Bär något lila den 27 oktober för att säga en självklarhet

På senare tid har fem unga amerikanska pojkar begått självmord efter att ha blivit mobbade på grund av sexuell läggning. Det är lätt att avfärda som något som bara händer ”over there” i religiösa bibelbältet, men så sent som 2009 pratade FHI om unga HBT-personers hälsa. Fysiskt mår de bra, psykiskt mår de sämre. Självmordsförsök är 2,5 gånger vanligare bland unga kvinnor som är osäkra på sin sexualitet, och mer än 5 gånger vanligare bland dito unga män.

På onsdag 27 oktober vill jag uppmana alla – och framför allt dig som jobbar med ungdomar – att bära något lila. Det räcker med en näsduk synligt virad om handleden, ett halsband eller en mössa. Det viktiga är att det syns. När jag var ung och inte öppet homosexuell önskade jag ibland att det syntes på alla som var homosexuella på något sätt, så jag kunde veta hur många andra som var som jag. Den önskan slog aldrig in, men det näst bästa hade varit om alla som inte såg homosexualitet som något sjukt, konstigt eller äckligt på något sätt visat det. Om så bara för en dag.

Förhoppningen är att så många ska delta och att det ska bli så uppmärksammat att det syns och hörs över hela Sverige, och inte bara i storstäderna. Till dig som undrar vilken konkret skillnad det kommer göra, rekommenderar jag Elin Grelssons blogginlägg som på ett mycket bra sätt konkretiserar evenemanget. Tack Elin!

Bär något lila den 27 oktober för att säga något självklart
(cred till Kenneth Lanneskog som gjorde logotypen)

Evenemanget på Facebook. Gå gärna med där och tacka ja, och bjud in vänner. Har du inte Facebook, men tänker vara med får du gärna skicka ett mail till mig och berätta det, eller säg det i kommentarfältet nedan.

Här är min – vår – chans att göra det verklighet för ungdomar idag.

Här är en längre bakgrund:

Jag lever i en lyxbubbla. Jag är öppet homosexuell och har förmånen att kunna vara just öppen. Så har det inte alltid varit. När jag var 14 läste jag i min biologibok att många ungdomar upplever ”homosexuella känslor” och att det går över. Som jag då hoppades, väntade, längtade efter att vakna upp och vara normal. Som alla andra. Som tur var hände det inte. Det som skiljer mig nu från mig då är att frågan ”skulle du vilja bli straight?” idag är ungefär densamma som ”skulle du vilja bli lobotomerad?”

En kombination av en massa saker gjorde att jag hittade styrkan att omfamna det som samhället såg som ett freak. En av de enskilt viktigaste personerna här var min mellanstadielärare, Barbro Lundqvist på Storholmsskolan, som var en av mycket få vuxna som nämnde homosexualitet. Hon var också den enda person jag träffat före 17 års ålder som nämnde det i neutrala ordalag.

På senare tid har fem unga amerikanska pojkar utsatts för mobbing, på grund av att de setts som homosexuella, till den grad att de tagit livet av sig. Har du inte sett detta filmklipp, där Joel Burns pratar om dessa undomar och till andra som befinner sig i samma situation, så rekommenderar jag dig att göra det:

En stor del av utanförskapet och mobbningen har sin grund i att den stora massan är tyst. Inte av ondska, eller för att man håller med dem som ogillar homosexuella, utan för att det för de flesta av oss – inklusive mig själv – är så absurt att behöva säga att ”jag har inget mot homosexuella”. Det känns lite som att säga självklarheter som ”jag är mot krig” och ”jag har inget mot svarta”. Men om den självklarheten hjälper en enda person att omfamna sitt inre freak istället för att fundera på om alternativet är självmord, så gör jag det gärna. Det kostar mig ingenting. Jag hoppas att du hakar på.

Evenemanget är inspirerat av R.I.P. ;; In memory of the recent suicides due to gay abuse, wear purple. och av Fredrik Berggrens ”Toppluva mot Sverigedemokraterna”.

66 reaktioner till “Bär något lila den 27 oktober för att säga en självklarhet”

 1. En annan sak som är jobbigt med att säga ”jag har inget mot homosexuella…” eller ”jag har inget mot svarta…” är att eftersom att det är så självklart så förväntar sig alla ett ”..men…” efter

 2. hehe man tackar för Creden även om det inte från början var tänkt som en logo =)

 3. hehe man tackar för Creden även om det inte från början var tänkt som en logo. Ser dessutom ett fel ”logon” ;)

 4. Jag funderade lite på just gränsen mellan slacktivism och att göra en skillnad. För mig är skillnaden stor mellan att manifestera att man är mot att mörda/tortera barn, och att visa att man stöttar en grupp som är osynlig.

