Nya träningsskor

Om du för två år sen hade sagt till mig att Reebok skulle börja göra snygga kläder och skor så hade jag skrattat. Jag hade inte sett ett snyggt Reebok-plagg sen 80-talet. När World Class annonserade att vi som är instruktörer ska bli sponsrade av Reebok tänkte jag mest ”phew, halvspons!” (Halvspons innebär att man får några plagg och skor, men eftersom man inte väljer ut plaggen själv behöver man inte köra i dem).

Det visade sig att Reebok uppdaterat sig. Rejält. En av uppsättningarna, ett par löparshorts som går halvvägs ner på låret, med tillhörande linne och löparjacka är numera min favorit-outfit för Bodypump. Deras 80-talsinspirerade täckjacka är snygg och funkar utmärkt för Bodyjam-passen.

Reebok Premier Essentials Trainer

Men bäst var ändå skorna. Jag fick ett par som kallas ”Premier Essentials Trainer” och de satt som gjutna på mina ganska breda fötter med höga vrister. Mycket bekväma för både Bodypump som Bodycombat: de är stabila i sidled och lagom dämpade för inomhusträning. Jag brukar slita ut två-tre par träningsskor om året, och då kör jag ett par skor för Bodycombat/Bodypump (just nu dessa) och ett annat för Bodyjam (just nu en streetsko från Adidas).

Om du ska köpa nya skor för träning, tänk på det här:
– Rätt sko för rätt grej. Löparskor är avsedda för just löpning, alltså en framåtgående rörelse De funkar inte för till exempel Bodycombat eller andra typer av träning där man förflyttar sig i sidled och hoppar. Undantaget är Bodypump, där man står still.
– Dämpning är viktigt. Varje landning efter ett hopp belastar dina leder med upp till 6 gånger kroppsvikten.
– Skorna åldras. Även i garderoben. Materialet i skorna blir stummare med ålder, oavsett om de används eller inte. Tränar du regelbundet över året bör du byta skor varje år, tränar du sporadiskt skulle jag byta skor varannat år. Tänk på att skor som är på rea oftast legat i butiken i ett gäng månader, ibland över ett halvår, vilket gör att de kommer att hålla kortare tid.
– Basketskor lämpar sig ofta väldigt bra för träning, då de är stabila i sidled och dämpade för hopp.
– Funktion före form. Väljer du mellan två olika par, ta det bekvämaste paret, och inte det snyggaste.

3 reaktioner till “Nya träningsskor”

Kommentarer inaktiverade.