Riktiga män sminkar sig (fortfarande) inte

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen. Den största konkreta personliga vinning jag har haft av att Sverige är så progressivt när det gäller jämställdhet är att jag har fått tillgång till hudvård och make-up på ett sätt som tidigare bara varit förbehållet tjejer.

Nu kan visserligen killar använda sig av precis samma produkter som tjejer gör, eftersom ”manlig” och ”kvinnlig” inte är en hudtyp, men doftsättningen av de kvinnliga produkterna är ofta påfallande feminin, något som inte faller mig i smaken. Jag skulle kunna använda Chanel no 5 som parfym också, men jag föredrar Narisco Rodriguez for Him. När det gäller smink finns en annan anledning än doften: sminkprodukter riktade mot en manlig målgrupp är väldigt diskret färgade och lättare att applicera. Det är helt enkelt mycket svårare att se ut som en förstagångstransa som sminkat sig i en berg- och dalbana.

Något som är intressant, och framför allt extremt roligt, är att betrakta hur tillverkare, återförsäljare och konsumenter vänder ut och in på sig för att inte kalla ”smink för män” för ”smink för män”. Nu är jag all for paketering och image, men nånstans blir det fånigt när ”herrkosmetik” blir ”NK Manlig Depå”. Andra exempel:
– Jean Paul Gaultier har ett läppstift för män. Från början hette det ”Jean Paul Gaultier Tout Beau Sneaky Kiss”. Numera heter det Gaultier Monsieur Lip Balm.
– Gents.se har inte herrkosmetika. Deras concealers återfinns under ”hudproblem”.
– Sephora, en av de största kosmetikakedjorna i USA, kallar herrsmink för ”complexion enhancers” (”Hey dude, what the fuck, are you wearing make-up?” ”No, dude, I’m just wearing complexion enhancers”)

Hur som helst är herrkosmetik jämställdhetens motsvarithet till Big Mac Index, i alla fall i västvärlden. I Dublin kan du köpa typ Biotherm Homme och någon mer produktserie på Dublins motsvarihet till NK = Sverige för 8-10 år sen. I Kalifornien hade de flesta större varuhus Biotherm Homme, ZIRH, Clarin’s och LAB Series for Men. Sverige anno 2004.

Sist jag gjorde en inventering av mina hudvårdsprodukter var för drygt arton månader sen. Fredrik (som låg bakom numera avsomnade Dyslebisk) påminde mig om att det är dags igen. Det är ungefär som ”Ring så spelar vi”, fast det är mer ”Säg till så bloggar vi”. Här är produkterna som numera ingår i min grooming-procedur:

Ole Henriksen Invigorating Night Gel
Ole Henriksen Invigorating Night Gel är en ny favorit. Den innehåller AHA-syror som har en svagt exfolierande effekt. Redan efter ett par nätter märkte jag skillnad. Jag kompletterar med en fuktkräm, och använder den varje natt. 725:- på Grooming Store

Shiseido Men Hydrating Lotion
Shiseido Men Hydrating Lotion (fancy namn för ansiktsvatten) är en basprodukt jag alltid använder. Att låta huden torka efter rengöring/rakning och sen ha på lite ansiktsvatten drygar ut de andra produkterna. Används i samband med alla andra hudvårdsprodukter. Omkring 250:- på Åhléns City.

Anthony Logistics Deep Cleansing Clay
Anthony Logistics Deep Pore Cleansing Clay är en ny favorit. Jämfört med den förra produkten, California Norths Grapeseed Clay Mask, är Anthony Logistics mer lättflytande och därmed lättare att applicera, drygare och doftar bättre. Jag använder den ungefär var fjärde dag. 15 dollar på Macy’s (eller 309 kronor på Eleven.se)

Decléor Clean Skin Scrub
Decléor har tidigare varit en stor favorit, men är på väg mot utvisningsbåset av två anledningar: dels har deras svenska agent fått för sig att Decléor inte ska säljas över nätet, dels har de slagit ihop flera produkter för att ”förenkla”. 80-talet ringde och ville ha tillbaka sitt Wash’n’Go shampo-och-balsam-i-ett, men Decléor hann inte svara. Den här rengöringen är en hopslagning av deras ansikts-scrub och dagliga rengöring. Jag var skeptisk mot att använda den här ganska grova peelingen varje morgon och kväll. Den funkar dock, men denb kräver att man är väldigt försiktig och totalt undviker regionen kring ögonen. Till nästa gång kommer jag byta ut den här. 30 dollar på Macy’s.

Shiseido Men Moisturizing Emulsion
Shiseido Men Moisturizing Emulsion är framför allt en grymt bra förpackning för gymväskan. Den är hård, vilket gör att jag kan lägga ner den utan att behöva oroa mig för att den ska klämmas och rinna ut. Fuktkrämen är väldigt lättflytande och helt okej som en efter-duscehn-efter-gymmet-återfuktare, eller som ett komplement till andra hudvårdsprodukter. Shiseido verkar för övrigt vara ett annat märke som inte får säljas online i Sverige. Jag undrar om det är samma (fantasilösa) generalagent, eller om skönhetsprodukter generellt kräver korkade personer? 100 ml, omkring 450:- på Åhléns City.

