fixa. Älskar linser. Bröd måste jag äta men försöker äta mest mörkt och surt. Digistivekex är slow carb va?

  6. Digestivekex är väldigt energitäta och förmodligen lågt GI, men inget jag skulle äta såvida jag inte hade ätardag. Surdegsbröd (the real thing som, inte snabbakade skräpet man köper i dagligvaruhandeln) är okej.

  7. Jag tror att det räcker med att ha en ätardag i veckan när man skiter i vad man får i sig, ur ett deffperspektiv. Däremot är det svårt att kombinera deff med öl/vin varannan dag /:

  8. Riktigt intressant projekt. Borde köra något liknande själv för att få koll på vad man faktiskt stoppar i sig. Har ingen aning egentligen nu när jag tänker efter.

  9. Heidi: jag återkommer med hur jag har gått tillväga.
    Fredrik: Jag har faktiskt inte testat. Vore kul att göra det. Jag har anledning att kolla deras sallader igen, så jag återkommer.

  10. Akta dig lite för vad livsmedelsverket ”rekommenderar” Deras riktlinjer för fettintag baseras på 72 studier varav endast tre stödjer deras uttalanden/”riktlinjer”. De granskas inte av någon annan myndighet och det de säger är lag i 5 år. True story!

  11. Det Globala Köket AB
    Vi skall börja med att BE OM URSÄKT, för våran felmarkering av våran produkt.
    Kom tillbaka från semester och det uppdagades att personalen använt felaktig
    (gammal etikett) med förtryckt nyckelhålsmarkeringar.
    Personalen har blivit omgående informerade om att använda annan blankett.

    Vi beklagar det inträffade och hoppas att vi inte har vilselett någon av våra
    kunder. Det har inte skett på ren vilja men ibland kan den mänskliga faktorn
    ställa till en del problem, som i detta fall med intrimning av semestervikarier.

Kommentarer inaktiverade.