Anmärkningsvärt 11 januari

 1. Skånemejerier blir franskt – Sydsvenskan
  Jag förstår inte riktigt upprördheten i kommentarerna. Det är i min värld oändligt mycket bättre att ett franskt bolag köper Skånemejerier och ger dem möjlighet att fortsätta verka, än att Arla med sina maffialiknande metoder får dem att gå i konkurs för att sedan plocka russinen ur kakan.
 2. DN kör rewrite på blogginlägg utan erkännande
  Det här är pikant. @kullin gör mig uppmärksam på att Charlotte Hågård på DN gör en rewrite på ett blogginlägg utan att ge blogginlägget i fråga ett erkännande (artikeln i DN och blogginlägget som är förlaga) Det är riktigt dålig netikett och att det upptäcks visar på hur svårt det är att komma undan med att vara oärlig idag.I min värld hade det varit okej med omskrivningen så länge man länkat till originalet, med tanke på att Charlotte Hågård också broderat ut med egna råd. Som det är nu är det bara pinsamt för Dagens Nyheter.
 3. Svenskt paradis för vårdkapitalisterna
  Isobel Hadley-Kamptz är ofta briljant, så även här: om det vansinniga i att tillåta riskkapitalister bedriva privat vård i Sverige. Jag är liberal, men ser ett enormt problem med företag som Carema.Isobels förmåga att se förbi budbäraren/avsändaren i politiska frågor och istället se budskapet är något som det behövs mer av i Sverige. En moderat kritiserar sällan eller aldrig Allians-budskap på samma sätt som en socialdemokrat inte kritiserar Socialdemokraternas budskap. Hade fler politiker varit som Isobel så hade politiken varit kul och sexig istället för hopplös (bokstavligen, jag känner inget hopp alls för politiker).
 4. Läs på! Världen har förändrats – DN.SE
  Hans Rosling är en person jag beundrar väldigt mycket. Han lyckas på ett mycket avväpnande sätt sprida kunskap om hur bra globaliseringen är för hela världen, och här skriver han om hur det är dags att avskaffa terminologin “i-länder” och “u-länder”. Viktig och allmänbildande läsning!
 5. När ska det röda rinna av kulturens fana? – DN.SE
  Måste man vara vänster för att vara kulturell? Jag älskar hur Bengt Ohlsson ifrågasätter värderingar från 70-talet som hålls för sanna idag, utan att det egentligen finns någon grund för dem. Det bästa jag läst om det svenska politiska landskapet i år, och även om året är ungt så vågar jag påstå att den här texten kommer att stå sig som topp 3 framåt slutet på året. Dock att Lisa Magnussons krönika i Metro tar lite udden av Bengt Ohlssons text, och ger också den bästa sammanfattningen av svensk politisk debatt ever: ”Svensk politik är att välja lag en gång för alla, och sedan framhärda I att det laget är överlägset oavsett vad som faktiskt sker på den politiska planen.”
 6. Demokratin som mentalitet – DN.SE
  Det här är sanslöst bra om demokrati och diktatur, och hur diktatur inte är ett mål utan ett medel – ett medel som både du och jag och alla andra “demokrater” riskerar att ta till.