Anmärkningsvärt 14 september 2011

 1. Iranian Gays Coming Out on Facebook :: EDGE New England
  – HOMOSEXUALITET, IRAN Ett briljant sätt att fredligt motarbeta Iranska regimens sharialagar och behandling av homosexuella: Facebook. 
 2. The Internet Of Things (Infographic) | Free and Useful Online Resources for Designers and Developers
  – INFOGRAFIK, INTERNET Snygg visualisering över utvecklingen av ”internet of things”. Jag visste inte att Sega Dreamcast var den första uppkopplade tevespelskonsollen, och inte heller att BMW var de första som gjorde en uppkopplad bil. 
 3. Court Approves Lawsuit Against Toyota Over Cyberstalking Ad Stunt | Threat Level | Wired.com
  – TOYOTA, INTERAKTIVA KAMPANJER Toyota och Saatchi&Saatchi behöver lära sig att bara för att det är väl genomfört behöver det inte vara bra. Det här är fullständigt idiotiskt på så många plan, och jag hoppas att kvinnan viner. 
 4. The End of Social Media 1.0 Brian Solis
  – SOCIALA MEDIER Det här inlägget av Brian Solis får mig att tänka på Alexandras text som jag skrev om här http://arkiv.kazarnowicz.se/professionellt/sociala-medier/facebook-fas-2/Just citatet att bara för att du lägger till dela-knappar på din sajt gör inte att ditt innehåll automatiskt blir något folk vill dela är essensen. Och att det inte bara handlar om kampanjer och smarta virala stunts. 
 5. Student Runs Secret Banned Books Library From Locker | Care2 Causes
  – CENSUR, RELIGION Det här är helt sjukt. En katolsk skola har bannlyst böcker som Orwells ”Djurfarmen” och en student har därför startat ”svartulåning” från sitt skåp. Religiösa skolor bör inte finansieras av offentliga medel. 
 6. São Paulo: A City Without Ads | Adbusters Culturejammer Headquarters
  – REKLAM Saker jag inte visste: att São Paolo har bannlyst utomhusreklam. Intressant i dagar när SL inför mer rörlig reklam i svenska tunnelbanesystemet. 
 7. With Blendr app, find a date nearby – latimes.com
  – IPHONE, DEJTING Nu finns Grindr för straighta. Appen heter Blendr och är så klart packad i en mer asexuell förpackning. 
 8. Women compete better when they are in teams, research finds | World news | The Observer
  – JÄMSTÄLLDHET Det är intressant att kvinnor gör bättre ifrån sig i lag, men jag är övertygad om att det handlar till stor del om miljö snarare än arv. 
 9. 3 PR-related infographics worth checking out | Articles
  – PR, SOCIALA MEDIER 3 bitar infografik samtliga relaterade till PR och sociala medier. Jag gillar framför allt den om Nestlé, Dominos och United Airlines kriser och analysen av hur bristen på respons var sämre för varumärket. 
 10. Internet of Yesterday & Today: 1996 vs. 2011 [INFOGRAPHIC]
  – INTERNET, HISTORIA Det finns inget riktigt nytt här, men det är intressant att se hur Internet har utvecklats och växt på 15 år. 
 11. Spola jätteräkan – Ledare – Expressen.se
  – MILJÖ, MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Isobel skriver skarpt som alltid: här är anledningarna för att skippa jätteräkor, gambas och allt vad de heter. Glöm inte att skippa dem när du beställer sushi! 
 12. The speed and density of language
  – SPRÅK, INFORMATION Det här var riktigt intressant: informationstätheten i språk är relativ till hastigheten språket talas i, så en minuts tal på olika språk förmedlar ungefär samma mängd information. (hat tip @filip) 
 13. Varför vi startade Twitterkontot SLkundservice och vad vi lärt oss | Jack Werner – En Blogg om Internet | Nyheter24
  – SL, TWITTER Precis min fråga. Jag ser utifrån ett egoistiskt perspektiv stor nytta av att SL skulle finnas på Twitter – det är en kanal jag behärskar och använder frekvent. Men ser jag till det större hela så är det 40 000 svenskar som Twittrar. Även om det vore 40 000 stockholmare så skulle jag ställa mig frågan om det inte finns bättre saker att fokusera på än Twitter för SL:s kundservice (och då är jag ändå en av dem som ofta är missnöjd med SL:s informationshantering) 
 14. Isobels text och verkstad: Jag vill inte vara sån här
  – Personligt och läsvärt av Isobel om att pendla mellan himmel och helvete. Jag tycker så himla mycket om så här nakna och uppriktiga texter. 
 15. Forskare lurar hjärnan in i barbiedocka – forskning.se
  – VERKLIGHETSUPPFATTNING Det här är coolt: vår uppfattning av storlekar är beroende av vår egen kroppsstorlek. När forskare lurat in hjärnan i en mindre kropp (hur sker det för övrigt? vore häftigt att veta) påverkas också personens storleksuppfattning. 
 16. An entrepreneur’s time versus an employee’s time – TNW Entrepreneur
  – TID Intressant om tid och deltagande i konferens för anställd vs egenföretagare. 
 17. ”Barn är ingen mänsklig rättighet” | Barn och Unga | SvD
  – BIOLOGI Jag tycke inte att det här är ”nyanserat”, jag tycker att hon projicerar en massa andra problem på det faktum att hon kom till med insemination. Trist att ämnet inte problematiseras på ett bättre sätt. 
 18. Språkets farligaste begrepp – DN.SE
  – PSYKOLOGI Det här är väldigt läsvärt om ”vi och dom” och grupptilhörighet, hur kraftfullt det är och hur farligt det kan vara. 
 19. Pheromones, body care products, and sexual attraction: Don’t believe the hype. – By Randi Hutter Epstein – Slate Magazine
  – Mycket läsvärt om feromoner hos människor och varför den teorin med största sannolikhet inte stämmer. 
 20. Tro, hopp och kärlek. – Lisa Magnusson | Rodeo Magazine
  – SAMTIDSSPANING, SAMHÄLLE Lisa Magnusson lyckas göra en riktigt bra samtidsspaning om människors behov av mening och politiseringen av kärleks- och sexliv.