Irakiska bögar i liksäckar utspridda i Stockholm

I Irak mördas män för att de är, eller misstänks vara, homosexuella. Det irakiska rättsväsendet ser mellan fingrarna på tortyren och morden. Trots att fler än 60 bögar eller män som har ett könsöverskridande beteende har mördats sedan december har ingen gripits eller fällts. Irakisk polis gör homofoba uttalanden, Iraks regering är tyst och västvärldens regeringar leker med i tysta leken.

Nu är det nog. Någon måste tala.

Yusuf, mördad i Bagdad. Brott: Homosexualitet.

Ikväll sprids svarta sopsäckar runt om i Stockholm, märkta med namn på irakiska bögar som blivit torterade och mördade på grund av sin homosexualitet. På torsdag hålls en aktion på Sergels Torg till stöd för Iraks homosexuella. Du behöver inte ens tala, det räcker att du är där.

Colloquial:
Samtidigt som Migrationsverket går i Prideparaden (ironiskt nog efter Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och före Amnesty som i sin tur går under parollen ”Gay rights are human rights”) utvisar de homosexuella irakier trots att det föreligger risk för tortyr och mord. Nästa år vänder vi dem ryggen när de kommer, på samma sätt som de vänder homosexuella av många nationaliteter ryggen.
Migrationsverket i Prideparaden

(Mer: DN, SvD, SR)

Andra bloggares inlägg om , , , , , ,

16 reaktioner till “Irakiska bögar i liksäckar utspridda i Stockholm”

 1. Aktionen är under lunchen på Sergels torg. Start strax efter 12.

  Ta med en svart sopsäck och kom och var med under en aktion där vi visar mängden lik så många som de är på Bagdads gator.

 2. Det inledande skådespelet var starkt och berörde…

  Talen växlade från lysande till partipolitisk proaganda.

  Eftersmaken var besk, när man blir ombedd att skriva på för rätten till asyl (helt åkej) men samtidigt då skulle stötta ett kommunistmöte 15:e september. Eller vad det nu var… trist att man inte kan antas stödja hbt-personer i Irak, utan att samtidigt vilja störta vår alliansregering. Min kritik riktas mot de som utför tortyren och morden, till Iraks regering och till migrationsverket. Inte till ”kapitalismen”.

 3. @Anders: tråkigt att det blev en partipolitisk aktion i ditt tycke. Jag håller med, kritiken bör riktas mot Migrationsverket, Iraks regering och den sittande regeringen i Sverige i form av att de har makt att påverka men inte gör det. Det ska dock inte bli en anledning till att ersätta nuvarande regering med en som uppenbarligen inte heller gjort något åt det. Trist när det blir politiskt skyttegravskrig av så här viktiga frågor.

 4. @Anders:
  Var med och gjorde aktionen. Vad var det för insamling som syftades till som innehöll ett möte 15/9 och till kapitalismen?

  Känner inte igen det och är nyfiken på om någon tog tillfället i akt.

  Artikeln som publicerades fokuserar inte på regeringen som en borgerlig allians, utan just som regering just nu med ansvar. Vi nämner också att handläggningen från Migrationsverket är lika illa regering efter regering.

  Kraven är också explicita när det gäller Migrationsverket, men problemet är att kraven har ställts i många år mot verket utan att de agerar. Då måste det vara regeringen som tar ansvar och ger nya politiska direktiv.

  /Claes

 5. @Micke: Du har förstås helt rätt, svenska regeringen ska också ha kritik för att man inte tar tag i problemet, speciellt som man har bra möjlighet att göra sig hörd som ordförandeland i EU också.

  @Claes Nyberg: Efter aktionen blev jag tilltalad av en man som jag sett där under hela demonstrationen. Han höll fram en broschyr med texten ”vi vill inte betala kapitalismens kris” och frågade om jag ville skriva på för 15:e september. Absolut inte, svarade jag och tänkte på broschyrens rubrik. Han vände om men sa surt att ”det handlar faktiskt om asylrätten”. Jag sa då att broschyren handlar ju om ”kapitalismens kris”, varpå han replikerade att det hänger ihop med asylrätten. Sen gick han.

