Slakthuset skickar bistånd för att mörda bögar

Jamaican reggae musician Sizzla Kalonji. Taken...
Jamaican reggae musician Sizzla Kalonji. Taken by Chrysaora (Christina Xu) in June 2007 at the Portmore Awards. The picture is under (CC) BY-SA and is uploaded by the photographer to Wikipedia as well. Also available at http://flickr.com/photos/crimsonninjagirl/624621868/. (Photo credit: Wikipedia)

Sizzla är en homofob reggae/dancehallartist som i sina låttexter uppmanar till mord på homosexuella.

Hans texter innehåller rader som

sodomite and battybwoy mi seh a death fi dem’ (lesbians and gays, I say death to them) [Låt: Get To Da Point]

Boom boom! Batty boy them fi dead (Boom boom! Queers must be killed) [Låt: Boom Boom]

Step up inna front line (Step up to the front line)
fire fi di man dem weh go ride man behind (burn the men who have sex with men from behind)
Shot battybwoy, my big gun boom (Shoot queers, my big gun goes boom) [Låt: Pump Up]

2007 skrev Sizzla tillsammans med andra artister med homofoba texter på ett avtal om att inte framföra, återpublicera eller skriva låtar med homofoba sångetexter. Senare samma år åkte Sizzla ut på en Europaturné där han bland annat framförde låten ”Nah Apologize” som innehåller raderna

Rastaman don’t apologize to no batty-boy
If yuh dis’ King Selassie I,mih gunshot yuh boy

Enligt Sizzla själv är det ”översättningsmiss” som gör att hans texter misstolkas för homofoba. Han menar att ”batty-boy” betyder ”pedofil”, och i ett öppet brev jämför han sig med Bob Marley och undrar varför inte Eminem får samma bemötande [kanske för att Eminem är homofob, men inte uppmanar till mord?].

Sizzla har blivit vägrad inresa i Storbritannien på grund av sitt hatbudskap, och konserter med honom har ställts in i bland annat Canada, Spanien och Tyskland. Hornstulls Strand hade bokat honom, men valde efter påtryckningar att avboka. Nu har Slakthuset bokat honom istället.

Är det så att Sizzla är missförstådd? En av de DJ:s som Slakthuset bokat, och som är vän med Floyd Dixon som är arrangör skriver så här på sin Facebook-sida:
CarlThomas King Nilsson skriver om homosexuella på sin Facebooksida
CarlThomas King Nilsson skriver om homosexuella på sin Facebooksida

I ljuset av det, och texten till låten ”Boom Boom” blir det ännu mer osmakligt när CarlThomas postar detta på spelningens eventsida, efter att det blivit klart att spelningen kommer att ske i Stockholm:

CarlThomas King Nilssons citat när det är klart att Sizzla spelar i Sverige trots protester
CarlThomas King Nilssons citat när det är klart att Sizzla spelar i Sverige trots protester. "Boom Bye Bye" är en låt om att döda bögar av Buju Banton. (tack till @kuhmitzastylin)

Många hävdar att Sizzla gjort avbön och inte längre framför sina homofoba låtar. Förmodligen har de delvis rätt: Sizzla undviker  med största säkerhet de homofoba låtarna i länder det är förbjudet med hatpropaganda. Att spela dem skulle riskera att skära av hans inkomstkällor. Samtidigt mördas homosexuella och transpersoner på Jamaica, och varje krona som spenderas på Sizzlas och andra homofoba artisters musik, sponsrar också de negativa attityderna som driver till mord. Ett slags bistånd för mord på bögar. Det är alltså det Slakthuset och Sizzlas publik ställer upp på.

Och det är inte tillskruvat. På Jamaica ber man arrangörer i västvärlden att bojkotta de homofoba artisterna, vilket Slakthuset alltså skiter i. Mer läsning om Sizzla’s homohat i spelningar på Jamaica så sent som april förra året (dessutom sponsrat av Coca-Cola!). Läs också Time Magazine om hur homosexuella mördas på Jamaica, och kopplingarna till de homofoba reggaeartisterna. Har du inte fått nog än? Nyligen spelade Sizzla på Jamaica och sjöng där Buju Banton’s ”Boom Bye Bye”. Så mycket för hans påskrift på avtalet.

Om du inte ställer upp på det här, gå gärna med i evenemanget mot Sizzla och Slakthuset – och var med och blockera spelningen imorgon kväll.

Enhanced by Zemanta

8 reaktioner till “Slakthuset skickar bistånd för att mörda bögar”

 1. Att
  boka in en spelning med denne man, samma dag som han skulle ha spelat
  på en annan klubb, men där han blivit portad, måste Sizzla rimligen
  tolka som ett stöd för det han står för. Detta är ingen blunder,
  arrangörerna tycker uppenbart att det är trams att kritsera Sizzla. Illa!
   

 2. ”Read the bible bitches?” CarlThomas borde kanske läsa om sin kristna saga för fetton gillas heller inte av gud. Frosseri är en av dödssynderna, det kanske fettot borde ha tänkt på innan han petat i sig all sin Mc Donalds.

 3. Så vinkar vi farväl till yttrandefriheten!

  Jamaicansk Patois är ett metaforiskt språk och betydelserna av ”bun fire”, ”kill”, ”murdah” o.s.v. skall inte översättas ordagrant!

  Sizzla är en djupt troende Bobo Ashanti-Rastafarian och är enligt den läran förbjuden att döda NÅGON annan människa!
  Däremot är han precis som vilken annan Bibeltroende människa som helst fullt berättigad att uttrycka att han inte stödjer den homosexuella livsstilen!

  Skall vi förbjuda HBT-människornas pride-festivaler också?!?
  För egen del föredrar jag yttrandefriheten oavsett vilka knäppskalliga idéer man nu kan tänkas företräda!!!

 4. Vadå vinkar farväl? Sizzla har inte förbjudits att yttra sin åsikt. Det är helt och hållet upp till Slakthuset om de vill låta honom spela, på samma sätt som vilken näringsidkare som helst kan välja vem hen vill göra affärer med.

  Du kan säga vad du vill om ”jamaicansk patois”, men människorättsorganisationerna på Jamaica håller inte med dig, och det väger i min bok tyngre än vad du säger. Han dödar ingen, men han uppmanar till det. Det är i lag förbjudet att uppmana folk att döda någon oavsett vem det är och vem du uppmanar ska dödas, den inskränkningen i yttrandefriheten har funnits länge.

 5.  Jo, vad jag menar är att jag tycker det är märkligt att ingen reagerar när metal-band vrålar om hur man skall tortera och bränna kristna eller hur hiphop-artister uppmanar till att mörda poliser…
  Trotts att jag verkligen föraktar dessa budskap skulle jag aldrig försöka blockera deras spelningar, jag går helt enkelt inte dit!
  Skillnaden är ju att de antagligen menar vad de säger medan Sizzlas ”eld” är en metafor för en renande spirituell kraft!

  Kommer folk att bojkotta Alexander Bards produktioner nu när han efter att ha sagt att det 2012 får vara slut med hat mordhotar personalen på Slakthuset (som inte ens har med Sizzla att göra)… Tror inte det!
  Har han inte försvarat användandet av ordet neger rätt nyligen också?

Kommentarer inaktiverade.