Fransmän är skitstövlar

Civlisation:

 1. Datoriserade japanska toaletter med inbyggda massagestrålar
 2. Cocktail-lounger
 3. Dygnet runt-öppna restauranger med bordsservering och bra mat
 4. Alla flygplatser, utom Charles du Gaulle i Paris

Paris är fantastiskt på många sätt, och räknas definitivt till en av världsmetropolerna. Det är synd att Paris rövhål och dess flygplats hamnade på samma ställe. Det är bara på en fransk flygplats man enbart hittar franska böcker i bokbutikerna (däremot kan de nedlåta sig till att ha några tidningar på engelska) fick jag erfara när jag glömde min jPod på flygplanet från Stockholm.

Det är bara på en fransk internationell flygplats som personalen pratar franska med alla resenärer, som om det vore den mest självklara sak i världen att alla förstod det. Jag hade god lust att svara ”tack, du är ett jävla sprutluder” till kvinnan som kollade mitt pass och boardingkort och sa ”Merci, bon voyage” trots att hon såg att passet var svenskt. Jag kommer aldrig någonsin lära mig franska.

En annan grej med fransmän är att de är mästare i dålig planering. Istället för att ha en säkerhetskontroll och sen ha alla gater (finns det någon pluralform av gate?) innanför denna kontroll, har fransmännen löst det med en separat säkerhetskontroll för varje gate-par. Alla butiker, restauranger och toaletter befinner sig utanför säkerhetskontrollen. Men det kan väl vara effektivt, tänker du? Ja, om det inte är i Frankrike, där man på måfå flyttar runt en flight tre gånger och till sist lägger den granne med ett annat flyg som går ungefär samtidigt. Det innebar att kön till vår gate var ungefär 40 minuter lång. Jag är glad att mitt bagage var incheckat hela vägen från Stockholm, för de letar hellre reda på passageraren än lastar om planet (bagage som tillhör en passagerare som inte är ombord på planet får inte följa med planet).

Och då har jag inte ens kommit in på deras trafikplanering. Bussen som skulle ta oss ut till planet fick göra två (TVÅ!) u-svängar för att komma till vårt flygplan. Jag vet femåringar som bygger mer välplanerade lego-städer.

Värt att notera är att islänningar är om möjligt ännu mer protektionistiska när det gäller isländska än fransmän när det gäller franska. Islänningar använder inte (heller) utländska låneord utan bildar nya från existerande isländska (dator heter ”tölva” på isländska, en sammanslagning av orden för ”räkna” och ”spåkvinna”). Trots det är islänningar inte skitstövlar på samma sätt som fransmän är i mitt huvud. Kanske är det för att jag inte varit på Island, kanske är det för att islänningar, till skillnad från fransmän, inser att deras språk inte talas av alla och bemöter utlänningar på engelska.

Förresten, det fanns ett försonande drag hos fransmännen och -kvinnorna inblandade i denna historia: de väl pratade engelska på planet lät det som ’Allo ’Allo Hemliga Armén hela tiden.

(Okej, fransmän är väl inte skitstövlar generellt. Champagne, Mirwais och den sjukt söta killen som generat besvarade min flört på flyget Stockholm-Paris är ändå rätt trevliga franska företeelser.)

PS. Om Jake tänder på franska snuskfraser i sängen så tar jag lektioner på studs.

Andra bloggar om: , , ,

19 reaktioner till “Fransmän är skitstövlar”

 1. Aaaaaah! Om Charles de Gaulle-flygplatsen vore en person skulle denne förtjäna en alldeles egen avdelning i helvetet, tillsammans med de snorkiga häxor som jobbar på Air France!

  Inte nog med att jag fått utstå den kafkaartade stämning som råder under ”business hours”; jag har tvingats tillbringa en hel jävla NATT på det stället, flyendes från en kärlekskrank, desperat städare som försökte förföra mig på damtoaletten (jodå, han stalkade mig in dit också) med att komplimentera mina ”vackra läppar”. Jag har till och med bildbevis eftersom ynglet tvingade mig att fota honom, ”som minne”, INNE PÅ DAMTOAN!

