Digital identitet i analoga världen

Deeped, eller the artist formerly known as Niclas, skriver om uppmärksamheten hans namnbyte fått både från Jocke och andra. Jag läste det precis när Deeped la upp det på bloggen och tänkte ”coolt”, ändå är jag lite förvånad över just uppmärksamheten. Det slår mig att jag återigen hamnar i fällan att ”om jag gjort det” eller ”om jag kan det” så kan alla det. Jag måste sluta med det, det leder till enormt många missförstånd.

1995-1997 hängde och jobbade jag på Sveriges första internetcafé, Aswellas. Vi hade en SUN-server där jag lärde mig grunderna i UNIX, en fast lina på 100 kbits (!) och 17 Pentium 75:or med 15-tumsskärmar. Men det som var absolut häftigast var livekameran; en kamera från Axis som tog en bild i minuten och la upp den på webbsajten.

Det, tillsammans med chatten gjorde att det hängde en massa digitala stammisar där. Monkey, Col. Kurtz, Marc var några av dem jag minns mest. En majoritet av dessa bodde i USA, vilket gjorde att sena eftermiddagar/nätter var det full fart på vår chatt.

Jag tenderade att hänga där en massa på nätterna: jag lärde mig HTML och Photoshop, surfade girigt på de senaste sajterna och spelade MUD (för kids som inte vet vad det är: det är precis som WoW men helt i textform). Kameran fångade ofta mig, vilket fick stammisarna på chatten att börja referera till mig som ”that nightcrawler guy”. Det blev också mitt smeknamn på nätet och namnet på min första hemsida:

Min första hemsida
Andra versionen av min första hemsida. Notera att jag var en liten aktivist och att jag redan då skrev ett slags dagbok.

Nightcrawler blev nightc blev nc. Marc, en av stammisarna hade ibland en egenhet att skriva ord fonetiskt och nc blev ”encee”. För mig var det kärlek vid första ögonkastet.

7 mars 2000 blev det också officiellt mitt namn:

Brevet från PRV där mitt namntillägg encee bekräftas
Brevet från PRV där mitt namntillägg encee bekräftas

Det enda som stör mig är att jag aldrig stavar det med versal; jag skriver det alltid med gement e.

3 reaktioner till “Digital identitet i analoga världen”

  1. Där ser man. Kände inte till att du var 1) gammal MUD:are, 2) bytt namn till ditt nick.

    Strongt att våga visa upp HTML från 90-talet. Jag har med stor möda och mycket besvär rensat bort alla mycket pinsamma webbsajter från webben. Dem vill jag nog aldrig visa upp åt någon. De var fulla med animerade giffar, snurrande snabel-a:n, gräsliga bakgrunder och allt möjligt :D

Kommentarer inaktiverade.