Decleor Eye Contour Energizer
Eye Contour Energizer är en annan av Decléors nya produkter, och kanske den enda (förutom oljan) som jag är kompis med. Till skillnad från sin föregångare är förpackningen större och otympligare, och förmodligen svårare att tömma helt och hållet. Den är också något mer lättflytande, och har en annan doft. Den känns också svalare när jag applicerar den, vilket jag gillar. 35 dollar på Macy’s.

Gaultier Monsieur Mascara
Jean Paul Gaultier Monsieur Brow Groomer är en förvirrande produkt. Enligt de flesta onlineförsäljare ska den vara ofärgad (min är svagt pigmenterad), och både förpacknignen och borsten är förvillande lik mascara. Den kan säkert användas för att hålla buskiga ögonbryn i schack (eller så använder man en trimmer för att hålla dem obuskiga?), men jag använder den som mascara. Den svaga pigmenteringen gör att skillnaden mer anas än syns. Lite mer sug i blicken, helt enkelt. Nånstans mellan 250 och 300 på NK Herrkosmetik Manlig Depå.

Recipe for Men Concealer
Concealer är en produkt som, näst efter rengöring och fuktkräm, borde vara det viktigaste i en basuppsättning hudvård. Den döljer inte finnar och blemmor helt, men den gör dem mindre framträdande, och syns inte alls 169:- hos Grooming Store.

4VOO Face & Body Bronzer
4VOO Face & Body Bronzer har ett förvirrande namn, men grymt bra resultat. Hudtonen blir aningens brunare, aningens jämnare utan att man riktigt kan sätta fingret på det. Ungefär som Gaultiers mascara. Fördelen med den här är att man tar en liten mängd bronzer och blandar med den vanliga fuktkrämen: snabbt och enkelt. 498:- både på Grooming Store och på Eleven.se

Andras blogginlägg om , , , , , , , ,

10 reaktioner till “Riktiga män sminkar sig (fortfarande) inte”

 1. Speglas den ökade acceptansen för killsmink och grooming av att det blivit mindre press på tjejerna att hålla på med sånt? Annars är det ju inte någon riktig jämställdhet.

  Jag vill också veta hur groomingmotståndet ter sig, både bland bögar och andra (är av vitt skilda skäl minimalist på detta område).

 2. Tusen tack för de grymma tipsen på produkter! Och jag tror faktiskt att det har med att göra att kill-killar inte skulle köpa en produkt som inte hade ett extremt maskulint namn.. för SMINK kan man ju inte köpa!!

 3. Jaha, tack för den grooming-ångesten! Jag som tycker jag känner mig duktig när jag nån gång i veckan slänger på ansiktskräm (för MÄN) eller smörjer in hela mig i lotion-med-lätt-brun-utan-sol-effekt (inte en ”mansprodukt”, så man luktar nåt blommigt ett tag). Så kommer du och slänger mig i underläge igen. Din niding.

 4. jaha… decleore ??? hur tänker du nu min vän ;) hursom det som är viktigt att tänka på när det gäller hudvård är att använda produkter som låter din hud andas. Ett förslag kan vara en dagcreme från Kerstin Florian som heter Rejuvenating Ceramide AHA creme. Den innehåller fruktsyra ( aha ) som inte bara tillför fukt utan även peelar huden mjukt. Den täpper inte till utan öppnar huden. Att arbeta med produkter ( som du redan gör ) som innehåller aha är väldigt klokt när man tränar så mycket som du gör. Ahan möjliggör huden att andas och transportera bort svett genom porerna och inte stanna kvar. Jag ska ta med prov nästa gång vi ses får du känna på hudvård i världsklass. Med vänliga hälsningar W

 5. Måste tipsa om hqhair.com och lookfantastic.com, de har många märken online som inte säljs i Sverige och öht gigantiskt utbud, bra priser och snabba, säkra leveranser. I varje fall HQhair har en egen svdelning för män också.

 6. @Malte: det vet jag inte, om kraven på tjejerna minskat. Jag hävdar inte att vi är helt jämställda, men vi är ett av världens mest progressiva länder på området. Det skulle vara intressant att läsa om killars inställning till smink i öppenhjärtiga intervjuer (och inte ”Metro ställer snabbfrågor på stan”)

  @Tommy: Jag blir glad att du gillade det. Det kommer mera när jag hittar nya grejer.

  @Anitha: Bra tips! Danke!

  @Calle: haha. Det är inte meningen att ge någon ångest. Mer … tips, ifall man nu vill gå den vägen.

  @Wilhelm: mäh! Jag har hört det där länge. Give us! Jag tror absolut på Kerstin Florian, en av mina absolut bästa vänner jobbar där (och skvätter awesome all over the place, har jag hört)

  @Globetrotter: men … men … det torkar ju ut. Fukt! Det är det bästa du kan göra för att förebygga rynkor. Fast det är klart, alla tycker inte att rynkfritt = fint.

  @Helena S: Två bra tips till. Tack!

 7. Pingback: trollhare
 8. varför skulle det vara fel att använda smink som kille?
  jag själv tycker att det är grymt snyggt när killar använder foundation, kajal och mascara mm.
  Och jag är bara en helt vanlig 14åring.

Kommentarer inaktiverade.