Jehovas mormoner

Häromdagen var jag på hälsokontroll inför smärtstudien jag ska vara med i. När jag kommit uppför de långa rulltrapporna som leder från Flemingsbergs pendeltågstation upp till Södertörns Högskola blev jag lite överraskad. Högst upp stod en välkomstkommitté i form av fem välpolerade ynglingar. Så välpolerade att jag tänkte ”Eh? Mormoner? Här?”

Sekunden senare såg jag vad de höll i händerna: Vakttornet och Vakna! (när jag ser den tidningen tänker jag alltid på Phoebe i Vänner när hon ska se Joeys pjäs ”Freud!”: ”The exclamation mark scares me. It’s not just ”Freud”, it’s ”FREUD!”) .

Jag antar att dessa Hitlerjugend light var något slags målgruppsanpassning av budbärarna. Att de tänker att det är lättare för studenter att ta emot budskapet från unga män med välpolerade, inställsamma leenden istället för från medelålders tanter med vädjande, sorgsna blickar.

Det var fascinerande att se blandningen av helig överlägsenhet (”Vi kommer komma till paradiset, och inte ni som bara passerar oss”) blandat med … skam? Förlägenhet? De var rätt uppenbart att de inte var helt bekväma med situationen. De gjorde heller inga direkta försök att kontakta oss som kom klev av rulltrapporna på väg mot en grådaskig onsdagmorgon.

Varje gång jag ser Jehovas Vittnen blir jag påmind om Mats. Min barndomskompis, en schyst och lite osäker kille. Han var Orup-fantast och kunde alla texter, hade alla skivor och gillade till och med det engelska materialet. Han är anledningen till att jag än idag kan texten till ”Stockholm” och ”Då står pojkarna på rad”.

Mats pappa var en otroligt grå tjänsteman som skåpsöp, vilket alla kände till men få pratade om. Jag tror att hemlighetsmakeriet stigmatiserade familjen mer än själva alkoholismen, eftersom pappan var en vardagsfunktionell alkoholist, i alla fall utåt. Mats svepte ofta om sig en hård yta som var för tunn och genomskinlig för att dölja den osäkra och känsliga pojken inuti. Han var kär i en tjej som var för cool och annorlunda för att tolereras i förorten, och därmed blev föremål för häcklande och glåpord. Han hakade på, hårdare än de flesta. Det är lättare att köra över någon snabbt och brutalt. Det gör mindre ont. För en själv.

Mats hade två systrar. Hans äldsta syster, som var fyra-fem år äldre, blev en dag frälst av Jehovas Vittnen. Som den nyfrälsta, goda rekryt hon var missionerade hon för att rädda andra själar. Jag diskuterade ofta med henne som något slags ateistiskt svar på hennes missionering. Hon misstog det för intresse. Jag vet inte hur många gånger jag kom hem och hittade Vakttornet och Vakna! på min säng eller på mitt skrivbord. Det mest otäcka med dem var de pastellfärgade teckningarna på ariska kärnfamiljer omgivna av grönska och djur och regnbågar.

Jehovas Vittnen var som ett virus som tog sig in i familjen via henne. Det spred sig till nästa familjemedlem, och nästa. Ju fler det infekterade, desto snabbare gick det för resten att bli frälsta. En dag var hela familjen Jehovas Vittnen. Och vänskapen mellan Mats och oss andra upphörde, för vi var de som inte skulle få följa med till paradiset.

Jag träffade Mats en gång i vuxen ålder. Jag hade precis blivit skolinformatör för RFSL, och var på väg till en ungdomsgård någonstans längs med gröna linjen. Vi såg varandra på Hötorget, och inledde det där obekväma samtalet man har med någon man tappat kontakten med en gång. Han var ute och missonerade för Jehovas Vittnen, och jag berättade om var jag var på väg. Jag kommer fortfarande ihåg hans välmenande leende och hans sista kommentar:

”Tänk så det blev. Vi är bägge två ute och missionerar. Jag för det goda och du för … ditt”

Andra bloggar om: , , ,

28 reaktioner till “Jehovas mormoner”

