Våga vägra mobilfria zoner

Jag har skrivit om det förut, men här är en påminnelse: imorgon (måndag 21 augusti) börjar det galna och ogrundande beslutet att ha ”mobilfria zoner” i kollektivtrafiken att gälla. Det blir förbjudet att tala i telefon i samma avdelningar som har pälsdjursförbud. Dock finns det ingen straffpåföljd för att bryta mot förbudet.

Beslutet inte är byggt på något som helst underlag, förutom vissa politikers trasiga fingertoppskänsla. Elallergi (en av orsakerna) har till exempel aldrig kunnat bevisas vara en fysisk sjukdom, och är man elallergiker och åker tunnelbana så är man uppenbarligen simulant med tanke på de starka fält som omger strömskenan. Det finns inte heller några undersökningar på hur många som ”stör sig på mobiltelefoner i kollektivtrafiken” (den andra orsaken till beslutet). Det finns inga planer på hur man ska hantera situationer där tunnelbanor, bussar och pendeltåg är knökfulla och folk inte stänger av mobilen. Det är skillnad på en resa till Göteborg med SJ, där man bokar platser och planerar resan i förväg, och en knökfull tunnelbana på gröna linjen klockan 08:26 en måndagmorgon.

Bussarna har försetts med skyltar, liksom tunnebanorna med klistermärken. Uppenbarligen är stödet för en bojkott stort; Jag åkte en hundfri vagn på linje 14 idag och det här var den mest hela klisterlapp som satt uppe i hela vagnen. På de andra fanns inget kvar av mobilförbudssymbolen.
Mobilfri zon i tunnelbanan
Jag kommer få en hög mobilräkning nästa månad. Jag kommer använda mobiltelefon varje gång jag åker kollektivtrafik den närmaste veckan, om jag så måste ringa och prata med Fröken Ur.

Andra bloggar om: , , , ,

12 reaktioner till “Våga vägra mobilfria zoner”

 1. Jag stor mig oerhort pa folk som pratar i sin mobil pa tunnelbanan etc. Men forbudet ar bara lojligt, larvigt och fullstandigt idiotiskt…

 2. Jag stor mig oerhort pa folk som pratar i sin mobil pa tunnelbanan etc. Men forbudet ar bara lojligt, larvigt och fullstandigt idiotiskt…

 3. Jag undrar lite vad som hände med begrepp som ”allmän hyfs” och ”folkvett”?
  Måste vi ha förbud om att inte spotta på golvet i tunnelbanan också? Eller det kanske finns redan?

  Jag stör mig oerhört på alla som sitter på X2000 hela vägen från Göteborg till Stockholm och ropar ”Hallååååå? Hör du mig? Hör du mig? Det är så dålig täckning på tåget!” – men samtidigt så är det ju INGEN (inklusive undertecknad) som bryr sig om de så kallade ”telefonfria avdelningarna”…och varför skulle man?

  Ett tyst sms, ett vänligt ”Jag sitter på tåget. Jag ringer dig sen” och så vidare stör ju absolut ingen.
  Hänsyn är ett (hysat slitet men) bra ledord i de här sammanhangen. Både på tåg och tunnelbana.

 4. Jag undrar lite vad som hände med begrepp som ”allmän hyfs” och ”folkvett”?
  Måste vi ha förbud om att inte spotta på golvet i tunnelbanan också? Eller det kanske finns redan?

  Jag stör mig oerhört på alla som sitter på X2000 hela vägen från Göteborg till Stockholm och ropar ”Hallååååå? Hör du mig? Hör du mig? Det är så dålig täckning på tåget!” – men samtidigt så är det ju INGEN (inklusive undertecknad) som bryr sig om de så kallade ”telefonfria avdelningarna”…och varför skulle man?

  Ett tyst sms, ett vänligt ”Jag sitter på tåget. Jag ringer dig sen” och så vidare stör ju absolut ingen.
  Hänsyn är ett (hysat slitet men) bra ledord i de här sammanhangen. Både på tåg och tunnelbana.

 5. Mycket bra skrivet inlägg! Även om jag också ibland kan reta mig på folk som SKRIKER i sina mobiltelefoner, så kan jag ju faktiskt också ibland reta mig på folk som sitter och SKRIKER till varandra. Ska man förbjuda folk att prata med varandra i tunnelbanan då!? Håller med ovanstående kommentar: ”hänsyn”, ”folkvett”, ”respekt” borde faktiskt räcka!

 6. Mycket bra skrivet inlägg! Även om jag också ibland kan reta mig på folk som SKRIKER i sina mobiltelefoner, så kan jag ju faktiskt också ibland reta mig på folk som sitter och SKRIKER till varandra. Ska man förbjuda folk att prata med varandra i tunnelbanan då!? Håller med ovanstående kommentar: ”hänsyn”, ”folkvett”, ”respekt” borde faktiskt räcka!

 7. Att det skall vara så märkligt att acceptera och respektera att många resenärer störs inte av vanliga samtal utan av detta ofta högljudda mobiltelefonpratande, där privata detaljer sprids på ett ohämmat sätt. Låt oss få slippa detta! Det är inget annat än en mänsklig rättighet att kunna välja att färdas mobiltelefonfritt. Att påstå att man i så fall borde förbjuda skadegörelse, förargelseväckande beteende etc. är bara löjligt – det är ju straffbara handlingar och därmed förbjudna i lag. Vad det nu handlar om är att försöka styra en i sig laglig verksamhet, men som många människor uppfattar som störande. Skall det vara så svårt att förstå? Och att då reagera som en trotsig tonåring med att man i stället skall ringa så mycket man kan än inget annat än omoget. Kanske ligger det trots allt något i farhågorna att för mycket telefonerande negativt kan påverka de cerebrala funktionerna. Ett av de områden i hjärnan som först skadas är då uppenbarligen det som styr de empatiska funktionerna.

 8. Att det skall vara så märkligt att acceptera och respektera att många resenärer störs inte av vanliga samtal utan av detta ofta högljudda mobiltelefonpratande, där privata detaljer sprids på ett ohämmat sätt. Låt oss få slippa detta! Det är inget annat än en mänsklig rättighet att kunna välja att färdas mobiltelefonfritt. Att påstå att man i så fall borde förbjuda skadegörelse, förargelseväckande beteende etc. är bara löjligt – det är ju straffbara handlingar och därmed förbjudna i lag. Vad det nu handlar om är att försöka styra en i sig laglig verksamhet, men som många människor uppfattar som störande. Skall det vara så svårt att förstå? Och att då reagera som en trotsig tonåring med att man i stället skall ringa så mycket man kan än inget annat än omoget. Kanske ligger det trots allt något i farhågorna att för mycket telefonerande negativt kan påverka de cerebrala funktionerna. Ett av de områden i hjärnan som först skadas är då uppenbarligen det som styr de empatiska funktionerna.

 9. Jag är emot förbud av de flesta slag. Däremot är jag lika stor motståndare till svenskarnas oförmåga att visa hänsyn och diskretion. Mobilblottare som skriker ut sitt privatliv i någon slags desperation av att inte ha blivit antagen till en dokusåpa är bara rent jäkla patetiska. Om folk visar hänsyn behövs inga förbud.

 10. Jag är emot förbud av de flesta slag. Däremot är jag lika stor motståndare till svenskarnas oförmåga att visa hänsyn och diskretion. Mobilblottare som skriker ut sitt privatliv i någon slags desperation av att inte ha blivit antagen till en dokusåpa är bara rent jäkla patetiska. Om folk visar hänsyn behövs inga förbud.

Kommentarer inaktiverade.