Svar: Danderyds sjukhus

När jag var liten och bodde i förorten definierade man alltid var man bodde utifrån tunnelbanestation. Folk som bodde på Kungsholmen bodde antingen vid Fridhemsplan, eller Stadshagen, eller Rådhuset. Vasastan? Glöm det. Odenplan, S:t Eriksplan eller Rådmansgatan.

Jag bodde följaktligen i Vårberg.

Jag var inte ensam om det här. Det var så vi alla definierade det. Vårby Gård, som egentligen är nästgårds, var några andra. Fittja och Alby likaså. Möjligen kunde Skärholmen buntas ihop med Vårberg, men det var bara för att vi hängde där en del. Det var där man kunde gå och bada i simhallen, eller samla vagnar på parkeringsplatsen för att kunna spela lite arkadspel, eller hänga på Loppmarknaden.

Samma var det med gymnasiet. Mitt gymnasium låg inte ”på Söder”, det låg ”vid Skanstull”. När jag skulle hälsa på någon som bodde i Solna, men jag skulle kliva av i Huvudsta, blev jag förvirrad. Vet folk inte själva var de bor?

Jag antar att de flesta kommer ifrån det här när de skaffar körkort. Helt plötsligt inser man att ”Vasastan” faktiskt är mer än tre ynka tunnelbanestationer. Jag har ännu inte skaffat körkort, och för mig hänger det där kvar till viss del. Jag har lärt mig säga ”Söder”, ”Vasastan” och ”Kungsholmen”, den insikten har kommit med att jag tagit mig runt till fots, på cykel och med buss. Men när någon frågar mig ”Var bor du?” så är lik förbannat det reflexmässiga svaret ”Danderyds Sjukhus”. Det är tur att jag inte lärt mig definiera utifrån tunnelbanestationsuppgång, med tanke på att jag bor mot uppgång ”Psykakut”.

(Egentligen bor jag i Mörbylund.)

Andra bloggares inlägg om , ,