 1. Usch, vilket möte, brrrr, jag skruvade obekvämt på mig när jag läste det där.
  De där människorna står där varje morgon, dag efter dag, år efter år…de har stått där åtminstone sedan år 2000, vad jag kan minnas. Jag undrar om de lyckas frälsa så många högskolestudenter? Eller är det Huddinge sjukhus-patienterna de vill åt? Jag blir så trött när jag ser hur de står där och ler sådär fånigt. Jag brukar trösta mig med att de har nära till psykakuten iallafall. De lär behöva det en vacker dag när Vakttornet rasat ihop och när de Vakna! (t) på riktigt. Men det är klart, jag missonerar ju bara…för mitt :P

 2. Du får det att låta som en smittsam sjukdom, har en fått så får resten av familjen det också,som nån slags hjärntvätt.Jesus sa att man skulle predika och det är vad dom gör ingen konstigt tycker jag.Tråkigt att många tycker så mycket men vet oftas så lite varför inte fråga.Jehovas vittnen finns runt hela jorden och bibeln vänder sig inte till nån spesiell ras. Aplg 10:34 ”Jag inser i sanning att Gud inte är partisk” med det menas att Guds kungarike är till för alla.

 3. När jag bodde i Jämtland med familj brukade vi åka till Dorotea för att gå i katolsk mässa. En söndag var det extra upphetsat för det hade kommit en hel drös flyktingar från Eritrea, närmare 40 pers som alla var släkt med varandra och djupt troende katoliker. Vår församling såg ut att gå en blomstrande framtid till mötes! Ett par veckor senare var det extremt dyster stämning i kyrkan då den eritreanska släkten masskonverterat till Jehovas. ;) Man kan liksom inte förneka att de är ambitiösa i sitt missionerande.

  Allt som är exkluderande är så förbannat trist. Vare sig det är Jehovas eller RFSL. Undrar om det är någon sorts ofrånkomlig, medfödd instinkt hos människan att muta in revir och sen försöka assimilera alla i sin omgivning?

 4. Jag är nog lite nyfiken är du katolik? Tror du att bibel är inspererad av Gud? Vad är fel att undervisa människor om vad bibeln lär,

 5. Scary.
  Religion känns inte betryggande. Det känns läskigt och fördömmande. But that´s just me…

 6. saom: visst var det?

  Ordpressen: Har de stått där så länge? Då är det bara jag som passerat på fel tider.

  Tess: det är två faktafel i din kommentar: Jesus sa aldrig att man skulle predika – däremot säger de som skrev bibeln att man han sa det. Och Jehovas Vittnen tycker inte att ”Guds kungarike” är till för alla. De tycker att ”Guds kungarike” är till för alla som kan följa deras lära. Personer som har sex utanför äktenskapet och homosexuella är två exempel på personer som inte får komma in. Dessutom är det ju begränsat med plats i det jordiska kungariket som kommer efter armageddon.

  Ellen: HAHA! Jag har alltid tyckt att Borgerna är det enda läskiga med Star Trek. De kanske är en metafor för just människans exkulderande grupperingar?

  Bobby: Jag tror att de som har en grundad tro faktiskt är rätt lyckliga. Men de som har en grundad tro behöver inte låta sina moraliska värden påverka andra, icke-troende. Och de känner inget behov av att missionera.

 7. Jag har varit med om något liknande. Pojkvännen till en tjejkompis när vi var i de sena tonåren. Den killen var en snygg, levnadsglad och rolig kille som jag var lite förälskad i i hemlighet.

  Hans storasyster blev ett Jehovas vittne. Och snart hade hon lyckats dra med honom också.

  Kanske inget ont i det, om det inte varit så att han från att ha varit denne levnadsglade unge man med framtidsdrömmar, helt plötsligt blev en grå liten mus som bara ägnade sig åt en enda sak: bibelstudium.

 8. Jag ser dem varje dag jag vistas på SH. Vilket är rätt ofta eftersom jag pluggar där. Till deras försvar ska dock sägas att de aldrig försöker stoppa någon eller tvinga på dem tidningarna. Utan bara står och står som ett par lobotomerade stepford-fruar. Scary.

