Bodypump-skolan del 5: utfall

I den sista (för denna gång) delen av Bodypump-skolan är det utfall som gäller. Utfall stärker framför allt ben och rumpa och återkommer i låt 1 (uppvärmning) och låt 7 (utfall).

I utfallen är rörelsen väldigt lik den vi gör när vi går ner på ett knä. Utfall kan utföras både med och utan vikt. Jag rekommenderar dig som är nybörjare på Bodypump att skippa stången de första gångerna och fokusera på att få in tekniken. Ibland använder vi lådan för utfall, i det fallet ska lådan vara på lägsta nivå (mer om lådan i Bodypump för nybörjare och andra) och hela främre foten ska vara på lådan.

Bodypump-teknik, utfall, översta läget: stå som på räls med en fot på varje skena. Främre benet har all vikt, bakre är till för balans. Främre knät är över fotleden, bakre hälen pekar mot taket.
Stå som på räls med en fot på varje skena. Främre benet har all vikt, bakre är till för balans. Främre knät är över fotleden, bakre hälen pekar mot taket.

Ställer du dig rätt (tillräckligt långt bak med bakre benet, och tillräckligt brett mellan fötterna) så är främre knät det du framför allt behöver hålla reda på för att få ett effektivt utfall: håll det knät helt still utan att pendla med det varken fram eller bak. Längst upp eller längst ner, knät är alltid kvar över fotleden.

Bodypump-teknik, utfall: längst ner är främre knät kvar över fotleden. Vikten är fortfarande på främre benet, framför allt på hälen. Överkroppen är aningens framåtlutad. Bakre hälen pekar fortfarande mot taket.
Längst ner är främre knät kvar över fotleden. Vikten är fortfarande på främre benet, framför allt på hälen. Överkroppen är aningens framåtlutad. Bakre hälen pekar fortfarande mot taket.

Tre saker att tänka på:
– Stå på tå på bakre foten. Låt hälen peka mot taket genom hela rörelsen, alltså även när du är högst upp.
– Håll främre knät helt still över fotleden genom hela rörelsen.
– Höften är neutral hela tiden. Om du hade två lyktor på höften skulle dessa lysa rakt fram hela tiden.

Det här är sista delen i denna omgång av Bodypump-skolan, och nu har jag gått igenom de mest grundläggande övningarna som alltid återkommer. Jag går gärna igenom tekniken i andra övningar om det finns ett intresse för det. Vill du ha mer?

3 reaktioner till “Bodypump-skolan del 5: utfall”

  1. Jag tycker Bodypumpskolan är jättebra! :) Jag är ingen nybörjare (har tränat BudoPump i ca ett halvår) och jag tycker det är jättebra att förfina sin teknik vilket man kan göra med hjälp av Bodypumpskolan. Jag ser gärna en fortsättning :D

Kommentarer inaktiverade.