  Jag ser också att skillnaden är stor mellan antal barn som dödas/yortras ihjäl och hur många självmord och självmordsförsök som begås/görs varje år.

  Men jag var/är verkligen orolig över att hamna på slacktivist-sidan, eller ses som ”godhetens riddare”.

 5. Får man vara med fastän man är straight? Visserligen så vet mina elever om var jag står iallafall eftersom jag vägrar att tiga ihjäl frågan utan säger till så fort någon piper ”bögig” eller ”gay” i mina klasser.

 6. Hej! Det här var något som upprörde mig med, och fick mig att börja fundera på skolan arbetar med elevhälsan. Jag länkar till ditt inlägg.

  Tack,
  Pelle

 7. När jag jobbade som frisör i Canberra fyrtiofem år sin min bästis vår gay och jag komma aldrig att glömma den fantastiska vänskapen och snackar inte om festerna jag har varit med om! Häftan av Canberras diplomater var gay nästan! Jag fatta inte människor som fortfarande inte förstå att vi är alla detsamma i det stora ONENESS of allt. ….and you know who said Love is all there is!

 8. Alla människor är lika mycket värda oavsett sexuell läggning.. För alla är lika mycket värda att älska oavsett kön..

 9. Älskar allt som är min motsas… det är som krydda i maten…utan krydda ingen smak… samma sak i livet…

 10. Att vi vårt moderna och upplysta samhälle fortfarande får uppleva hur människor far illa pga sin sexuella läggning är en skam.

 11. Men om man har något emot homosar och svarta då? Vad ska man ha på sig för kläder då?

 12. Gäller kampanjen även QX chefredaktör eller kanske inte av att döma av dina tidigare inlägg?

 13. hej en som ved alt om detta och vil vara med såå bra jobbat, tack för at jag/vi kan komma vidare med livet!

  Erkki 49 år lost in translation i qx

 14. Hur är det med upphovsrätten för logotypen? Kan den inte släppas under GPL eller annan lämplig licens så att alla vi som vill använda den på våra webplatser har möjlighet att göra så utan att begära skriftligt tillstånd direkt från upphovsmannen?

 15. Pingback: Lila « ele-vele
 16. Hej!
  Jag sitter i Malmö och fick nys om din kampanj genom Facebook. Dessvärre såg jag det imorse när jag kom till jobbet, efter att jag redan gått hemifrån i brun polotröja. Men jag ger mig ut på lunchen och hittar något lila. Kudos för initiativet!

 17. Hej!
  Visserligen är det kanske dags för den sk normen att utpekas istället för ”de andra”. De som tycker att de har att göra med vem som är kär i vem borde kanske ha orange och de som anser att HBT är fel kan ha gult, gärna med en lång förklaring som argumenterar för deras ståndpunkt. För om vi nu ska ha ett utpekande så borde det i varje fall vara rättvist. I väntan på denna jämlika stigmatisering omfattande även dem som påstår sig ha en kärleksdemokratisk majoritet, så bär jag med stolthet lila idag.
  /Anna Vintersvärd

 18. Det alltid vara så synd om bögar. När tidningarna skrek ut att de skede mest självmord bland adopterade så var det inte många som hjöjde på ögonbryna. Självmordsstatestiken bland adoptivbarn är sky HÖGA bär något brunt så blir det bättre. NOT att öka förståelsen bland människor när det kommer till homosexulla görs hela jävla tiden zzzzzzz nu finns de överallt och när någon säger att de är homosexuella så är det ingen som blir förvånad eller bryr sig. Men att prata om att adoptivbarn som släpas över halva jordklotet för att få ett så underbart liv, de som adopterar gör en god handling. Så varför i helvete tar barnen sina liv när de blir vuxna?http://jackievisby.blogspot.com/

 19. Jackie: jag får inte ut något alls av din harang. Jag anar en viss bitterhet över att ett ämne tas upp och inte ett annat, och mitt tips är att försöka göra något eget för att skapa engagemang istället för att vara bitter på andras.

 20. det som är lite lolligt är att jag iklädd min nya fina lila palestinaschal och dito brallor anlände till stora torget i uppsala på förmiddgen den 27 så kom det fram en brud i typ 15-16 årsåldern och sa ”lila dagen?” och jag blev lite paff så jag nikade bara varpå hon bara sa ”coolt” och gick efter sina polare. Dom som säger att man lika gärna kan låta bli att göra något har alltså jävligt fel för internet är som kaosteori, ringar på vattnet.

Kommentarer inaktiverade.