TÖNT

Att snabbläsa favoritbloggarna när jag har fem minuter över är ungefär lika meningsfullt som att bli sondmatad med Ben & Jerry’s. Allt njutande försvinner.

Just att sätta mig och njuta av över hundra olästa inlägg hos favoritbloggarna stod på min ”Stora planer för helgen”-lista. Där stod också saker som ”Lämna in fallskärmen på besiktning och ompackning”, ”tvätta”, ”lämna in klockor till urmakaren”, ”lämna in stövlar på omklackning” och en massa annat. Bortsett från en omgång paniktvätt söndag kväll, skönt planlöst kringdrivande på stan med mr W under lördagen och det faktum att jag fick iväg några paket jag lovat skicka gjorde jag exakt så här mycket på den listan:

Däremot har jag gjort en lista över töntar i huvudet. Tönt är något av det värsta man kan vara. Ibland förväxlas ”nörden” med ”tönten”, men inget kunde vara mer fel. En nörd har nördiga specialkunskaper inom ett specifikt område. Tönten är en menlös varelse som fyller lika mycket funktion som en blindtarmsdonation.

Här är en lista över töntar som drabbat mig senaste veckan:

Stefan Swärd, megatönt extraordinaire. ”Megatönt” för att han förpestade min fredag genom att argumentera mot fri abort med argumentet ”blåsippor är minsann fridlysta, men inte foster” i en debattartikel i Svenska Dagbladet. ”Extraordinaire” därför att han skriver under debattartikeln med titeln ”fil dr i statskunskap”, men förtiger att han också är ordförande i Evangeliska Frikyrkan.

Alla prettotöntar som bär solglasögon i tunnelbanan. Speciellt killen som bar ett par klockan 21.10 i torsdags vid Hornstull. Varje gång jag ser någon som har på sig mörka solglasögon inomhus och inte har en vit käpp eller ledarhund vill jag ge dem en hurring och säga ”TÖNT!”

Modetönten som helt oironiskt gick runt på stan iklädd hoodie, jeans och rosa crocs. Honey, att de är rosa gör dig inte cool. Du var bara ett par solglasögon (inomhus) och en midjeväska från Veckans Byfåne.

De doftande töntarna som hade på sig något slags jordgubbs-vaniljparfym som luktade som Wunderbaum för varma bårhus. Det började som ett störande moment när jag och Andy kollade på capoeirauppvisningen på Drottninggatan i lördags. Sen verkade lukten förfölja oss hela vägen till Hötorgstrappan. Jag började tro att det var någon av oss som trampat i något, men det visade sig vara två vuxna kvinnor som hade sprayat sig med det här (möjligtvis som försvar mot våldtäktsmän, eftersom det vore som att våldta ett lastbilsflak med ruttna jordgubbar i vaniljsås).

Och till sist: Ärketönten. Killen som i själen bär crocs, jordgubbs-vaniljparfym och solglasögon inomhus. ”Snubben” som på Qruiser söker ”grabbar” och gärna vill ha ”en schyst KK” som passar in på följande beskrivning:

”Du är snygg, straightacting & diskret; det vill säga bs, hetero eller gay utan några som helst bögtendenser.”

Jag vet att man inte behöver vara bög bara för att man suger av en kompis, men det är svårt att suga kuk (som kille) utan några som helst bögtendenser.

Andra bloggar om:

7 reaktioner till “TÖNT”

 1. praktfulla töntar det där. fast jag är ett stort fan av solglasögon när man åker kollektivt. men det är mest för att det är skönare att sova då.

 2. Åh, vad du är modig. Och helt rätt på det. Det där med solglasögon kan reta mig enormt. Och inte bara på tunnelbanan. De finns även på Lino och liknande ställen…

 3. Solglasögon har jag aldrig, varken utomhus eller inomhus, men jag uppfyller med största sannolikhet ett par andra töntfaktorer.

 4. Solglasögon är bra. Man slipper snöblindhet om man har solbrillor på. Jag kan förstå att en och annan bär solbrillor för att undgå den oerhörda snöblindhetsrisken man utsätter sig för klockan 21.00 i t-banan. Hela stället badar ju i hård UV.

  Inte.

 5. Aronson: modig? För att jag låter nån annan packa min fallskärm? :-) Solglasögon på nattklubb känns lika coolt som en uppföljare till ”Tre solar”.

  Christoffer: Nä, säg inte att du bär crocs?

  Rasmus: Det är en grej jag inte fattar, varför fler inte bär solglasögon på vinter. En solig vinterdag är ju minst lika jobbig för ögonen som vilken sommardag som helst.

 6. Nu blev jag tvungen att googla. Och nej, det gör jag inte. Bär crocs alltså. Vette tusan om såna där underliga saker ens kommit till sundsvallstrakten än.

 7. Micke: Breddgraden, skulle jag tro. Så himla ljus är inte en solig vinterdag när solen knappt orkar över horisonten. Däremot, snö i sydeuropa eller i himalaya, är inte att leka med ur UV-synpunkt.

Kommentarer inaktiverade.