Enkät: Hur torkar du dig?

Polly på CuntStunts ställer frågan ”vikare eller skrynklare?”. Det handlar såklart om hur du gör med toapappret efter att du har bajsat: viker du det, skrynklar du det eller lindar du det rent av runt handen?

Det roliga är att jag för ett och ett halvt år sen ställde just frågan ”Vikare eller skrynklare?” efter att ha läst om att SCA har en expert på toapappersbeteende.

I kommentarerna till det inlägget dök följdfrågor upp: finns det någon skillnad mellan killar och tjejer i beteendet vikare/skrynklare/lindare? Det var då enkäten ”vikare eller skrynklare” föddes. Fram till idag har hundra personer svarat, och det är dags att samla in lite fler svar för att hjälpa Polly (och mig!) börja få klarhet i frågan. Nästa steg att att kolla på om det finns någon relation till ålder, inkomst, stads- vs landsortsbo och politisk övertygelse. Är beteendet rent av ett socialt arv från föräldrarna? (Experten på toapappersbeteende säger för övrigt att 60 procent av befolkningen är vikare.)

(Om du inte kan svara på enkäten beror det på att du redan svarat på den första gången den låg uppe)

[poll id=”2″]

Andras blogginlägg om , , , ,

9 reaktioner till “Enkät: Hur torkar du dig?”

 1. Kärlek tillbaka! Det här inlägget hade jag missat i dina arkiv, eller glömt, men det är ju faktiskt jätteviktigt! Så fiffigt med en enkät också, ska genast länka.

  Jag hyste också könsstereotypa fördomar som jag inte riktigt vågade säga högt. Men så när jag frågade min bror:
  Han: Jag viker.
  Jag: Det måste väl typ alla göra? Vem skrynklar egentligen?
  Han: Det är säkert killar.
  Jag: Men du viker ju.
  Han: Ja, men så är jag uppväxt med bara tjejer också. Jag sitter ju t.o.m ner och kissar.

  TACK för hjälpen!

 2. hörni båda två!
  om man alternerar då?
  inte har en tydlig toapappersagenda?

  skrynkla kan man göra när man ska torka kiss (bra för den ”invecklade” kvinnliga anatomin) och ”torrt” bajs. Men känns det som att man måste torka flera gånger är det självklart vikning som gäller.

  …som man frågar får man svar…

 3. Det är ju också lite så att det beror på om toarullen sitter fast på en hållare eller ej. Jag är lindare om toarullen är lös, det är mest praktiskt, men vikare annars liksom.

 4. Micke, vi borde nog ha ett alterneringsalternativ!

  Tack för tipset Hannah, jag ska nog prova att skrynkeltorka kiss nån gång. Det kanske är skonsammare mot huden just där?

 5. Men nu blir det ju klurigt. Om du ska göra en könsanalys av det hela alltså. För, eftersom jag är tillbaka på genusvetenskapen igen, definierar du kön. Är det ut efter det självupplevda, juridiska eller det kön du föddes till? Det kan ju vara viktigt i sammanhanget om du planerar kunna analysera resultatet. Kanske är det så att människor som upplever att de tillhöra ett annan kön än det de föddes till har ett annat beteende än de som föddes till ett kön som de fortfarande identifierar sig som?

  /finnen i röven

 6. Det finns ytterligare en skillnad! ”Duttare” eller ”dragare”?

  Enligt en forskare (tillika min föreläsare) på KTH så är merparten av svenska folket ”dragare”. När man utvecklar toapapper tittar man därför på slitstyrka med avseende fuktighetshalt.

  I Sverige måste det vara slitstarkare eftersom det måste hålla för alla ”drag” medan man i USA där merparten är ”duttare” kan man ha en lägre slitstyrka i pappret.

  …och det var mitt moment of brilliance… Tack för mig :)

 7. Jag älskar hur smarta ni är!

  Hannah, jag måste erkänna att jag endast tänkte på att torka nummer två och totalt glömde bort att tjejer faktiskt torkar sig efter nummer ett också (är inte nummer ett och två ganska bajsnödiga omskrivningar för kiss och bajs?)

  Linnea: jag tror inte jag är något annat än vikare oavsett hur pappret ser ut.

  Polly: jo, det här måste utvecklas.

  Jon & jkl: (det här är scenen där jag står med handen i kakburken och ni kommer in i köket efter att jag har sagt att jag inte ska ta några kakor). alltså, jo … umm.

  Karina: det där var nog det bästa du lärt dig på din utbildning. Gotta love din föreläsare.

 8. Du missade svarsalternativet ”Jag gör som Jan Myrdal”. Det sägs att han aldrig använder toapapper utan helt enkelt tvättar bort gucket med vatten. Jag skulle vilja veta hur han bär sej åt… Har han törhända en sån där toalett med inbygd dusch som jag bl.a sett i Egypten. Eller görar han runt med handen vid handfatet? Eller han han kanske en klassiks bidé? Jag undrar vad som sliter mest. Fast det beror väl på hur ofta man skiter…

Kommentarer inaktiverade.