  Jag sökte fakta om 15:e september och det är i stora drag en aktion mot högerregeringen och mot kapitalism, som genomförs på dagen för riksdagens öppnande. Man har ett program med ett antal punkter, där asylrätten är en punkt. Bakom står diverse vänster- och sosseförbund.

 6. @Anders: Aha, men då var det ju någon som inte var med och arrangerade manifestationen som gjorde den där insamlingen. Det händer nästan alltid när man ska göra saker på platser såsom Sergels Torg att andra smyger dit med diverse insamlingar.

  Tack för info! För det kan ju komma fler frågor som måste besvaras.

 7. Ska vi köra representationstanken så tycker jag att vi utvisar alla svenskar för Thomas Quick, Anders Eklund och Mattias Flink. Eller är det värre att suga på tår än att döda en massa människor på olika sätt?

  (Att ”gilla” sitt eget inlägg är för övrigt ungefär samma sak som att ensam skratta åt sina skämt.)

 8. Skillnaden är att det här är VÅRT land och det är VÅRA brottslingar som vi inte kan göra oss av med. Varför acceptera våldtäktsmän och mördare från utlandet? Invandrare från mellanöstern och Afrika är starkt överrepresenterade vid sexuella övergrepp i Sverige, vilket många unga naiva svenska tjejer uppleva. Hur ska man egentligen tänkt bekräfta att de här irakierna är homosexuella när de söker asyl? Ska alla som påstår sig vara homosexuella få stanna? Folk som du pratar om jämställdhet och tolerans samtidigt som ni vill importerar bruna folk med medeltidskultur. Ni lever i era segrerade rasrena medelklass-ghetton, samtidigt som ni ser ner på ”outbildade bönder” som inte är smarta nog att se det goda med massinvandringen. När Islam styr Sverige och svenskarna är i minoritet och man limmar ihop arslet på homosexuella här i Sverige som man gör i Irak och Iran så kommer du kanske ångra dig, men då är det redan försent. Jag råder dig att flytta till Rosengård och Rinkeby i några månader och vara öppen med din ”livsstil” så du får ett smakprov av Sveriges framtid.

 9. Om du verkligen hade stringens i din argumentation hade du sagt att du är för dödsstraff och att Eklund, Quick och Flink borde ha fått det. Då hade jag trott dig mer, och sett dig som en vuxen person. Nu ser jag en liten, rädd person som kanaliserar sin längtan efter att tillhöra något sammanhang genom att sälla sig till rasister, och sedan rationaliserar det med ogenomtänkta argument.

  Kom tillbaka när du tänkt igenom saker och ting lite mer.

  (FYI: jag är uppväxt i Skärholmen och Vårberg, och hängde mycket i Alby, Fittja och Norsborg som barn. Så nog har jag lite koll ändå. Frågan är: har du?)

  (PS. Frågan är retorisk. Klart du inte har. Du bor med största sannolikhet i någon av Stockholms förorter, eller i en mindre ort någonstans i Sverige. Typ Köping.)

 10. Om inte det var tydligt från förra svaret så är det din argumentation jag har problem med. Du är en hycklare. Som sagt, kom tillbaka när du samtidigt argumenterar för att döda Quick, Flink och andra [svenska] mördare så kan vi diskutera.

  Fram tills dess tänker jag inte lägga tid på att kolla på något du postar länkar till, eller argumentera med dig. Du är inte intresserad av en debatt, du är intresserad av att sprida ditt hat.

  Som sagt, du bor i Köping. Att själv bo i en småstad och hävda att man vet hur det är i ”Rinkeby och Rosengård” är ett skämt. Framför allt som de ligger i helt olika städer.

Kommentarer inaktiverade.