Earth Hour ökar koldioxidutsläppen

Earth Hour påstås vara en ”miljömanifestation” som ska ”skicka en signal till världens beslutsfattare om att ta klimatfrågan på allvar”. Det ironiska i det hela är att denna miljömanifestation bidrar till större koldioxidutsläpp under en timme än om folk skulle haft lamporna tända.

Earth Hour är skadligt för miljön

Varför? För att folk börjar tända stearinljus istället.

90% av ”stearinljus” som säljs är tillverkade av paraffin. Paraffin utvinns av olja, till skillnad från stearin som utvinns ur animaliskt eller vegetabiliskt fett. Ett paraffinljus som brinner i en timme bränner bidrar med ungefär 16 gram koldioxid. En 60 watts glödlampa (vanlig, inte energilampa) bidrar under samma tid med 20 gram koldioxid. Det senare förutsatt att du enbart köper el från kolkraftverk. Köper du från renare energikällor, som vind- vatten- eller kärnkraft, kan ljuset aldrig tävla med lampan.

I Sverige kommer ca 1% av elen från kolkraft. Resten kommer från just renare energikällor.

Dessutom förutsätter det här att man ersätter varje lampa med ett enda ljus, vilket sällan är fallet då det krävs minst 30 paraffinljus för att ge samma ljusstyrka som en 60-wattslampa.

Så fort du börjar tända paraffinljus istället för att tända lampor påverkar du alltså klimatet negativt. Jag har inte hittat siffror för stearinljus, men min gissning är att även stearinljus inte kan tävla mot glödlampor i Sverige.

Här kommer förespråkarna för Earth Hour med en invändning: ”Ja, men det är inte för att spara energi vi gör det här. Vi gör det för att manifestera!”

Att släcka ljusen för att göra makthavarna uppmärksamma på något är ungefär som att stävja gatuvåld genom att starta en Facebookgrupp mot det (det senare är dock perfekt om du vill bli riksdagsrepresentant senare). Bizarro sammanfattar det hela väl i en enda seriestripp:

slacktivism enligt Bizarro
Earth Hour är lika bra för miljön som en Facebookgrupp är mot en zombieattack

Earth Hour har dock potential. Att byta ut sin 60 watts glödlampa mot en energilampa skulle innebära att en brinntimme producerar 5 gram koldioxid – om du enbart köpte kolkraft. LED-lampor drar än mindre energi och producerar således mindre koldioxid per brinntimme.

Hade jag varit WWF hade jag inte uppmanat folk att bara släcka. Jag hade bett folk att släcka alla vanliga glödlampor och bara ha energilampor tända. Bilderna som visar hur städer släcks ner hade då blivit en indikator på hur många som skaffar energilampor, framför allt från år till år. Det hade också kunnat ge en skjuts åt övergången till LED-lampor (som är mycket bättre än så kallade lågenergilampor som innehåller kvicksilver). För lösningen ligger inte i Tolkienromantikens anti-industriella hållning; att att släcka, stänga ner och gå tillbaks till lägereldarna i grottorna. Lösningen ligger i att bli mer energieffektiva och få klimatsmartare energikällor – och ge mer energi till världens folk.

En poäng som även Hans Rosling är inne på:

Källor:
http://brantvall.web.surftown.se/FridaBrantvall/Files/kmv/Student/Studentarbeten/Pyrolys/ljus.htm
http://ask.metafilter.com/101459/Candles-vs-Light-Bulbs-Smackdown

http://www.vattenfall.se/sv/kol.htm

9 reaktioner till “Earth Hour ökar koldioxidutsläppen”

  1. ”Hade jag varit WWF hade jag inte upp­ma­nat folk att bara släcka. Jag hade bett folk att släcka alla van­liga glöd­lam­por och bara ha ener­gi­lam­por tända. Bilderna som visar hur stä­der släcks ner hade då bli­vit en indi­ka­tor på hur många som skaf­far ener­gi­lam­por, fram­för allt från år till år.” Micke for the win once again.

  2. EU har ju faktiskt förbjudit vanliga 60 wattare och i princip alla gamla hederliga glödlampor ska ju bort från hyllorna på sikt. Sen tycker jag personligen att vi gott kan elda på med paraffinljusen då jag är delägare i en fabrik som går med brakförlust och inte går den bättre av att oljepriset går upp.

  3. Och med peak oil som enligt IEA inträffade redan 2006 (för konventionell olja) så är klimatförändringarna det sista vi behöver bry oss om, utan hur vi ska då energi överhuvudtaget. Sen kommer peak everything på det. peak litium blir väldigt intressant med tanke på alla elbilar som ska susa på förbifart sthlm.

  4. Det kanske är så att alla inte kan åka i bil. Vi kanske måste utnyttja kollektivtrafiken och andra sätt att transportera oss på? Typ cykel och apostlahästar?

Kommentarer inaktiverade.