7 kvinnor som lätt platsat i SIME-juryn

Jag vet inte vilka kretsar Christoffer Granfelt rör sig i, eftersom han finner män mer lättillgängliga. Män som rör sig i gammaldags styrelserum är uppenbarligen så homosociala att en bögklubb ter sig som rena jämställdhetskonferensen. Jag tänker alltid att då mitt umgänge är ganska homosocialt (hey, jag är ju bög) så borde jag vara sämre än random affärsman, eftersom deras jobb är att ha koll på talang. Därför blir jag så förvånad när jag gör en snabb inventering av kompetenta kvinnor som lätt platsat i en jury vars uppgift är ”to honor excellence in online communication, business practice and technology, recognize the individuals and organizations responsible and inspire the Internet industry of the North to world-class performance.”, och utan att anstränga mig hittar 7 stycken.

The men's club
SIME-juryn

Utan att tänka speciellt länge, och utan inbördes rangordning:
Julia Skott. Multitalang som bland annat är med och kör Lillagumman.se, en tekniksajt för tjejer.

Sofia Mirjamsdotter. Gör bland annat fantastiska veckosammanfattningar över vad som hänt överlag i ”sociala medier” och medievärlden varje söndag på Same Same but Different.

Annika Lidne. CEO på Disruptive Media och en viktig pusselbit i mitt filter inom ”sociala medier” på Twitter.

Kristin Heinonen. SSWC – det är allt jag behöver säga.

Brit Stakston. En av få PR-konsulter som verkligen förstått sociala medier – och som lever i dem (det är mycket synd att Paul Ronge, som inte har någon koll på sociala medier, så ofta tillfrågas när Brit finns)

Therese Reuterswärd. Egenföretagare som jobbar med sociala medier och som, precis som Annika, är en del av mitt mänskliga filter kring nyheter inom området.

Lisa Lindström. Vass affärshjärna och har varit med och grundat Doberman där hon är VD.

Den här listan består av personer som ligger top of mind hos mig. Den tog mig 5 minuter att slänga ihop (okej, 10 med motiveringar). Det dessa har gemensamt är att de är doers, många av dem gör saker på sitt sätt och på det nya sättet och inte det gamla. Jag kan lätt se att den som rör sig i gammelvärldens homosociala styrelsekretsar kommer att tycka att dessa kvinnor ”inte åstadkommit något lika bra som de 18 nuvarande jurymedlemmarna”. Den som tänker så och anordnar en konferens som SIME bör se sig om efter ett nytt jobb.

Så klart har Rättviseförmedlingen ännu fler namn. Det handlar alltså inte om tillgänglighet, det handlar om att inte ha koll och inte våga titta utanför sina egna kretsar där män är mest tillgängliga.

8 reaktioner till “7 kvinnor som lätt platsat i SIME-juryn”

  1. SIMEs jury blir ännu ett bevis på att kvinnor, oavsett hur talangfulla och driftiga de är, har mycket svårt att komma in i styrelserummet. Klubben tar inte emot tjejer, varför inte säga det klart och tydligt en gång för alla?

    Här har man ”handplockat” 18 relativt unga entreprenörer och experter… och inte en enda kvinna! För att inte prata om folk med icke-nordiska ursprung.

    Skandalöst? Löjligt? Symptomatiskt? I alla fall är jag numera 100% pro-kvotering. Visst är Rättviseförmedlingen fantastiskt bra. Men lite tvång skulle inte skada (blame it on my gallic temper).

  2. Dessutom, jag tog upp detta med Ola redan förra året och föreslog bl a Jane Walerud, stentung IT- & VC-kvinna, Stina Ehrensvärd, grundare & CEO av Yubico, Leila Swärd Ramberg, grundare investmentbolaget Theia, bl a Workey, Scanjack, Amok Studios, Pia de Gysser, tidigare CIO Agria, Natasha F Saxberg, dansk startupexpert, Lisa Hemph, vd Workey, Sofia Bergenstjerna / Frida Haavisto, grundare kvinnliga
    startup-nätverket Driftig.nu, Charlotte Högberg, grundare Bröllopstorget & Familjeliv

Kommentarer inaktiverade.