Elitism, #flickjox och olyckliga omständigheter

När det pratas om elit i sociala medier blir jag alltid skeptisk. Så även igår, när jag läste Anna Nilssons ”Varför elitdebatten fortfarande behövs”. Jag avfärdade och började i huvudet snickra på ett blogginlägg som tog strid för poängen om att inte finns någon ”elit”. Sen började jag titta runt i mina cirklar och plötsligt såg jag lite av det Anna beskrev.

Det handlar om #flickjox, ett internskämt som blev spritt utanför den internkrets där det var roligt. Anna Raftsjö har gjort en liten Storify av delar av  diskussionen.

Det som är olyckligt med stundens hetta blandat med 140 tecken är att det lämnar mycket utrymme för tolkningar, framför allt om man som jag har en tendens att vara raljant. Mina tweets blev tolkade som att jag ville peka ut en syndabock, eller att jag höll upphovspersonerna för skämtet ansvariga. Det är jag uppriktigt ledsen för, det har aldrig varit min mening.

Problemet är inte #flickjox, i alla fall inte ursprungligen. Problemet uppstod när skämtet började leva ett eget liv i publika forum (som Twitter ändå är), kombinerat med att det var just ett internskämt och därmed pratades om av människor som har klout inom området det skämtas om, kombinerat med att folk utanför den interna kretsen började utveckla skämtet till att handla lite mer om att folk inte fattade att #flickjox inte var på allvar. Bara det att direkta frågor om #flickjox bemöttes av tystnad eller undvikande svar är ett tecken på att något är konstigt.

Det handlar om kontext och olyckliga kombinationer.

Att säga exakt när skämtet gick från att vara roligt till att bli elakt är som att säga exakt när en trådstump blir ett snöre eller som att specificera exakt hur många snöflingor som krävs innan det blir en snöboll. När jag läser Nikkes förklaring kring #flickjox så ser jag den varma internhumorn i det. Jag ser den gemensamma storytellingen, det är som en kul pjäs som utspelas inför en införstådd publik. Jag ser också att om det här vore det enda jag visste om #flickjox, så skulle jag vara en av de mest militanta försvararna av skämtet (och här blir jag än mer fascinerad av @jockes ödmjuka hållning där han försöker förstå, jag hade snarare avfärdat och tyckt att kritiken var ytterst fånig). Men det är inte det #flickjox jag såg i mitt flöde.

Det jag såg i mitt flöde var storytelling som börjat utspelas inför en publik som inte förstod skämtet, och där det blev en poäng just att folk inte förstod. Istället för att förklara när folk ställde frågor bemötte man dem med tystnad. Kanske var det för som en revanschlusta, att man själv gått på skämtet och ville att andra också skulle göra det. Kanske var det för att man inte ville vara den tråkiga typen som förstör skämtet genom att avslöja det. Kort sagt: istället för att handla om metahumor började det handla om exklusion.

Det hela var en drift med hur inbjudningar till Google+ funkar. En viktig poäng i det här fallet är att Google+ skapat en osäkerhet i sociala medier sedan lansering. Jag har full förståelse för att de och andra liknande tjänster väljer att bjuda in personer med klout1 först, av många anledningar. Jag ser också att det i sig skapar en viss separation i nätverken: de som har tillgång och de som inte har. Ofta är det samma personer som får först, också av anledningar som jag ser som uppenbara och självklara. Det gör delvis att systemet reproducerar sig självt: idag är information värdefull – att ha klout och få tidig tillgång till information ger mer klout och än mer tillgång till information.

Det skapar också en känsla av utanförskap hos dem som inte har tillgång. Ansvaret för den känslan ligger helt och hållet hos dem som har den. Men om man skapar den i någon annan med ett skämt så håller jag i alla fall skämtaren delvis ansvarig. Det är det #flickjox jag såg. Det hade genomgått en crowdsourcad transformation och blivit något mystiskt som ingen ville berätta om. Samtidigt pratade skaparna av internskämtet vidare (återigen – ingen skugga på dem, de hade inte sett transformationen, de spelade fortfarande pjäsen inför en införstådd publik) och gav skämtet liv och klout. Det är här det blev ett ”vi” och ”ni”. Det är här elitismen började synas för mig: ”Om ni inte fattar så tänker inte vi förklara”

Sen kan man argumentera ”du ska inte tro allt du läser och hör på internet” och ”bli mer kritisk”. Det är för mig hål i huvudet att höra de argumenten från folk som varit med och drivit #flickjox framåt – det är som att säga ”du ska inte tro på allt jag säger, för ibland kommer jag att medvetet ljuga”.

Det #flickjox jag såg bestod av personer med tung klout inom sociala medier i en pjäs med många andra hangarounds. En pjäs som handlade om något nytt och stort – och viktigt med tanke på att det pratades så mycket att det blev ett trending topic (och därmed nådde ytterligare en större publik). Det fanns sedan tidigare en osäkerhet hos alla som ännu inte fått tillgång till Google+. Publiken, som bestod av många av ”de som inte har” fick (inga) svar från hangarounds, som gjort en egen tolkning av manus och poäng. En tolkning där publikens osäkerhet kring huruvida det var på riktigt var en viktig del av pjäsen och storytellingen. Jag kan tycka att man måste kunna skratta åt sig själv, men jag tycker att det är lite magstarkt att skämta med personers osäkerhet och sen kräva att de ska skratta åt skämtet de inte förstod från början.

Återigen – jag tycker inte att någon direkt skugga faller över upphovspersonerna. Jag är inte heller intresserad av att peka ut någon/några syndabockar. Jag ser vilka olyckliga omständigheter som ledde till det här. Jag ser att ingen (eller väldigt få) hade intentionen att vara elaka, men resultatet blev ändå ett ganska elakt skämt. Det som är intressant är att de flesta som reagerade negativt inte tillhör dem som har mest klout. Bara det i sig säger en del.

