Dagens citat (eller: varför religion ska hållas utanför politik)

– Jag vet inte hur mycket stryk den personen skulle få. Han skulle få löpa gatlopp.

Imam Ayoub Chibli berättar i Sydsvenskan om den förmodade reaktionen bland det muslimska prästerskapet ifall en imam skulle få för sig att viga samkönade par.

Jag tycker att det här visar tydligt på varför prästerskap och religion ska hållas långt bort från politiken. Att godtyckligt hitta på en ”högre makt” och hänvisa till den för att få inskränka på andras frihet, och diskriminera andra är något som inte har i politiken att göra.

Det här gäller även för de liberala präster och samfund som finns, eftersom det inte går att dra några gränser mellan ”liberal” och annan typ av religionsutövning.

Andras blogginlägg om , , , , ,

6 reaktioner till “Dagens citat (eller: varför religion ska hållas utanför politik)”

 1. Du kan inte mena allvar? Menar du att präster och liknande personer inom de olika religionerna inte ska få bli politiker? Var finns då din yttrandefrihet? Eller att politker inte får ha åsikten att det finns en gud? Var finns då åsiktsfriheten? Du vill kanske inte ha religionsfrihet heller?

 2. Förtydligande: Präster och religiösa får gärna bli politiker. Men de får inte komma med argument baserade på deras religion, utan rationella och logiska argument baserade på handling och konsekvens. Och då har man tagit bort det religiösa elementet.

 3. Med tanke på hur farliga religioner är – ex. islam och kristendomen, som båda explicit i koranen respektive bibeln förespråkar död till alla som inte kan konverteras till respektive tro – kan vi verkligen börja diskutera yttrande-, åsikts och existensfrihet.

 4. Endast utanför politiken? Själv tycker jag religion skall hållas utanför det mesta som har med tankeprocesser att göra…

 5. ”Rationella och logiska argument baserade på handling och konsekvens”? Ja, det låter ju verkligen som dagens politiker, oavsett religion eller inte…

  Jag förstår inte aversionen mot religion. Jag förstår aversion mot människor som gjort hemska, fula, dåliga eller annat negativt handlingar i religionens namn. Men det gör ju inte religionen sämre.

  När ni tänker på religion, tänk hellre på Moder Teresa, Dalai Lama och andra människor som faktiskt gör GOTT i religionens namn.

 6. Aversionen mot religion? Börja kanske med att läsa Sam Harris ”The End of Faith” för att nå insikt. Exempelvis skulle valfri kristen förmodligen inte låta mig (som inte på något sätt är utbildad, legitimerad kirurg) operera denne, men däremot acceptera en asgammal skrift som är fylld med vansinne (ex. att jorden är platt, att incest är okej och att barn som hånar skalliga bör dödas av en bunt björnar [alltihop taget från bibeln, jag lovar]) och som dessutom ber de som gör ”GOTT” att mörda alla de inte kan konvertera bums – åh, just det, och om man är kristen får man inte tolka bibelns innehåll utan måste ta allting ordagrant.

  Men som skrivet var, Sam Harris bok är till stor del fantastisk.

Kommentarer inaktiverade.