Valet gör mig stolt över att jag är svensk

SD kom in i Riksdagen. Jag förstår att folk är upprörda, ledsna och arga. Jag är glad att det finns en handlingskraft i det. Men att demonstrera mot SD är bara en fortsättning på samma strategi som fick in dem i Riksdagen. Det är en demonstration mot SD:s existens, och ett sätt att säga ”ni tycker fel”. Enda sättet att ändra hur någon tycker är att respektfullt argumentera med dem, inte att berätta för dem exakt hur dumma i huvudet de är och att de inte borde få existera.

Mig veterligen har det aldrig demonstrerats mot att Moderaterna eller Socialdemokraterna finns. Demonstrationer har alltid en anknytning till beslut som (inte) har fattats, eller som snart ska fattas. Demonstrationer i politiska sammanhang har berört sakfrågor. Inte existens.

Jag tror att det som gav SD utrymme att komma in i Riksdagen är just det här: en förnekelse av deras existens. Allt från de etablerade partiernas blinda vägran att ta en hederlig debatt till tredje statsmaktens (aka ”mediernas”) förmåga att alltid ha med invandringsfrågor när SD tilltalas, till Soran Ismails nedsättande dumskalleförklaring av alla som sympatiserar med SD i någon fråga. Det är allas vår inställning som hjälpte SD in. Vi stod tysta, vi marginaliserade, vi förhindrade (vuvuzelor, någon?).

I förlängningen handlade vår strategi om densamma som våldsvänstern tar till mot extremhögern. Hur många har ändrat åsikt och sagt ”men oj, du har ju rätt” efter att en motdemonstration börjat kasta sten mot den demonstration?

Demonstrera inte. Läs på, samla argument och debattera med respekt.

2. Vad är grejen med representationstanken? ”Idag skäms jag att jag är svensk” har jag läst långt fler än en gång på olika ställen. Ett tips: världen snurrar inte runt dig. Du kan inte ta ansvar för vad andra gör, oavssett om det handlar om invidider med samma kön, samma sexuella läggning eller samma nationella identitet. Jag är stolt över att vårt demokratiska system fungerar.

Samma gäller skyllandet på skåningar. Eller på de politiska motståndarna (Alliansen skyller på rödgröna som skyller på alliansen som …). Sluta leta syndabockar, det hjälper inte. Det är inte ens roligt. Faktum är att hela ”spetta bort Skåne”-grejen slutade vara rolig samtidigt som 90-talet upphörde.

Var stolt över att vara svensk, och hjälp till att förändra bilden av svenskhet. Du och jag äger den lika mycket som SD och deras sympatisörer gör.

Uppdatering: vill du läsa på om SD, läs Sydsvenskans chatt med Niklas Orrenius, journalist som är mycket insatt i SD:s politik.

31 reaktioner till “Valet gör mig stolt över att jag är svensk”

 1. Well said Micke, jag håller med i allt du skriver! Att peka finger mot SD, Skåningar etc. kommer bara leda till ännu större klyftor. Det är bara att inse, vi i detta land behöver ta en rejäl funderare på varför SD har kommit in i riksdagen och hur vi kan se till så att de inte fortsätter att växa.

 2. Nice. Håller helt med, kunskapsbaserad argumentation och fungerande kommunikation mellan människor kunde lösa mycket problem i denna värld. Kändes som sandlådenivå redan när de stora etablerade partierna vägrade att debattera med SD innan valet. Nu blir de väl så illa tvungna att kommunicera både mellan blocken och med SD.

 3. Är skönt att det faktiskt finns människor som du som faktiskt förstår problemet och våger stå för det.

  TACK!!

 4. Absolut rätt. Om vi vill bekämpa dem så räcker det inte att skrika ”de är främlingsfientliga”, jämföra dem med Hitler och vägra sitta i samma rum som de. Vi måste förklara varför vi inte gillar dem, varför de har fel. Prata med dem och tvinga dem att säga det högt. Framför allt måste vi ta ifrån dem den här romantikkänslan av att vara utanför och förbjudna och för häftiga för etablissemanget. Den är ren sexferomon för deras primära målgrupp.

