Liza Marklund: i sandlådan, utan ordbok

Vad är väl debatten om homosexuella äktenskap mot upphovsrättens vara eller inte? Sist ut är Liza Marklund som i Expressen sätter sig i sandlådan istället för att föra debatten framåt (via Beta Alfa):

Att ladda ner en film, bok eller skiva utan att betala är exakt samma sak som att gå in i en videobutik eller bokhandel och stjäla den.

Jag inser det problematiska med upphovsrätten, och jag ser gärna en intelligent debatt kring dess vara eller inte vara. Problemet är att merparten av bägge läger har förskansat sig i sina respektive sandlådor och kastar ett fåtal argument fram och tillbaka, utan att vara intresserade av att närma sig varandra och komma fram till en lösning.

Om Liza verkligen varit intresserad av debatten snarare än omsättningen för sitt förlag (Piratförlaget, som förra året omsatte 100 miljoner kronor) så hade hon varit så påläst att hon aldrig tagit till argumentet ”piratkopiering är stöld”. Det är nämligen fel, såväl ur laglig synvinkel som i folkmunsbetydelse. Med det argumentet skulle det vara stöld när en duktig målare målar av Mona Lisa, eftersom man då framställer en nästintill exakt kopia av ett verk som någon annan äger. Den enda skillnaden är att kopian skapas av en mänsklig hand istället för av en dator.

Ett av de största argument jag har mot fildelning är att kopiering orsakar upphovspersonen ekonomisk skada. Information, vare sig det är i form av en artikel, en film, ett musikstycke eller receptet till en medicin, har ett ekonomiskt värde. Informationens värde baseras på hur många som har tillgång till den. Varje gång informationen kopieras till någon annan minskar den i ekonomiskt värde. Om upphovspersonen valt att släppa informationen fri, är det här inget problem. Om upphovspersonen vill ha ersättning borde det rimligen vara upp till henom att bestämma vad rimlig ersättning är. Den som är i behov av informationen kan sedan avgöra om priset är rimligt i förhållande till behovet.

Det finns de som tycker att det behövs mer debatt om homosexuellas äktenskap. Personligen tycker jag att det vore mer önskvärt med en sansad och ärlig debatt kring upphovsrätten, med debattörer som inser att bägge sidor har relevanta argument. Och som kan erkänna det. Till exempel som Svend Dahl, som har skrivit en vettig och sansad ledare kring (Moderaternas inställning till) upphovsrätten hos Expressen (via Aqurette).

Andra bloggar om: , , , ,

PS. En annan som sitter i sandlådan är Pär Ström. Där Liza verkar mest lite blint girig, verkar Per lite sorgligt desperat. Jag föreställer mig att han blivit ordentligt sårad av en kvinna och nu ska ge igen på något makroplan, alternativt att känner sig förbisedd i sitt engagemang mot övervakningssamhället. Jag känner att jag inte har så mycket att tillägga när välformulerade personer som Eric och Duktiga Tanja sagt sitt. Jag undrar om Pär själv inser att det här gör att hans trovärdighet i alla debatter, även den kring övervakningssamhället, blir lidande?

4 reaktioner till “Liza Marklund: i sandlådan, utan ordbok”

  1. Jag håller inte med dig. Jag fildelar själv upphovrättsskyddad material, men tycker att Liza Marklund har många poänger. Hur kan du påstå att det är samma sak att måla av en tavla som att kopiera och sprida en film? Att måla av en tavla är ju som att filma om en film; du gör något SJÄLV, du STJÄL inte andras material.

  2. Först och främst är jag – för tillfället, tills jag hört bättre argument – mer inne på Lizas spår än på piratkopierarnas. Bara så att det är tydligt.

    Med det sagt: du missar min poäng. Kopiering är inte stöld. Man kan säga att det med dagens lagstiftning är ett brott, och sen kan man diskutera det, men det är inte stöld. Med din argumentation är det inte stöld av andras material att skriva av en bok för hand, eftersom ”du gör något själv”. Men att skriva av en bok för hand, och att kopiera den via kopieringsmaskin eller via dator, handlar bara om framställningssättet – inte om själva handlingen. Och handlingen är alltså inte stöld.

    Dessutom la du till ”… och sprida en film” till kopierandet, vilket tillför ytterligare en dimension. Men det ändrar inte faktumet att ”stöld” inte hör hemma här.

  3. Tummen upp. Stöld är och kommer alltid vara när man fysiskt tar någonting från en annan person och på så vis förhindrar personen från att använda det. Intrång i upphovsrätt är en helt annan sak, och det är absolut inte ”stöld” :)

  4. Exakt. Jag tror att om bägge sidor kunde enas om just det, att ”stöld” är en sak, och ”intrång i upphovsrätten” en annan, så hade första steget mot en intressantare debatt tagits.

Kommentarer inaktiverade.