 9. Förstår nog inte tiktigt vad du menar, Om man nu säger sig vara kristen och tror att bibeln är inspirerad av Gud (2 tim 3:16) Skall man då utesluta vissa kapitel från bibeln och mena på att dom inte stämmer.Gud säjs ju vara sanningens Gud (psalm 31:5 joh 17:17) Guds kungarike är till för dom som tror på Gud och tar reda på vem han är och vad hans uppsåt är (kol 1:9-10) Det finns ingen begränsad plats i Guds kungarike (psalm 37:29 ) den läran man följer är byggd på bibeln och inte människors ord.

 10. Jag får väl erkänna att jag gillade borgerna. Tyckte det verkade så himla bekvämt, man klistrar lite plåt i ansiktet så slipper man identitetskrisande för resten av livet. Frågan är väl vad som är människans starkaste drift, kollektivism eller individualism?

  Tess: Ja. Ja. Inget fel alls. Som sagt, jag tycker Jehovas är berömvärt ambitiösa i sitt missionerande. Sen finns det ju de som har svårt att avgöra var gränsen går för personlig integritet och sådant, men jag är säker på att det hör till de saker man arbetar med att ständigt förbättra. Till exempel genom angiveri, som jag vet är en levande del av Jehovas vittnens församlingsapparat.

 11. Jag hade en rolig upplevelse. Min svägerska är med i Livets ord, och när jag var nere på hennes fyrtioårsdag mötte vi en hel del medlemmar av församlingen. Vi var ute på trappen på den där samlingslokalen som festen tog plats i, jag min make och henne, när en församlingsmedlem kom där med present och blommor. När min svägerska presenterade mig högt och glatt för henne sa hon: ”Det här är min svåger, Björn”.

  Jag kunde se förvirringen i församlingsmedlemmens blick medan hon försökte få fatt i den hala tanken: ”Men hon (svägerskan, red.anm) har väl ingen syster…”

 12. När man kommer till ”Hitlerjugend light” försvinner intresset och respekten för författaren. Grundläggande diskussionskunskap, läs om det.

 13. Aronson: Det är intressant just personlighetsförändringarna det verkar innebära att bli frälst. Personligen tycker jag ju att de blir till det sämre i dessa fall, men som de säger, engelsmännen ”to each his own”.

  Ellen: just det, det där med angiveriet har jag glömt. Jäklar vilken koll de höll på varandra inom Jehovaskretsarna i Skärholmen!

  Björn: Haha! Fattade de till slut eller var det som min kompis gynekolog, som hade närmare till att tro att en vuxen kvinna inte visste hur barn blev till än att hon var lesbisk?

  Vienno: jag är inte ute efter diskussion. Det här är min reflektion, och jag står för den beskrivningen. Jag säger inte att det är ett faktum, jag säger att det är så jag tycker.

 14. Jehovas vittnen…..vilket stort skämt!! Tänk när dessa sektmedlemmar ligger på dödsbädden, halvvägs till paradiset eller vart de nu tror att de hamnar inser att de ägnat sitt liv åt att försörja ett gäng gangstrar från Brooklyn. Dessa personer är skickliga affärsmän som riktar sig till ett väl utvalt kundsegment och som insett att det går att göra big business på människor som inte är trygga i sig själva och som söker en form av identitet. Hoppas ni medlemmar i Jehovas läser en annan ”vakna bok” som ni använder er av och inser att det faktiskt är ni som ska vakna!!

  Tack för ordet!
  Med vänlig hälsning
  Agge

 15. Agge…jag vet inte var jag ska börja. Du ger dig uppenbarligen in i en diskussion (nåja) utan mer förkunskap än en femåring. Vad grundar du följande på: att JV är en sekt, att de införskaffar pengar åt ledningen i Brooklyn, att ledningen är gangstrar eller skickliga affärsmän och att man ens kommer till paradiset direkt efter döden?

  Jag är inte ett Jehovas Vittne men jag är av den uppfattningen att kritik ska vara saklig och korrekt.