 5. mycket insiktsfullt, skulle vilja göra ett tillägg rörande denna benägenhet att ”göra någon fel”. Om vi argumenterar med en inställning att vi ska ändra någon annans position, förstärker vi dennes position omedvetet. På ett plan kommer den andres position slåss för sin överlevnad så länge den möts av motstånd.
  Innebörden av att vara totalt accepterande mot en avvikande åsikt är svår att ta till sig. Leta efter ett väl gömt behov hos dig själv att ändra den andre. Kom ihåg att det egna perspektivet är just det – ett perspektiv och inte en absolut sanning.

  Det finns ett engelskt uttryck som lyder: what you resist, persists. Alltså, det du gör motstånd mot, lever kvar.
  Vi faller lätt offer för tron att vi själva inte har tagit monopol på sanningen. men vi går alla omkring på våra inlärda ”sanningar”.

  //Andreas

 6. Bra skrivet!!
  Jag tänker på hur partierna gör allt för att inte ”beblanda” sig med SD…. Men man får inte glömma en sak.. att vi lever i en demokrati och det är X antal människor som faktiskt gått till vallokalen och VALT dem… Sen kan vi tycka och tänka om varför i all evighet.

  Dissar de SD i debatten så dissar de faktiskt de människor som satte sin röst på dem. Se till att få DEM att förstå vidde av att rösta på dem istället, så kanske den procentsatsen försvinner till NÄSTA val i alla fall.

 7. Would you have said the same thing if you were living in Germany while Hitler rose to the power…

 8. jag förstår och håller med men jag blir sällan arg och upprörd och tänker idka min rätt att bli det över folk som inte vet bättre

 9. Demonstrationen handlar ju inte om att protestera mot SDs existens utan att visa att det inte är okej att vara främlingsfientlig och diskriminera människor pga deras etnicitet eller kön eller sexualitet. Sverige ska ju föreställa ett demokratiskt land och demokratin har alltid fördömt rasism och främlingsfientlighet. Ett parti som förespråkar detta borde inte ha något inflytande över huvud taget i en demokrati.

 10. Nja, nu håller jag inte riktigt med allt. Jag tycket tvärtom att de fick aldeles för MYCKET utrymme i media innan valet. Nu kanske man måste ta dem på allvar, men innan fanns det INGEN anledning att ”ta debatten” – SD har inga vettiga åsikter och det fanns inga anledningar att göra deras vettvillingismer mer allmänt kända. Och herregud, de *tycker * ju fel! Vi snackar en organisation där det finns tydliga kopplingar till nynazistiska rörelser: det handlar inte om demokrati där hur jävla demokratiskt valda de än är. Resten av partierna har sin fulla demokratiska rätt att klara sig utan dem om de kan det.
  Och jag känner mig skamsen över att vara svensk. För att vi har klarat oss undan den äckliga extremhögerutvecklingen som råder i resten av Europe tills just nu, men inte kan hålla emot längre. Jag skäms fan över att vara människa med, för SD är bara den yttersta kanten, samma mänslighet håller Danmark om ryggen, samma mänslighet låter Sarkozy bryta mot de mänsliga rättigheterna. Tro fan att folk skäms!

 11. Mycket bra skrivet, och om alla andra partier vågat diskutera integration & invandringspolitik istället för att så fort frågorna kommer upp börja prata om att SD är minsann si & så så hade nog SD fått många av rösterna.

 12. tredje statsmaktens (aka ”mediernas”) förmåga att alltid ha med invandringsfrågor när SD tilltalas

  Nåja, om vi ska vara ärliga så är det ju alltid SD själva som ser till att ha med invandringsfrågor när de tilltalas. Hela deras politiska agenda bygger på invandring, så det är fel att lasta medierna för det. Däremot kan man mycket väl lasta medierna för att de hjälper till att okritiskt basunera ut den främlingsfientliga agendan.

