Saker som utmanar min zen-ness, 2: Chiquitas mördarbananer

« Del 1: Goda människor som Anton Abele

En sak jag har svårt att ta med ro och bara skaka av mig är Chiquitabananer. Varje gång jag går in i random Pressbyrån-butik blir jag irriterad. Pressbyrån har nämligen bara Chiquita-bananer. För dig som inte orkar läsa på är en kort sammanfattning: Chiquita odlar bananer med bekämpningsmedel som skadar hälsan på dem som arbetar med odling och skörd, och Chiquita är inte ett dugg intresserade av att förbättra några som helst villkor för bananarbetarna. Däremot kan de tänka sig att betala för att skjuta av arbetare som är obekväma.

Anyhow, det är inte det som mest utmanar min zen-ness. De som utmanar min zen-ness är personer som tar bort klistermärket på Krav-märkta bananer för att få dem till samma pris som mördarbananer. Det är en sak att aktivt välja att köpa bananer som sparar en tia till det fascila priset av lite cancer och några missbildningar hos fattiga bananarbetare. Men att ta bort klistermärkena för att få de godare bananerna till det lägre priset är så lågt att de som gör det borde bitchslappas medvetslösa. Och det är alltså anledningen till att många butiker börjat plastförpacka Krav-bananerna. Stölderna alltså, inte att tjuvarna bitchslappas medvetslösa.

En stjärna till Coop, som bara har Krav-märkta bananer i sina butiker numera.

(Både Opassande och Bobby har dattat mig med ”Saker jag inte tänker ge en chans”, en dattning som jag antar på mitt eget sätt.)

Andra bloggar om: , , ,

13 reaktioner till “Saker som utmanar min zen-ness, 2: Chiquitas mördarbananer”

 1. Jag köpte ”mördarbananer” på min lokala Coop Nära i förmiddags. Vad jag vet var de inte KRAV-märkta.

  Min policy för bananer är att köpa de som är finast – inte för gröna, inte för prickiga. Ibland blir det Chiquita och ibland KRAV. Idag var Chiquitas klargula, medan de påsförpackade hade fått en tråkig grå ton (vilket kanske är en naturlig följd av ett obesprutat liv i påse).

 2. Jo. Jag fattar inte att de har mage. Som sagt, bitchslappas medvetslösa är det minsta de förtjänar. Och kanske några år på Chiquitas bananplantager.

 3. Jag har nu mailat Coop för att reda ut det där. Jag håller med om att kvaliten är viktig, men jag känner att jag hellre tar en Brämhults-jos än en mördarbanan ifall KRAV-bananerna inte faller mig i smaken.

 4. Vore det elakt av mig att hoppas att dina eventuella barn drabbas av missbildningar liknande de bananarbetarnas barn kan få? Ja, det vore det. Istället önskar jag du får elakartad cancer, ungefär som många bananarbetare. Jag menar, om livet ändå ska regissera sig så kan det lika gärna falla ut så.

  Nu kommer jag visserligen inte få reda på det ifall du får cancer, men jag hoppas!

 5. Jaha, och jag som trodde att bonker inte tänkte handla mer på Coop eftersom matpe i en tidigare kommentar meddelade att Coop visst hade mördarbananer!

  Där ser man vad olika man kan uppfatta en kommentar :-)

 6. Hrm. Du kanske har rätt, och då betyder det att jag är ”Mr Glaset-är-halvtomt”. Om så är fallet gör jag en full pudel: tar tillbaka allt och ber om ursäkt. Mea culpa.

 7. Glaset var halvtomt.

  Min erfarenhet av krav-odlat: dålig kvalitet och dyrt.

  Min erfarenhet av Chiquita-bananer: bra kvalitet och billigt.

  Som konsument är det inte mycket till val eller hur? Billigt och bra eller dåligt och dyrt. Jag är inte jättesugen att skriva en utilitaristisk shoppinglista heller, det kan ta lite väl lång tid att göra sina inköp då.

  Om krösusen inom mig och mina smaklökars uppenbart dåliga omdöme gör mig förtjänt av en släng cancer får stå för dig.

  Vill i alla fall tacka för ursäkten även om den kom av fel anledning. Känns inte särskilt framåtsträvande att önska cancer och död till alla oliktänkare.

 8. Okej, KRAV-bananer finns i bra kvalitet också. Men det är inte det det gäller. Jag önskar inte död till oliktänkande. Jag önskar att personer får ta konsekvenserna av sitt handlande. Bananer är inte livsnödvändiga för någon i Sverige. Man kan lätt välja bort bananer. När man är medveten om vad bananföretagen gör och ändå shoppar bananer (och medvetet shoppar mördar-bananer) så tycker jag att det vore enormt poetiskt om man drabbades av samma cancerformer som är vanliga bland bananarbetare. Eller kanske lite sterilitet, bara.

 9. Med tanke på hur många mördarbananer jag äter varje dag är det inte alls omöjligt att jag får i mig en mindre överdos av konserveringsgift förr eller senare. Jag lovar att höra av mig om/när jag diagnosticeras.

  Såg förresten att Hemköp börjat sälja KRAV-märkta Chiquita-bananer. Din tanke om det?

 10. Jag kollade och insåg att du har rätt. Jag gissar att Chiquita insett att de riskerar en rörelse mot sig med tanke på miljö- och rättvisemedvetenheten hos folk. Jag gissar att majoriteten av deras odlingar inte är kravmärkta. Hur som helst kommer jag gärna köpa deras KRAV-märkta bananer, men aldrig deras vanliga.

Kommentarer inaktiverade.