Det bästa med hösten

SAD

Vi kan kalla dem ”de onöjda”. Redan efter midsommar börjar de, lite skämtsamt, prata om att ”nu blir det bara mörkare”. Någonstans i augusti-september, när den första morgonen med temperaturer under 15 grader ersätts den skämtsamma tonen med en antydan till desperation. Framåt januari har de blivit ett slags bittra vildvittror som säger saker som

Ibland blir jag SÅÅÅÅ arg när jag tänker på de idioter som först kom hit. Det måste ha varit ett gäng busar som blev utschasade ur bygemenskapen i något av de varma länderna söder och öster om Medelhavet. Nu är vi här. Fyra drägliga veckor på sommaren – om den inte regnar bort. Och nio månader med kyla och mörker. Vi skulle ju ha gjort som dom där smarta typerna som stannade vid Medelhavet: ”Här är okej, vi behöver inte bevisa att vi orkar gå längre. Bra klimat och hyfsat med käk. Och om vi stoppar druvorna i amforor så håller sig säkert juicen över vintern…”

Varje gång jag hör något liknande vill jag säga ”Vi har fri rörlighet i Europa, det är bara att flytta”. Men egentligen handlar det inte om att de vill flytta från Sverige. Det handlar om att få vara lite offer. Samma personer kan på sommaren säga ”Usch, det är lite för varmt nu” eller ”Det värsta med sommaren är alla dessa getingar”. Det är sällan du hör dem lista allt som är bra med något.

Jag vägrar vara en av de onöjda. Jag väljer Sverige med allt det innebär, och väljer att se det goda i det. Här är mina våra (bidra du med genom att skriva din bästa grej i kommentarerna) bästa saker med hösten:

 1. Höstmodet är mycket snyggare än sommarmodet. Höst- och vinterkollektionerna från favoritmärken är något att se fram mot.
 2. Säsong för äpplen. Ingrid Marie är en av mina favoritsorter. Ät dem som de är eller gör äppelpaj med massor av vaniljsås.Ingrid Marie, ett av de godaste höstäpplena
 3. … och bär och svamp. Blåbärspaj eller macka med färskplockade smörstekta kantareller?
 4. Alla bra teveserier börjar igen. Sommaruppehåll med repriser suger.
 5. … liksom radioprogram. ”På Minuten” till exempel. Det spelas dessutom in med publik, och man kan äntligen gå på inspelningar och se ensemblen live.
 6. Fräschare tunnelbaneresor. Vi slipper den övermogna doften av svettig människa som fyller tunnelbanevagnen en varm sommardag.
 7. Tillgänglighet. Det går att få tag på personer efter 15.00. Man kan spontanbesöka obskyra butiker och caféer utan att mötas av ”sommartider: öppet varannan helgfri onsdag mellan 14.00 och 18.00”. Tunnelbana, bussar och pendeltåg går med tätare intervaller.
 8. Soppor. Att äta soppa på sommaren är som att dricka varm choklad i en bastu. Äntligen kan man njuta av nudelsoppan på Sea Sushi utan att få svettringar på kuppen. Som flera påpekar i kommentarer på Facebook och här ingår även te i denna kategori.
 9. Soliga höstdagar med hög, klar luft och gulröda löv på träden och doften av höst i näsan.Vacker, solig höstdag
 10. Vännerna är på plats och inte utspridda på landstället/Mallorca/husvagnssemester i Ödeshög. Tänk söndagsbruncher och spelkvällar med ditt favoritgäng.
 11. Ingen hösnuva! Nu finns visserligen förkylningar, men de finns året om och är inte lika konstanta som hösnuva.
 12. Man kan sticka utan att det blir jobbigt med varma plagg i knät.
 13. Fotografier blir snyggare med bredare färgskala än sommar och vinter.
 14. Passen på gymmen är fler på hösten än på sommaren
 15. Kursstarterna
 16. Elda i kakelugnen och grilla äpplen/mashmallows
 17. Det grymt underskattade eventet ’springa runt i en park/skog och hoppa i lövhögar/lövkriga’ blir fullt möjligt utan föregående trädlänsning eller efterföljande svettattack
 18. Att få starta om, starta upp resten av året efter all prestationsledighet (semestern) en klar, kall septembermorgon är helt fantastisk. Pånyttfödelse i ett nötskal, utan smärtan av knoppar som brister.
 19. Spelreleaser. Inga nya spel

Fyll gärna på listan i kommentarerna!

Tack till Julia, Caya, Ullemon, Patrik och Robin för tillägg till listan. Tack Niclas för Wulffmorghenthaler-bilden.
(Fotografiet med höstlandskap är taget av Kramer)

6 reaktioner till “Det bästa med hösten”

 1. – Förkylningarna är inte nödvändigtvis lika konstanta som allergi.

  – Man kan sticka utan att det blir jobbigt med varma plagg i knät.

  – Te! Lite som med soppa, men te!

 2. + det grymt underskattade eventet ’springa runt i en park/skog och hoppa i lövhögar/lövkriga’ blir fullt möjligt utan föregående trädlänsning eller efterföljande svettattack.
  + fotografier blir snyggare med bredare färgskala än sommar och vinter.
  + passen på gymmen är fler på hösten än på sommaren
  + kursstarterna
  + elda i kakelugnen och grilla äpplen/mashmallows

 3. Du, de flesta brukar säga att det mörknar redan kring midsommar.. Och DÅ blir jag arg! De tar ju lusten och glädjen ur sommaren utan att den ens hunnit börja!

  Jag gillar också hösten. Att få starta om, starta upp resten av året efter all prestationsledighet (semestern) en klar, kall septembermorgon är helt fantastisk. Pånyttfödelse i ett nötskal, utan smärtan av knoppar som brister.

 4. Det är lika bra att glädjas åt det som är, vädret kan man inte göra något åt och varför lägga (negativ)energi på saker man inte kan påverka (stämmer inte alltid på mig, jag vet, men jag försöker :-)). Hösten är underbar, härlig frisk luft!

 5. Att få promenera över en gräsmatta täckt med löv+frost = låter som att gå på chips

Kommentarer inaktiverade.