 13. Jag är inte svensk, men under 30 år har jag viljat att Sverige är stolt över mig för allt gott som jag har gjort för det här landet. Igår fick jag svaret att det svenska folket. Jag grät hela natten och är fortfarande ledsen, det kommer att ta lång tid innan det går över. Tycker du fortfarande att vi ska hålla oss för oss själva? Det är lätt för dig att skriva om något som du inte upplever i ditt eget hjärta.

  Mvh
  En person som älskar Sverige, trots att jag är inte svensk.

 14. mycket bra skrivet! jag tycker att de andra partierna har skjutit sig själva i foten när de inte ens kan ta en debatt med SD. vad är de rädda för? de skulle nog lätt kunna komma med bättre och mer utvecklade argument än SD. det som händer nu kommer bara göra så att SD ökar ännu mer..

 15. Jättebra skrivet, jag tycker precis likadant och har försökt förklara detta för många men folk gillar att hata SD för att vara ”politiskt korrekta” när det i själva verket bara blir en effekt helt tvärt om.
  Du har formulerat det precis som jag känner, du är mycket duktig

 16. Ja, det skulle jag. I en demokrati måste man respektera majoritetens val. Däremot skulle jag protestera, demonstrera och till sist sabotera, Hitlers faktiska politik. Du gör inte skillnad på EXISTENS och HANDLING.

 17. Jag tycker att du visar på vissa strömningar som märks efter valet som är minst lika läskiga som SD. ”Demokratin” har inte alltid fördömt rasism och främlingsfientlighet. Det finns gott om exempel på regeringar som är demokratiskt valda och som sanktionerar rasism.

  Därmed inte sagt att jag tycker att det är rätt med främlingsfientlighet och rasism. Jag tycker bara att demokrati ska innebära att du får rösta på vilket parti du vill, oavsett om andra inte tycker om det partiets åsikter.

 18. Anna: läs chatten med Niklas Orrenius i Sydsvenskan, en länk som jag la till efteråt. Han beskriver det bra. Ja, SD fick utrymme, men fel sorts utrymme. Jag tror inte att tiga ihjäl dem hade gjort det bättre. Jag håller inte med SD i de flesta frågor, men jag kan samtidigt inte säga att de inte ska få existera.

  Jag skulle dra gränsen vid partier som vill störta den demokratiska ordningen, men till den gränsen är jag beredd att försvara i princip vilket parti som helst som håller sig till våra lagar (om vi pratar Sverige 2010). Det för mig är demokrati och åsiktsfrihet, att de mest obekväma får existera och ge utlopp för sina tankar.

 19. Ana, jag förstår inte hur du menar när du säger ”tycker du fortfarande att vi ska hålla os för oss själva?”.

  När det gäller det övriga så kan jag se att du valt att inte vara svensk. Svensk är den som bor i Sverige och känner sig svensk. Punkt. Jag flyttade hit från Polen när jag var sju år gammal, men jag är svensk. Inte i SD:s ögon och säkert inte i många andras, men det är jag som identifierar min nationalitet – inte andra.

  Jag tror inte att det är speciellt effektivt att välja utanförskapet i att inte kalla sig svensk och därmed skapa en konstgjord underdog-position mot SD.

 20. Tack så mycket för alla hejarop och allt beröm, allihop. Jag är glad att jag skrev det här och jag hoppas att vi fortsätter att konstruktivt montera ner de främlingsfientliga strömningarna i Sverige. Jag tror inte att det är kört, däremot är det en tydlig varning och näsbränna till oss att SD kom in i Riksdagen.

 21. Men om demokratin kan ifrågasättas borde inte något göras? Borde man inte visa och säga vad man tycker och känner? Våra åsikter borde uttryckas och tas på allvar, det är ju grunden till demokratin.

 22. Bra blogg.

  Tror mycket av det som har producerat SD handlar om foräkt: förakt för muslimer, förakt för en kulturelit som föraktar den racism eller främlingsfientlighet som muslimförakten är uttryck för. Därför måste vi bli praktiska också och inte låta den första sorg, rädsla och apati över valet sluta i förakt. Förakt är en naturlig reaktion, även hat. Det kanske är den första utåtriktade affekt som följer att förlora.. Men det måste inte stanna där.

