Din åsikt är inte värd mycket

Jag har under en längre tid varit med i ett gäng olika ”internetpaneler” för att kolla vad de egentligen betalar för att få ställa frågor till konsumenter om produkter, reklamkampanjer och varumärken.

Catinét betalar i snitt 60 danska kronor i timmen, vilket är ungefär 75 svenska. Timpenningen döljs bakom poäng. 300 poäng för en halvtimmes frågeformulär låter som mycket mer än 30 danska kronor. Poängen måste spenderas i Catinéts webbshop, som har ett utbud med typiska storföretagsjulklappar. Ungefär lika upphetsande som att se daggmaskar ha sex, med andra ord. Exempel: visitkortshållare i aluminium, 18 minuters arbete. Juicepress i ”dansk design”: 15 timmars arbete.

IPSOS Access Panels kör också poängsystemet. De berättar inte hur många poäng varje undersökning ger, och betalar också i poäng. 530 poäng ger ett presentkort på 50 kronor på Åhléns eller IKEA, 990 ger ett dito på 100. Timpenningen är med största sannolikhet ungefär som Catinéts.

Sämst betalar ”Din Åsikt”. Där får du veta exakt hur många kronor varje undersökning ger, och du kan ta ut betalningen i presentcheckar från Stadium, McDonald’s, SF eller COOP.  Snittlönen ligger på cirka 45 kronor i timmen.

Betalar ingenting gör Toluna. Istället får du poäng som du kan växla in till lotter som ger dig chans att vinna i något slags månadsdragning. Men hey, du får 30 000 whopping poäng två och en halv timmars frågesvarande. Det ger dig 20 lotter i deras lotteri (där halva Europa ingår), eller ett presentkort på fem pund hos Amazon. Tar du presentkortet motsvarar det en timlön på 25 kronor. Salladsbaren kan slänga sig i väggen, när får vi se en facklig blockad av Toluna?

Andra bloggares inlägg om , , , , ,

8 reaktioner till “Din åsikt är inte värd mycket”

  1. Din Åsikt är verkligen uselt. SKriver att man får X kronor, säg 10kr för 15 min jobb, mitt i undersökningen kommer de fram till att den är fullbokad och man blir utkastad med noll kronor i ersättning. Eller som dom har börjat med nu, skriver att man får t.ex 3kr för 4min arbete, medans det i själva verket är 10 minuter arbete. Någon som har lyckats få ut några checkar?

  2. Finns det någon som är seriös då?
    Det tycks ju finns ett stort utrymme för en aktör som faktiskt skulle jobba seriöst med detta och inte bara vara ute efter sin egna profit.

  3. Din Åsikt betalade pengar direkt innan (via paypal), det var populärare då.
    Jag har försökt nu i 3 månader med att få tag på deras kundtjänst eftersom jag inte kommer vidare någonstans när jag försöker logga in där. Men ingen svarar.

  4. Jag har samlat ihop 800 sek på din åsikt men det verkar som att jag inte får nå presentkort . Har mailat flera gånger men ingen svarar. Det har nu gått 1 1/2 månad sedan jag ville ha ut pengarna.

  5. Jag tycker din Åsikt verkar vara BLUFF för ofta hänger sig undersökningarna och skriver man till dom får man inget svar så det är lika bra att lägga ner deras undersökningar

  6. Jag håller med dig, det är bara bluff och båg. Jag har inte kunnat loggat in på ett halvår. Trots att jag varje gång begärt mitt lösenord ifall jag glömt. Men varje gång har jag skrivit rätt bådee email och lösenord. Jag har kunnat logga in max fem gånger under ett helt år som medlem och har svarat på minst 20 enkäter. Inser nu att jag inte kommer få betalt för det. Tydligen så är jag för godtrogen i nätträsket. Önskar jag visste hur jag fick bort skiten från nätet innan de lurar för många.

Kommentarer inaktiverade.