Dags för en HIV-lig debatt

Jag är på språng och ska snart iväg till mitt nya jobb (yay!) men jag tycker att den här frågan är galet viktig och behöver komma upp till debatt.

Kort sammanfattning: HIV ökar i Sverige. Preliminära siffror pekar på över 500 nysmittade under förra året, en siffra som ska jämföras med 242 nysmittade år 2000, 364 år 2003 och 392 år 2005. SR har en bra sammanfattning av nyheten, DN väljer att fokusera enbart på gruppen MSM (män som har sex med män). Det senare på gott och ont, eftersom ungdomar i Sverige kommer långt ner på listan över flitiga kondomanvändare och HIV har redan till mångt och mycket stämpeln att den drabbar personer med en viss sexuell läggning, snarare än personer med ett visst beteende.

Snabb reflektion: Sören Juvas, RFSL:s förbundsordförande, avslöjar i sitt uttalande till SR hur beroende RFSL är av politiska bidrag. Istället för att kritisera den svenska smittskyddspolitiken, som bär en stor del av skulden till ökningen, klagar han på att anslagen till förebyggande arbete inte är tillräckligt stora.

Läsvärt från andra bloggar:

Den livsviktiga och helt nödvändiga avstigmatiseringen av hiv-smittade får inte blandas ihop och överskuggas av en avdramatisering av hiv.

Tor Billgren / Antigayretorik

[…] de flesta kommer någon gång att låta bli kondomen. Det har jag gjort. Om heterosexuella inte gjorde det då och då skulle det inte bli några barn. Men att systematiskt inte ha gummi då man har sex med okända är att bjuda in katastrofen. Den som kan komma på varför vi ändå gör det, har löst bögarnas 10 000-kronorsfråga för 00-talet.

Henrik Tornberg

In the public debate on this issue, it’s assumed that a person with HIV is always a superhuman who never gets drunk, takes drugs, has one-night-stands, or offers sex for money. This is a potentially lethal naivety.

Christopher Aqurette

Vi har valt att tro att hiv sprids av hivmän och hivkvinnor som med berått mod gör allt för att sprida viruset. Det hela bygger på en tankevurpa som dödsskräck och informationsplikt har planterat i oss alla. När folk får hiv ska de sluta ha sex. Om de ändå väljer att ha sex har de ansvar för alla andras hälsa. För hivpositiva dricker väl aldrig för mycket och vaknar bredvid någon de knappt minns namnet på? Hivpositiva går väl inte på videoklubbar?

Tomas Hemstad / Bögjävlar

Jag återkommer med fler tankar i frågan, men nu måste jag dra.

Andras blogginlägg om , ,

7 reaktioner till “Dags för en HIV-lig debatt”

 1. Läser du inte Anfield?

  Det är numret jag har väntat på – numret som ska ingjuta känslan av att bögjävlar, heterosexuella showartisterna och bisexuella queers faktisk kan förenas i hyllandet av en person som gör så jävla stor skillnad.
  Men ovationerna uteblir. Några står hela låten igenom, men vi är inte många. Fler ställer sig upp på slutet, men energin är frånvarande, som om den tagit slut under det massiva klappandet när Cara Mia-Måns (vem är DET?) vinner pris för årets låt och någonting annat.

  Läs hela inlägget.

 2. Avhållsamhet eller monogami. Undvik krogbesök och fester. Svårt, men inte omöjligt.

  Så strängt är det. Med HIV tar man inga risker alls.

 3. @Peter: du är välkommen att leva ditt liv precis som du vill, men jag skulle uppskatta om du slutar predika hur andra ska leva sina. Det är nämligen inte din plats att avgöra.

  Anyow, jag säger tvärt emot Peter: fortsätt parta, fortsätt ha sex!

Kommentarer inaktiverade.