 16. Vienno: Föreningen Rädda Individen, som jobbar med att hjälpa personer som varit i sekter, klassificerar Jehovas Vittnen som sekt. Det finns väl ingen riktig auktoritet eller institut som klassar sekter, och FRI är inte heller någon direkt auktoritet, men man ska definitivt se upp med föreningar och religiösa samfund som de sektklassar.

 17. Vienno

  Sekt därför….
  Kritik eller olik tolkning av sällskapet vakttornets ”lagar” accepteras inte.

  Allt som står i Vakttornet är den enda och absoluta sanningen och får därmed inte tolkas eller efterföljas på andra sätt än vad som angetts.

  Alla som lämnar JV blir fullständigt utstötta och övriga medlemmar förbjuds att träffa dem.

  Rörelsen stänger på så vis ute en stor del av det övriga samhället för medlemmarna i form av vänskapskrets, självständigt tänkande i olika beslutsfattanden mm.

  Medlemmarna blir om de inte redan innan när de ansluter sig till kretsen beroende av dessa fina ”vänner” och styrs av ledningen genom tydliga direktioner om hur de ska leva sitt liv. Självständigt tänkande och oberoende accepteras inte och detta innebär med andra ord att ledningen har fullständig informations, tanke, känslo och fysisk kontroll över individen. Enligt mig ska en vuxen människa få tillgång till all världens information, analysera detta och utifrån det ta ett individuellt beslut. Inom JV existerar inte detta!!(förutom inom de bestämda ramarna)
  Här sitter det ett gäng människor som bestämmer hur du som JV ska tolka bibeln. Detta kan jag inte förstå hur en människa kan acceptera!? Kan nästan tro att de är femåringar allihop V :)

  Införskaffa pengar åt ledning…..
  Medlemmarna ger gåvor och bidrag till rörelsen. (Inget fel med det i sig om det är för en god sak) I detta fall tycker jag inte det. Den största delen av kakan går till sällskapet i Brooklyn, som dessa medlemmar garanterat aldrig träffat och kommer så aldrig att få göra heller. (Om du kanske inte vet styrs denna rörelse från Brooklyn i ett glassigt kontor av ett antal män som anser sig utsedda och tillsatta av Gud) Dessa män bestämmer fullständigt hur medlemmarna ska tolka bibeln.

  Ledningen är skickliga affärsmän och gangstrar för att……
  En gangster kan jag jämföra med en maffiamedlem. I maffian kan en person inte ta sig ur utan negativa konsekvenser, de är fullständigt styrda av bossens (ledningens) order och följer dessa till pricka för att få stanna kvar inom rörelsen, använder sig till en del av ett eget språk som för medlemmarna utvecklats till ett starkt uttryck men som dock inte är verklighetsförankrat. Mm.

  Affärsmän därför……
  Sällskapet vakttornet tjänar väldigt stora pengar på sina medlemmar

  marknadsföringen sköter sig självt
  cirka sex miljoner anställda
  inga fysiska löner utbetalas
  inga soc. avgifter
  mm. mm. mm. (för mkt att skriva)

  Med viss ironi skulle jag kunna skriva en affärsplan som jag kanske inte skulle få lån på banken för om jag redovisade men den skulle vara jäkligt lönsam och verksamheten skulle sköta till stora delar självständigt med ett jämt pengaflöda in i företaget.

  Paradiset efter döden……..
  Få se nu….runt sex miljoner medlemmar och bara 144 000 till himlen/paradiset. Stackars alla andra tjänare som blir slavar till dessa lyckliga 144 000……….bra anledning att lämna rörelsen tycker jag. Fast de e klart de finns ju en liiiiiiten chans ändå…….

  Att tänka på…..
  En riktig vän vänder aldrig ryggen till. Även fast du kanske ibland har en annan åsikt. Denna vän tycker alltid att just du är värd att räddas!

  En stor och viktig del av livet är att få tänka, säga och tolka saker som man vill och vara oberoende av andra. Detta gör att man blir bekräftad som en egen individ och en självständig människa.

  Om JV ser andra kyrkor som satans verk ser jag JV som dess avkomma.

  Tack för ordet!