  Det är ganska meningslöst att protestera/demonstrera mot något. Det är protestens efterspel, eller kanske den kollektiva manifestation AV ett kollektiv: demonstrationer kommunicerar inte utåt, men mot sig själva. I stället handlar det om att hitta människor som det går att dela en gemensam upplevelse med, dela gemensamma affekter, se hur skrik och slogans resonerar i andra. De har funktionen att vi kan hitta varan igen efteråt, dvs. att det verkar möjligt/realistisk att engagera sig i saken, gå med i en organisation, eller hur man än känner man vill fortsätta.

  Kommer att tänka på den bok som kanske har varit den mest viktiga analysen av vad som hände i Danmark sedan skiftet i 2001. Den heter ”Kampen om Sandhederne”, av Rune Lykkeberg. Den handlar bl.a. om förakt, och om en kulturelit som kör över folk, förlöjligar och ironiserar över dem, som inte passar in i deras multikulturella värld (som vi måste tillägga kan vara småracistisk också: ”Det är bra med kulturer, så länge de fortsätter vara som de är, gör våra pizzor, spelar på trumma osv”).

  Olika fall behöver olika strategier. Sen måste alla ju inte använda samma strategier häller, vi får ha kärlek för att vi kan arbeta på olika sätt, med olika känslor närvarande också: från snällhet och omsorg till ilska och gränssättning. Det behövs ett samtalsdemokrati, men det är inte nog. Sverige är inte ensamma om det här, ni vet redan om Danmark så klart, vi har trots allt ikonet för SD, Dansk Folkeparti. Det är därför jag fortsätter skriva på så hämningslöst, förlåt om det redan sporat ut, men jag ser så mycket av de senaste ti åren i vad som händer nu. I Danmark har vårt så kallade samtalsdemokrati reducerats till en kultur där det är vanligt med politiker som kallar invandrare för cancerceller och råttor. De är på inget sätt hotade, men får i stället fritt fram för att köra på med deras hatiska politik.

  På ett sätt har Sverige blivit en del av ett Europa som redan föraktar muslimer. Det är samtidigt ett Europa med växande fascistiska tendenser: hårdare tag, starkare ledare, starkare nationella gränser, flera poliser, mer övervakning, mer kontroll, mer segregering, ett generaliserande av undantagstillståndet i lagstiftning och domstolar, etc. etc. etc.).

  Frågan är, om inte protester och demonstrationer och mera förakt (här håller jag med), vad ska då göras?

 23. Ana Maria, det var inte svenska folket som gav dig det svaret. Det var 5,7% av oss, inte ens var sjuttonde, och det var säkert många av dem som inte förstod budskapet de skickade.

 24. PK-sverige lider av hybris helt enkelt. SD tar upp det som många pratar om i tysthet eller knyter näven i fickan om. När resten av riksdagspartierna/etablissemanget fortsätter att ignorera dem och hetsa upp folk till att ange och skada oliktänkande så är vi ruskigt nära en polisstat.

  Okunnighet är ett annat problem, folk läser floskler där man drar paralleller hej vilt till nazityskland och tredje riket med SD, när deras politik både på papperet och inom partiet ser helt annorlunda ut. Nationaldemokraterna (ND) däremot, där snackar vi ett utbrytarparti som använder rasbiologi, och vetenskapliga data om skillnader etniciteter/folkgrupper/länder emellan som stöd till sina politiska åsikter.

  SD är f.ö. sionister och Israelkramare som alla andra i riksdagen, inget att oroa sig för med andra ord. Folk gör an höna av en fjäder och vill känna sig duktiga över att köpa en 5-kronorspin och blockera sina vänner på Facebook för att ”tillhöra rätt sida”.

  LOLOLOL

 25. Vi hade haft mer att vara stolta över om samtliga partier var duktiga på att bemöta SD och argumentera med dem. Men… att vara sjuksköterska eller barnmorska bygger på att värna om människors rättigheter och lika värde. Gör facket fel när de utesluter SD anhängarna?

Kommentarer inaktiverade.