Jag är mest glad över att jag inte hängde på #flickjox, för det hade kostat mig mycket förtroende bland mina följare, och det är något jag jobbat hårt på att bygga upp.

Relaterat är även Mia Ankawalls analys om mekanismen bakom reaktionerna och Davids sammanfattning. Se även @jockes videoursäkt. Även Malin Crona har tankar kring #flickjox

1 Klout är namnet på en tjänst, klout.com, som enligt sina egna kriterier mäter en persons inflytande i sociala medier. Namnet kommer från ”clout” som betyder just ”(politiskt) inflytande” på engelska. Jag gillar stavningen med k eftersom den känns svenskare.

22 reaktioner till “Elitism, #flickjox och olyckliga omständigheter”

  1. Hej, vad menar du med: 
    ” Det som är intres­sant är att de flesta som rea­ge­rade nega­tivt inte till­hör dem som har mest klout. Bara det i sig säger en del.”

    ?
    mvh
    /@javaHelena:twitter 

  2. Jag tycker #flickjox är en perfekt satir. Och då är jag en sån som nästan aldrig blir RT:ad, min klout ligger i nivå med ”Who?! Really?!!” och jag har inte fått inbjudan till wave än. 

  3. Bra artikel, även om jag inte helt håller med.
    Mina tre tankar om det hela:
    De bästa skämtet är lite elaka.
    Det verkar vara en fokkdjukdom i Sverige att bli kränkt.
    I allt det här finns det ett sällan givet tillfälle för en ärlig självrannsakan. Oavsett om man känner sig lurad, medspelare eller skapare av skämtet.

  4. Att de med mest ”klout” inom sociala medier är de som mest försvarat skämtet (ett inifrån-perspektiv). Bland dem som reagerat negativt finns en hög andel personer som har klout inom andra områden, men inte inom sociala medier.

  5. Jag ser vad du menar. Problemet är att du tar dig tolkningsföreträde på vad som är roligt. Det får du göra när skämtet är på din bekostnad. Du får inte göra det när skämtet är på andras bekostnad. Där har inte du tolkningsföreträde.
    Sen håller jag med om att det finns utrymme för självrannsakan hos alla inblandade. Jag hoppas att den inställningen syns i inlägget.

  6. Det här var riktigt snyggt formulerat! Hatten av, eller hur man nu säger. Det här borde alla som funderar på #flickjox läsa. Och tackar för omnämnandet!

    Sitter just och funderar över om inte Google+eran kommer att innebära en annan form av kontextmedvetenhet, utifrån hur strukturen på hela det bygget är upplagt. Allt baserar sig på att man måste göra medvetna val av läsekrets men också forum. Arkitekturen är en komplex sak som jag ser att främst de som är digitalt tekniskt duktiga stupar på. DET är intressant. Däremot så verkar ”vanligt” folk som inte är kodvana att kunna ta sig an det hela lättare. Man har utgått från kommunikation och inte teknisk begränsning. Tror G+ har uppgraderat Internet helt enkelt. Det här sammantaget med #flickjox-skämtet kommer att göra att en del av konsulterna inom SoMe kommer att få det svettigt under några dagar, eller veckor. Tror jag.

    Helt plötsligt så kan vi inte längre säga att ”du fattar inte teknik så du är utanför” utan nu är det mer ”hur formar vi tekniken för att inkludera kommunikativa spelregler?”, och där har vi tröskeln för när allmänheten kliver in på allvar i sammanhanget.

    #flickjox-gänget? Ja.. de behöver lyssna mycket nu framöver. Främst.

  7. Intressant hur ”someone was mean on the Internet” är så likt ”someone is wrong on the Internet”.

  8.  Tack för att du beskrivit din egen utvecklingsprocess i och kring saken på ett bra sätt. Men, jag tycker nog att alltför många saknar förmågan att kunna skratta åt sig själv och gärna vill lägga ansvaret för sina tolkningsvårigheter hos andra, som i tid och otid förväntas tänka sig för så att de inte trampar de lättstötta på tårna.  Själv undrar jag om inte ordet #flickjox bidragit till att känsliga feminister läst in och tagit mer illa vid sig än vad skämtet i sig egentligen handlade om.  Poeten Kahlil Gibran har i sin vishet skrivit att den som vill avsätta en despot måste börja med att riva den tron som man byggt åt denne i sitt eget inre. Däri ligger att man själv har ett ansvar att vårda sin egen reaktion i det spel som pågår människor emellan. Här tycker jag att Joakim och Deeped gjort vad man kan begära för att förklara och ta ansvar för sin del i utvecklingen. Väntar mig nu att de andra ska ta ansvar för sin del i det som hänt och se att man på ömse håll kan ha lärt sig något om sig själva av värde för framtiden.
    //farmorgun

  9. Det jag tar med mig från den här bloggposten är att du blev arg för att du inte fick vara med och leka med vad som verkade vara en fantastisk ny leksak. Jag ser framför mig en bild på en arg pojke i en sandlåda som med tårar i ögonen stirrar argt på en annan grupp pojkar som inte vill låna ut sin nya fina brandbil (som egentligen är en vedklabb som de målat röd och bara låtsas som att det är världens coolaste brandbil).

  10. Då tycker jag att du ska läsa om det. Jag förstod vad #flickjox var, jag känner de inblandade som skapade det och jag kände mig inte alls utanför eftersom jag var införstådd. Däremot är det en intressant projektion du gör i ditt antagande.

  11.  I love your blog so much, and there are just some differences with others’. Hope there will be more wonderful things in your blog. Happy every day!

Kommentarer inaktiverade.