  Med vänlig hälsning
  Agge

  Det

 18. Agge Du vet ju inte ens vad du pratar om,undra vad du hämntat din information ifrån? Det är lätt att blanda halv sanningar med rena löngner.

 19. Somliga definierar en sekt som en grupp som har brutit sig ut ur någon etablerad religion. Andra tillämpar uttrycket på en grupp som följer en särskild mänsklig ledare eller lärare.Uttrycket andvänds vanligen på ett nedsättande sätt.Jehovas Vittnen är inte en utlöpare från någon kyrka, utan bland dem finns människor från alla samhällsklasser och många olika religioner.De ser inte upp till någon människa,utan till Jesus Kristus som sin ledare. Jehovas Vittnen håller sig strikt till bibeln.Deras tillbedjan är ett levnadsätt, interituella handlingar. de följer ingen människa och insolerar sig inte heller från det övriga sammhället. de lever och verkar mitt ibland andra människor.

 20. Deras tillbedjan är ett levnadsätt, inte rituella handlingar. ska det stå skrev lite fel :)

 21. Till och börja med vill jag bara nämna att Jehovas vittnen inte är en sekt. Det är ingen sluten krets med hemliga möten där alla har koll på alla och där man tvingas till en massa saker. Jag tycker det är intressant att folk ofta drar den slutsatsen eftersom det är en av få organisationer som verkligen går ut med vad de tror på. Alla möten/gudstjänster är öppna för alla. De går ju faktiskt ut till människor och säger ”det här tror vi på, vill ni undersöka det? Välkomna, kolla in vad vi lär och tror”.

  Det byggs inte upp av en massa lagar som står i vakttornet. Som man tvingas följa. Det mesta som står i Vakttornet eller andra publikationer är råd, grundade på biblen. Man väljer själv om man vill ta dem till sig eller inte. Det här med att ge tvångsmässiga bidrag stämmer inte heller. Hela verksamheten går runt av frivilliga bidrag. i varje riketsal finns helt enkelt en bidragsbössa hängade på väggen där man kan lägga pengar om man vill. Där finns också en bössa för bidrag till andra länder, och ibland ordnas isamlingar av kläder och mat tex för behövande till exempel efter naturkatastrofer m.m.

  Tillslut vill jag nämna att det stämmer inte att bara 144 000 kommer till himlen/paradiset. Utan Jehovas Vittnen tror att 144000 kommer till himlen för att ”härska som kungar och präster” tillsamans med Jesus(Upp 5:9,10). (de flesta av dessa blev ”utvalda” under Jesu tid på jorden) och en ”stor skara som ingen var i stånd med att räkna” kommer att bo i ett jordiskt paradis. Där även människor som dött kommer att uppstå. (Upp 7:9, Ps 37:29)

  Det var allt för mig så länge, svara gärna.
  Emelie

 22. Hej Emelie,
  Du verkar kunna lite om JV, då vill jag veta om en jag träffat en tjej som är ett vittne kan vi 2 vara tillsammans då?
  mvh henric

 23. Hej Henrik. Jo det är klart att ni kan avara tillsammans. Vet själv många vittnen som är ihop med de som inte är det. Det ända är väl att de som är Jehovas vittnen är rätt hårda med att inte ha sex innan äktenskapet, så det är kanske frågan om att respektera det som kan bli problem kanske :). Men det bästa är väl att prata med henne om det? Hälsningar Emelie

 24. kristendomen är sjuk, dom har hållt på i flera hundra år med att döda folk som är för smarta för att gå på tramset, tvingade oss vikingar att bli kristna men
  lyckades inte speciellt efter som vikinga tro lever änu. själv springer vi inte runt å fjantar oss å försöker övertala. bränn ner kristendomen

 25. Domedagen för kristendomen är inte långt borta, präster ska skrika ”för nordmäns raseri bevare mig gud”. vi ska återfå ett normalt samhälle.

 26. Okunnigt samt dessutom inte shysst av dig att sammanlänka Jehovas vittnen med nazismen. Otaliga JV fick sätta livet till i nazisternas läger pga sin övertygelse.

Kommentarer inaktiverade.