  Mon dieu, säger jag bara… Men jag undslapp med obruten förpackning, om du förstår vad jag menar.

 2. Haha! Jag kan verkligen föreställa mig det här, och det bara efter en timme på den där flygplatsen. Fransmän borde importera tyskar som hjälper dem planera (och tyskar borde importera fransmän som hjälper dem att laga mat)

 3. Fast då borde singelformen vara ”gejt”, vilket i och för sig vore en korrekt försvenskning i samma stil som ”vajer”. Jag undrar vad de säger på Arlanda till exempel.

 4. Har inte Pang i bygget drivit med fransmän i något avsnitt? Det tycker jag de borde ha gjort.

 5. Heaven: where the police are British, the cooks French, the mechanics
  German, the lovers Italian, and it is all organized and run by the Swiss.
  Hell: where the police are German, the cooks British, the mechanics
  French, the lovers Swiss, and it is all organized and run by the Italians.

  Ett plus med deras totala vägran att prata andra språk är att en del fransmän tycks hysa en viss beundran till alla som har det minsta språköra. När jag var på Gran Canaria 1993, blev jag lite ofrivilligt tolk åt jämngamle Damien från Dunkerque, och hans tjej, eftersom de såklart inte begrep ett ord av nåt annat än franska, samtidigt som surfuthyrarna kunde de flesta europeiska språk utom franska. Uthyraren pratade tyska, jag översatte, Damien svarade, jag översatte till engelska. Han frågade om jag hade väldigt hög lön som pratade så många språk. Tänk om så vore…

 6. Don’t get me started on islänningar. Mer protektionistiska än så kan man knappast bli och går man och är ostalgisk över gamla öststater kan ett besök i valfri isländsk by rekommenderas och så är den romantiseringen putz weg. Hoppas deras 10 biljoner vulkaner inser öns eget bästa snart och s a s tar saken i egna händer.

 7. Jag vet inte om det är så att de har brittiska kockar på Charles Du Gaulle, eller om det är planerat av italienare, men det ligger sjukt nära ”hell”

 8. Haha! Okej, islänningar är också skitstövlar. De får skärpa sig, de har färre förlåtande drag än fransmännen.

 9. Frankrike är rätt trevligt. Paris är nice. Det är bara deras språkprotektionism (och Charles Du Gaulle-flygplatsen) som suger leprainfekterad getpung.

 10. Jag får väl bidra med en motsatt historia. Jag har både svenskt och franskt medborgarskap och talar flytande franska. För några år sedan då jag mellanlandade i Paris och skulle flyga från CDG så var planet överbokat.

  Trots att jag talade franska under hela samtalet med flygplatspersonalen om varför det var överbokat, andra flyg, möjlighet till ersättning mm så talade kvinnan konsekvent tillbaka till mig på engelska. Däremot talade hon franska med sina kollegor…

  /Ingen skitstövel

 11. Jag vet att det finns trevliga fransmän också. Problemet är att de som byggde (och bygger) Charles Du Gaulle gör allt för att övertyga världen om att Frankrike är världens blindtarm.

 12. … och där har vi en annan anledning till att hata fransmän: hela deras språk är ett enda stort undantag från vettiga språkregler :-)

 13. men åk inte till frankrike då om det bara är stort helvete där! det är sant att det alltid är chaos! men ni behöver inte säga att alla fransmän är skitstövlar! då kan jag säga att ni tror att svenskar inte har några fel! men här visar ni att ni har många!

 14. Jo CDG är en helvetesdömd flygplats, däremot ser jag att du i övrigt tänker svenskt ”rationalisera”, här gör man inte det (bosatt i France) och det får till följd att man har massor med arbeten som svenskarna rationaliserat bort … (sen klagar man i sverige på att man har så många arbetslösa…)

  sådär funkar det i mångt o mycket, många ”onödiga” jobb man ser här nere, men samtidigt, det håller folk sysselsatta istället för att ligga hemma o glo på tv3 hela dagarna och lyfta a-kassa …

  /john

Kommentarer inaktiverade.