iPad for dummies

Innan jag skaffade min iPad var jag osäker på om den var speciellt användbar. Många hade haussat den, men nyhetens behag kan göra många (inklusive mig) blinda för huruvida något är praktiskt eller inte. Det fanns applikationer som det snackades om, till exempel Flipboard, men eftersom jag inte hade en iPad så kunde jag inte kolla in dem.

Smart soffbordsställ för iPad
Smart soffbordsställ för iPad. Den kan både halvligga ...

Det var alltså med en viss skepsis jag köpte den. På samma gång passade jag på att köpa en ”L5 Remote” som är en IR-sändare som kan pluggas in i en iPhone, iPod Touch eller iPad och agera multifjärr. Hur den funkar kan du se i filmen, och mer om den senare i inlägget.

Här är filmen som visar ett gäng applikationer som har fått mig att förändra min syn på iPad. Jag förstår nu storheten, även om jag inte skulle rekommendera alla och envar att skaffa den.

Här är länkar till apparna jag pratar om i filmen:
Amazon Kindle
Flipboard
Twitter for iPad
TV.nu
Wired Magazine
L5 Remote

När det gäller L5 remote beställde jag själva sändaren på deras sajt. De levererade den med vanlig post och det gick snabbt, ganska exakt en vecka. Fraktkostnaden var 30 USD för tre sändare, så totalpriset blev 59 dollar per sändare (nånstans runt 430 kronor / styck med växlingspåslag).

Fördelar:

 • Enkel att ha att göra med. Den verkade krånglig först, men det tog mig inte mer än en halvtimma att få in alla fyra fjärrkontroller i min iPad
 • Du kan ladda upp fjärrkontroller till ditt L5-konto och ladda ner dem på andra enheter. Alla hemma kan ha samma fjärrkontroll. Det kan bli lite jobbigt om alla har varsin sändare också.
 • Bra spridning och styrka på signalen, jag upplever att den funkar lika bra som, eller i vissa fall bättre, än mina fjärrkontroller.
 • Kan användas till allt som styrs via IR och där du har originalkontrollen
 • Du kan ha hur många fjärrkontroller du vill. Du kan köra macron, du kan styra layout och du kan välja vad som står på knapparna. Nu behöver du inte ha ”HDMI 1” för din Xbox, det kan stå ”XBOX” på knappen

Nackdelar:

 • Den sticker ut och känns lite malplacerad på en iPad.
 • Du kan inte ladda iPad:en samtidigt som du avänder den som fjärrkontroll
 • Fult interface. Finns inte i fullskärmsversion för iPad.
Smart soffbordsställ för iPad
... och stå upp.

Till sist om iPad:
Jag skulle alltså inte rekommendera vem som helst att köpa en iPad. Om du ofta sitter med en dator framför teven (eller ofta tänker att du saknar en), eller om du behöver en portabel enhet i huset som kan användas för allt från att visa film till att läsa mailen, så tror jag att du kommer gilla den. Jag köpte en version med wifi och 3G, vilket bara är nödvändigt om du tänker använda den utanför hemmet. Ska du använda den hemma fungerar enbart wifi alldeles utmärkt. Jag tycker att 3500 kronor (som en 16 GB wifi kostar direkt från Apple med dagens växelkurs dollar-kronor) känns som ett bra pris för en iPad (16 GB wifi). Däremot skulle jag aldrig betala Ellos pris för den (de tar 7000 kronor för en 16 GB wifi). Webhallen är något billigare, men fortfarande dyr (5890 kronor). Jag skulle antingen vänta tills de börjar säljas i Sverige (ryktet säger november), eller beställa en från Apple i UK med hjälp av en adress hos Borderlinx.

Stället för iPad heter Loop (tillverkare: Griffins) och finns bland annat i Apple-butikerna (kostar 30 dollar)

Smart soffbordsställ för iPad
Smart soffbordsställ för iPad

4 reaktioner till “iPad for dummies”

 1. Bra recension!
  Kan man ladda upp egen grafik till L5? Som designnörd vore det ju nice att kunna sätta layouten precis som man vill…

 2. Tack! Just nu kan du bara använda den som finns i applikationen. Lite trist utseende som sagt. Det + stöd för iPad-upplösning står högt på min önskelista för nästa version.

 3. Okej, en fråga från en tekniskt illitterat soctant som är kåt på iPad efter att jag provade en i England i somras. Jag tänker mig att jag ska ha en och kunna surfa runt på utanför hemmet, även där wifi-anslutning inte finns, t ex på tunnelbanan. Alltså som man kan med en telefon. Är det möjligt, om man köper en sån med 3G i sig? Och i så fall hur är priserna för uppkopplingen (jmf med för mobilsurf)? Jag vill surfa snabbt och billigt för en fast summa per månad.
  Om man väljer mellan att köpa iPhone 4 eller en iPad, vad skulle du rekommendera? Jag ringer typ aldrig i telefon men har ett stort behov av att slösurfa i tid och otid.

  Hälsningar från teknisk idiot som inte orkar fråga detta i butik, för det slutar med att jag blir pålurad tjugo prylar jag inte fattar att jag inte behöver, som sedan boyfriend får gå och lämna tillbaka.

 4. Det stämmer, du kan använda en iPad med wifi + 3G för att surfa var som helst. Du köper ett mobilt bredbandsabonnemang utan modem, och använder SIM-kortet i din iPad istället. Finns hos Tele2 för 169 / månad (lite dyrare om man ska ha mycket data). Lite dyrare hos andra, lite billigare hos nån.

  iPhone 4 är grymt bra, ingen tvekan om saken. Jag använder ju sms/facebook/mail/twitter mer än telefonen, och tekniskt sett borde det ju gå att sms:a från iPaden (om det funnes en app för det, vilket lär komma).

  Fördelar iPad:
  – batteritid (dock vet jag inte hur det blir med 3G-användning)
  – större skärm, mer läsvänlig

  Fördelar iPhone
  – mindre (enklare att ta med i fickan)
  – har kamera som funkar utmärkt att både fota och filma med (större delen av filmen ovan är filmad med min iPhone)
  – allt i en pryl (telefon, surf, kamera, musikspelare)

  I övrigt är de likvärdiga i funktioner och när det gäller t ex surfande.

Kommentarer inaktiverade.