Stoppad av polisen

Jag har alltid velat säga ”Good evening officer, what can I do for you?”, och igår fick jag göra det.

The GPS lady har en fetisch för motorvägar. Finns det en motorväg i närheten föreslår hon rutten via den, oavsett om det blir en omväg. Jag har börjat hitta någotsånär här i San Francisco, och igår ignorerade jag hennes propåer om att svänga upp på motorvägen när jag körde tillbaka till hotellet. När jag körde den rutt som jag trodde skulle gå snabbast blev det plötsligt trafikstockning på en av de större gatorna. All trafik leddes av till en fil: polisen i San Francisco gjorde nykterhetskontroller.

Polismannen presenterade sig på ett mycket artigt sätt och berättade att de gör nykterhetskontroll. Nyketerhetskontroll här innebär

 • ”visuell inspektion av föraren” (ser hen full ut?)
 • ”kontrollfrågor” (”Have you had anything to drink tonight?” ”No sir, just coffee”)
 • ”kontroll av körkort” (”That’s not your driver’s license” ”It is, it’s just Swedish”)

Det var över på ungefär 45 sekunder. Det sympatiska är att polisen önskade en god kväll och gav mig ett kort med numret till de stora taxibolagen i San Francisco: ”Okay, you can go. Remember, if you take a drink, call a cab”. Jag gillar det preventiva arbetet.

Andras blogginlägg om , ,

9 reaktioner till “Stoppad av polisen”

 1. Inspiration är väl snarare till hands som association än ensamhet, Aronson? Hoppas jag, iaf.

  Angående polisen, kul att en så primitiv undersökningsmetod följs av nåt så civiliserat som taxireklam. Har säkert nåt med att de letar ”probable cause”, men det är väldigt ”to protect and serve” om man lägger cynismen åt sidan.

 2. Jag bara måste fråga; duger alltså svenska körkort i USA? För jag vet med mig att amerikanska inte duger i Sverige. Jag hade en klasskamrat på gymnasiet (iofs 10 år sedan snart) som gått ett år i USA och där tagit körkort, och han var nu tvungen att göra en uppkörning och så i Sverige.

  Jag har helt enkelt utgått ifrån att våra körkort är värdelösa utanför EU?

 3. @Aronson: Njae. Inte speciellt ensam. Det här är en stad som det är svårt att känna sig ensam i. Daniel har rätt att alla upplevelser ger en massa bränsle till bloggandet.

  @Daniel: Ah! Såklart, här måste de ha ”probable cause”. Tur att jag inte var jetlaggad – det hade lätt kunnat tas för ”påverkad”.

  @WysiWyg: Utländska körkort gäller i andra länder om du är där som turist. Det finns ofta en tidsbegränsning. Här i USA får du köra på ett svenskt körkort i tre månader, sen måste du skaffa ett amerikanskt. Jag tror att det är samma i Sverige – som turist är det okej, bor du i Sverige är det det inte.

 4. Sedär, artig är han pckså. How nice. Hur mycket bultade hjärtat när du blev stoppad? Mitt skulle förmodligen hoppat ur bröstkorgen.

 5. @Abolin: jag visste att det måste vara en rutinkontroll eftersom de stoppade alla. Jag var mest orolig över att de skulle se mitt körkort som något som behövde kollas upp och det skulle ta tid.

  @Brorsan: Jag ska testa det där nästa gång jag blir stopppad (:

  @Fina: jag gillar det, det är verkligen smart av dem. Alla taxinummer på ett kort.

  @Rikenberg: de måste ha ”probable cause” här – de får inte be dig blåsa utan att ha en anledning att misstänka att du är rattfull.

Kommentarer inaktiverade.